doDisplay('div-gpt-ad-PanoramaNL_below_menu_allpages');

Naar welke rechtbank moet Holleeder?

De Neus en de openbaar aanklager steggelen nog over de 'perfecte locatie' voor de inhoudelijke behandeling van zijn zaak.
doDisplay('div-gpt-ad-PanoramaNL_below_image_article');
@media (max-width: 679px){#fig-63d9cd5f72730 img.lazyloading{background: #eee;}#fig-63d9cd5f72730 img{#fig-63d9cd5f72730 img.lazyloading{width: 470px;height: 470px;}}@media (min-width: 680px) and (max-width: 680px){#fig-63d9cd5f72730 img.lazyloading{background: #eee;}#fig-63d9cd5f72730 img{#fig-63d9cd5f72730 img.lazyloading{width: 624px;height: 624px;}}@media (min-width: 681px) and (max-width: 1320px){#fig-63d9cd5f72730 img.lazyloading{background: #eee;}#fig-63d9cd5f72730 img{#fig-63d9cd5f72730 img.lazyloading{width: 1290px;height: 726px;}}@media (min-width: 1321px){#fig-63d9cd5f72730 img.lazyloading{background: #eee;}#fig-63d9cd5f72730 img{#fig-63d9cd5f72730 img.lazyloading{width: 948px;height: 533px;}}https://cdn.pijper.io/core/panorama-fallback2.png

Het was vanmorgen in zekere zin een historische zitting aan de rechtbank van Amsterdam. Voor het laatst kwam Willem Holleeder voor in een zogeheten pro forma-zitting van zijn Vandros liquidatieproces waarin hij terechtstaat voor zijn betrokkenheid bij meerdere onderwereldmoorden. De rechtbank heeft tijdens die zitting bepaald dat de inhoudelijke behandeling van zijn zaak op 5 februari aanstaande van start gaat. Straks dus 'voor het echie'. Nu alleen nog de vraag: waar gaat dat gebeuren?

doDisplay('div-gpt-ad-PanoramaNL_in-content_top_article');

Parnassusweg

Tot nu toe vonden de zittingen in Holleeder's zaak altijd plaats aan de Amsterdamse Parnassusweg plaats (zie foto hierboven). Dit gebouw staat niet bekend als een 'extra beveiligde rechtbank'. Wel is het een plek waar Holleeder misschien bijzondere herinneringen aan heeft. Hij kreeg hier ooit last van lekkende hartkleppen, midden in de zaal, toen hij terecht stond als afpersingsverdachte. Zijn huidige advocaat Sander Janssen heeft aangegeven hier graag de inhoudelijke zitting te laten plaatsvinden. De kans dat dat gebeurd is nihil. De grote zaal aan de Parnassusweg bevindt zich hier midden in een pand waar ook altijd allerlei andere zaken gaande zijn en is daarmee lastig te beveiligen.

Getuigen

De reden dat de rechtbank nu wel naar zo'n extra beveiligde locatie toe moet is omdat niet alleen Holleeder straks voor het strafbankje zal verschijnen, maar ook belangrijke getuigen, zoals zijn zussen, Sonja en Astrid, en zijn ex Sandra den H. Vrouwen die hun leven riskeren nu zij uitgebreid hebben verklaard over hun levens met de Amsterdamse gangster. Dat maakt dat de veiligheidsmaatregelen moeten worden opgeschroefd. De getuigen zullen hun verhaal in het openbaar doen maar kunnen bijvoorbeeld eisen dat ze toch niet zichtbaar zijn voor het publiek. Dat vereist allerlei toestanden met hokjes-, pruiken en schermen.

Schiphol

De keuze zal daarom 'hoogstwaarschijnlijk' vallen op de extra beveiligde rechtbank op Schiphol, zo viel vanmorgen al een beetje af te leiden uit de betogen van het OM. Dit is een groot complex - soms bijgenaamd als 'de Schipholbunker' - met meerdere zalen waarin getuigen en verdachten op allerlei manieren van elkaar afgeschermd kunnen worden. Gezellig is anders, maar voor justitie is dit de meest ideale locatie. Hier hebben kroongetuigen als Fred Ros en Peter La Serpe een jaar geleden ook hun verhaal gedaan tijdens het hoger beroep van het Passage-proces. 

Transportingang Rechtbank Schiphol

@backlink(167261)

Osdorp

Een andere optie zou zijn de rechtszaak te laten plaatsvinden in 'de Bunker' in Amsterdam-Osdorp; een betonnen gebouw in het 'nieuwe westen' van de hoofdstad. Toen Holleeder nog terecht stond als verdachte van afpersing, in 2006 en 2007 vonden hier veel zittingen plaats. Maar deze rechtbank is relatief klein en dat lijkt met alle toeloop van de getuigen en media niet erg prettig. Saillant detail: Hoogstwaarschijnlijk zal hier in dezelfde periode - februari 2018 - wel de inhoudelijke behandeling tegen liquidatieverdachte Omar L. plaats hebben. Een zaak die eigenlijk loopt aan de rechtbank van Arnhem, maar daar in Gelderland zijn ze al helemaal niet toegerust op dit soort operaties.

De 'bunker' in Osdorp

Rotterdam

Er is ook nog een mogelijkheid om uit te wijken naar Rotterdam. Ook daar bevindt zich een extra beveiligde rechtbank, op de Kop van Zuid. Die is niet zo 'kil' als Schiphol maar heeft een ontzettend 'nauwe' ontvangsthal. En dat lijkt opnieuw met alle toeloop van de media ook niet erg ideaal. Wel is het voor bezoekers een prettige locatie omdat er tussen de bedrijven door naar allerlei leuke tentjes kan worden uitgeweken, zoals Hotel New York.

Extra beveligde rechtbank Rotterdam

Schiphol zal het dus wel worden. Wij van de misdaadpers zullen 's morgens lekker broodjes moeten smeren thuis, want horeca is er niet daar in die gribus midden in de kale Haarlemmermeerpolder.

doDisplay('div-gpt-ad-PanoramaNL_in-content_bottom_article');

Laatste nieuws