Sinds er op 2 november een moordaanslag op hem werd gepleegd, zit er een diepe kras in zijn imago.
Café La Créme in Marrakech is een populaire tent. De horeca-gelegenheid ligt in het toeristische gedeelte van de populaire Marokkaanse koningsstad. Het interieur is lounge chic. Er worden Italiaanse en Marokkaanse gerechten geserveerd. Het is een van de vele zien en gezien worden-tenten die de stad rijk is. Op donderdagavond 2 november is het druk op het terras. Eigenaar Mustapha F. zit aan een van de tafeltjes. Even verderop zit de 26-jarige Hamza Chaib. De geneeskundestudent zit aan een tafeltje met een meisje en heeft even daarvoor Marokkaanse thee besteld.
Omstreeks kwart voor acht ’s avonds stopt er een motorscooter voor La Créme. Een man met een integraalhelm waar lange rastavlechten onder vandaan komen, loopt naar de tafel waar geneeskundestudent Hamza Chaib zit en schiet hem van dichtbij neer. Hij sterft vrijwel direct. Twee anderen worden ook geraakt door rondvliegende kogels. Het meisje waarmee Chaib aan tafel zat wordt geraakt in haar buik. Ze wordt zwaargewond naar het ziekenhuis overgebracht.
Na de schietpartij is Marrakech in rep en roer. In Marokko komen liquidaties zeer zelden voor. De gealarmeerde politie zet meteen alles op alles om de daders op te pakken. Door de hele stad worden motorscooters van de weg geplukt en de bestuurders ondervraagd. De schutters hebben hun scooter echter inmiddels in een ander deel van de stad gedumpt en in brand gestoken.
Eigenaar Mustapha F. is zich, net zoals de andere gasten van La Créme, rot geschrokken van de schietpartij. Hij heeft direct het gevoel dat de moordaanslag voor hem bedoeld was. In het criminele milieu gaat al een tijdlang het verhaal dat hij ‘eraf gaat’. In Marokkaanse media zal later geschreven worden dat hij eerst op de plek zat waar het slachtoffer later is doodgeschoten. Samen met zijn broer Mohammed en een zekere Mohammed El J. neemt hij de wijk naar Casablanca. Daar wordt het drietal late aangehouden door de politie. Ondertussen wordt de omvang van het drama steeds duidelijker. De 26-jarige student is inderdaad per ongeluk doodgeschoten. De moordenaars hebben hem aangezien voor de verkeerde. Daarbovenop blijkt het slachtoffer ook nog eens uit een invloedrijke familie te komen. Zijn vader is de president van de rechtbank in de centraal-Marokkaanse stad Beni Mellal.
Rastakapsels
Niet lang na de moord houdt de politie twee Amsterdamse verdachten aan. Het zijn de 29-jarige Shardyone ‘Dyon’ S. en de 24-jarige Edwin R.M. Beide mannen vielen op door hun rastakapsels omdat die haardracht relatief ongebruikelijk is in Marokko. Het duo is een week voor de schietpartij in Marokko aangekomen en logeerde in twee hotels waarvan een zich pal tegenover café La Créme bevindt. Volgens de Amsterdamse krant Het Parool zijn de twee mannen jeugdvrienden uit Amsterdam Zuid-Oost. Ze verkeren in Antilliaanse kringen en staan bekend als straatcriminelen die met enige regelmaat in aanraking zijn gekomen met de politie. ‘Dyon’ S. staat in de politiesystemen te boek als vuurwapengevaarlijk. Hij werd in het verleden in verband gebracht met diefstallen, overvallen en mishandeling en zat meerdere keren vast.
Reactie advocaat
'Voor zover ik weet lopen er geen onderzoeken tegen hem. Ik weet, dat als er in het verleden verhalen over hem gingen hij dat direct ontzenuwde door een gesprek aan te gaan. Kennelijk is de onduidelijkheid bij anderen, over hoe hij aan zijn geld komt en hoeveel hij heeft, reden tot allerlei speculaties. Onbekend is of die verhalen hebben geleid tot deze problemen. Voor zover ik weet, is hij niet betrokken bij enig conflict. Ik weet dus ook niet of de aanslag voor hem bedoeld was, zoals wordt gezegd in verschillende media', aldus Sanne Schuurhof, de advocaat van Mustapha F.
Dit is een voorstukje uit ons blad. Wil je het hele verhaal van Wouter Laumans over Moes F. lezen, bestel Panorama dan hier, of lees het op Blendle.