Hij was een van de meest markante keepers die we de laatste jaren in de Eredivisie hebben gezien en hij haalde Ajax 1. Jeroen Verhoeven (36) speelt inmiddels bij de amateurs en dat bevalt hem goed. “Ik voel me nu bij ASV De Dijk beter op mijn gemak.” Een GRATIS voorstukje van ons interview met de keeper.
Je bent gestopt met betaald voetbal vanwege het groeiende individualisme, zeg ik het zo goed?
“Ja. Ik ben meer van de samenwerking. Als het team goed presteert, als je samen goed presteert, komt het individu vanzelf bovendrijven. Wat je nu ziet is het omgekeerde. Door het individu zoveel aandacht te geven, komt het teambelang op de tweede plaats te staan. Voorheen kreeg je van een trainer te horen: de club staat voorop, dan komt het team en op de laatste plaats de speler, in die volgorde. Maar omdat clubs in Nederland nu vooral spelers moeten opleiden en verkopen wordt het individu steeds belangrijker. En dat is een ontwikkeling die mij niet beviel. Wat dat betreft voel ik me nu, bij de amateurs van ASV De Dijk, beter op mijn gemak.”
Lees ook ons interview met Rinus Israel: ‘Wie er kampioen moet worden? Feyenoord!’
Jij zegt: het voetbal is voor veel jonge spelers een soort egotrip aan het worden?
“Daar was ik wel een beetje klaar mee, die egotripperij. Je speelt om te winnen, ’s zondags worden de punten verdeeld, daar verdienen we ons geld mee. Maar sommige spelers laten het eigenbelang prevaleren, alleen maar omdat ze een individueel programma afwerken, daar heb ik moeite mee. Spelers die ’s zondags vermoeid op het veld staan omdat ze zaterdag een paar uur in de sportschool hebben gezeten bijvoorbeeld, daar kon ik niet langer tegen. Een linkspoot op rechts aanspelen... Veel spelers zijn zichzelf op de lange termijn aan het verbeteren, maar daar heb je op het moment zelf niks aan. Want iedereen wordt beoordeeld op zijn laatste wedstrijd. Dat is een belangrijk verschil van inzicht. Vroeger gebeurde het ook wel, dat spelers voor zichzelf doortrainden in de zomer, onder begeleiding van andere coaches, maar dat was altijd een beetje taboe. Mocht niet van de club. En daar is ook wel wat voor te zeggen. Want zij betalen een speler. Maar tegenwoordig is het eerder regel dan uitzondering. Het is een andere insteek. Ze willen allemaal beter worden om straks de stap naar het buitenland te zetten, maar met elkaar kan je óók beter worden.”
Is dit ook een van de redenen waarom het niveau van de eredivisie steeds verder afneemt?
“Ja, het is mooi dat al die jonge jongens een kans krijgen, maar het niveau daalt en Europees schieten we tekort. We zijn een opleidingsland geworden, zelfs Ajax is een opleidingsclub. Dus kan ik me voorstellen dat supporters, die graag zien dat Ajax weer gaat presteren in Europa, daar niet blij mee zijn. Je beste wedstrijd als keeper speel je als je niet één bal krijgt, maar dat is nog nooit gebeurd. Dus moet je afspraken maken met elkaar. We scoren samen en we verdedigen samen. Ik weet, de spits scoort en de keeper houdt een bal tegen, maar het blijft wel een teamsport. Dus wíj vallen aan en wíj houden tegen, samen.”
Lees ook ons interview met Regi Blinker: ‘Die kinderachtige haat tussen Rotterdam en Amsterdam gaat nergens over’
Dit verhaal sluit naadloos aan bij de keuzes die je hebt gemaakt na je carrière.
“Mijn beste vriend, Hayler Tamboer, die ik in de jeugd bij Ajax heb leren kennen, is acht jaar geleden zijn eigen zorginstelling begonnen voor autistische kinderen al dan niet met een ontwikkelingsstoornis. Het Plein der Mogelijkheden in Amersfoort. We hebben vroeger altijd tegen elkaar gezegd dat we na onze carrière samen iets zouden beginnen. Het eerste plan was een kroeg, maar vóór de bar zijn we beter dan erachter, dus dat hebben we maar niet gedaan.”
Lees het in Panorama
Benieuwd naar het complete interview van onze verslaggever Mark van den Heuvel met Jeroen Verhoeven? Je leest het in editie 14 van Panorama, die nu in de winkels ligt. Je kunt het blad ook via onze website bestellen, of op Blendle lezen.