Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

Franse minister van defensie over bombardement Syrië: 'Rusland van te voren ingelicht'

Vannacht hebben de VS, Groot Brittanië en Frankrijk gezamenlijk bommen gegooid op plekken in Syrië waar chemische wapens geproduceerd worden of worden opgeslagen.

https://cdn.pijper.io/core/panorama-fallback1.png

De reacties van de verschillende wereldleiders druppelen nu langzaam binnen. Rusland liet eerder bij monde van de ambassadeur in de VS, Anatoli Antonov weten dat deze aanval niet zonder gevolgen kan blijven. De beledigingen aan het adres van de Russische president Vladimir Poetin zijn volgens hem 'onacceptabel en ontoelaatbaar.' Rusland lijkt echter geen haast te hebben zo laat Rusland correspondent van de NOS David Jan Godfroid weten. 

De Britse minister van Defensie laat ondertussen weten dat de aanvallen zeer succesvol zijn verloren. Ook hebben volgens hem de aanvallen een 'aanzienlijke impact' op het regime van Syrië in de toekomst. Zijn Franse collega, Florence Parly die ook deelnamen aan de actie laat weten dat Rusland van te voren op de hoogte is gebracht van de plekken die de drie landen zouden bombarderen. "We zoeken geen confrontatie of escalatie."

De president van de Europese Unie, Donald Tusk laat in een korte reactie op Twitter weten dat Rusland en Syrië niet zomaar kunnen doorgaan met deze 'menselijke tragedie'. Ook premier Mark Rutte heeft gereageerd namens Nederland. Hij laat weten dat hij de actie van vannacht 'weloverwogen'  en 'proportioneel' vindt. 

Syrië laat bij monde van een woordvoerder van een pro-Assad militie weten te zijn ingelicht door Rusland over de aanval. Volgens hen zijn er dertig raketten afgevuurd waarvan een derde is onderschept door afweersysteem. 'We bekijken nu wat de materiële schade is."

Ook buurland Iran heeft gereageerd en is hard in zijn oordeel over de de drie presidenten die toestemming gaven voor de aanval. Volgens Iran zijn Donald Trump, Theresa May en Emmanuel Macron 'criminelen' "Het is een misdaad en het zal tot niets leiden. De Amerikaanse bondgenoten zullen geen voordelen halen uit de misdaden in Syrië," zo was te horen op de Iraanse tv. Wordt ongetwijfeld vervolgd..