Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

Tuchtklacht tegen Grapperhaus ongegrond

AMSTERDAM (ANP) - Minister van Justitie Ferd Grapperhaus heeft geen verwijtbare fouten gemaakt toen hij twee jaar geleden als advocaat het fiscaal adviesbureau KPMG Meijburg bijstond in een ontslagzaak. Dat heeft de raad van discipline in Amsterdam bepaald.

https://cdn.pijper.io/core/panorama-fallback1.png

De huidige minister was destijds advocaat bij Allen & Overy. In die hoedanigheid stond hij KPMG Meijburg bij in een ontslagzaak tegen fiscalist Karim Aachboun, die bij de top van dat adviesbureau in ongenade was gevallen. Aachboun diende een tuchtklacht in, onder meer omdat Grapperhaus volgens hem misleidende informatie had verstrekt aan de rechter.

De tuchtrechter heeft die klacht ongegrond verklaard. ,,De advocaat heeft de kantonrechter niet onjuist geïnformeerd, onder meer omdat de feiten uit de stukken die de advocaat aan de kantonrechter stuurde voldoende duidelijk bleken'', aldus de raad van discipline.

Geen eerlijk proces

Grapperhaus' advocaat Willem van Baren noemt de uitspraak ,,duidelijk. Ik hoop dat de zaak hiermee is afgedaan.'' Aachboun, die inmiddels werkt als zelfstandig fiscalist, kan nog wel in beroep bij het hof van discipline. Daar heeft hij nog geen besluit over genomen.

,,Ik moet de uitspraak nog nader bestuderen en weet nog niet of ik me hierbij neerleg'', zegt Aachboun. ,,Ik feliciteer minister Grapperhaus met deze uitspraak, maar hij weet dat het geen eerlijk proces was. De benoeming van de rechters valt immers onder zijn eindverantwoordelijkheid.''