Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

UEFA-voorzitter kritisch over videoscheidsrechter

Aleksander Ceferin is kritisch over de huidige videoarbitrage in de voetbalwereld. De voorzitter van de UEFA zegt dat eerst meer testen nodig zijn en het systeem verbeterd moet worden om het ook in de Champions League te kunnen gebruiken.

https://cdn.pijper.io/core/panorama-fallback2.png

FIFA

Wereldvoetbalbond FIFA besloot in maart de videoscheidsrechter (VAR) te gebruiken tijdens het komende wereldkampioenschap in Rusland. De internationale spelregelcommissie IFAB had daarvoor de weg vrijgemaakt. Ceferin (UEFA) vindt dat de FIFA er te snel mee in heeft gestemd.

Te vroeg

,,Bij het WK krijgen we scheidsrechters te zien die nog nooit met dit systeem hebben gewerkt. Ik hoop niet dat het tot problemen leidt'', aldus Ceferin in een interview met Gazzetta dello Sport. ,,Het is te vroeg voor VAR. Dat betekent niet dat we het nooit zullen invoeren. Ooit zullen we het ook in de Champions League gebruiken, maar we hebben geen haast. De Champions League is als een Ferrari of een Porsche. Daar kun je niet meteen in gaan rijden. Je moet eerst oefenen en kijken hoe het werkt.''

Nederland

De videoscheidsrechter wordt in Nederland op dit moment gebruikt tijdens de laatste rondes van de KNVB Beker en de play-offs en volgend jaar moet het zelfs ingevoerd worden in de Eredivisie. Ook hier is de VAR niet onomstreden. Zo diende Roda JC een klacht in bij de voetbalbond omdat ze vonden dat het middel tijdens de wedstrijd verkeerd was ingezet. In Duitsland zorgde de VAR deze week voor controverse. Zo moesten de teams Mainz en Freiburg de kleedkamer uit tijdens de rust, omdat de videoscheidsrechter na zes minuten in de rust geconstateerd had dat er een penalty moest worden gegeven aan het einde van de eerste helft van de wedstrijd.