Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

Presentator én onderbroekenkoning Wilfred Genee

Wilfred Genee (50) is van alle markten thuis. Zo is hij niet alleen presentator op radio en tv en zet hij zich in voor gezonde voeding in de sportkantines, maar heeft hij – met Johan Derksen en René van der Gijp – ook een eigen onderbroekenlijn.

https://cdn.pijper.io/core/panorama-fallback2.png

Wat denk je: hebben ze op het hoofdkantoor bij Calvin Klein en Giorgio Armani al slapeloze nachten?

“Ga daar maar vanuit. Alleen al in de eerste week hebben we bijna 30.000 onderbroeken verkocht, waarvan zo’n 5.000 binnen anderhalf uur na de release. Dat is toch niet meer normaal?”

Wilfred, de onderbroekenkoning. Wie had dat ooit gedacht?

“Helemaal niemand, denk ik. Maar goed, ze zeggen weleens: als Johan Derksen oproept om iemand minister-president te maken, dan wordt die persoon ook minister-president. Dus mocht iemand die politieke ambitie hebben: kom een keer bij ons zitten. Dan weet je zeker dat je het wordt. Zo is het bij die onderbroeken natuurlijk net zo gegaan. Al moet je dit natuurlijk allemaal wel met een flinke knipoog zien, hè?”

Jij was gelijk om toen je hiervoor werd benaderd. Reageerden Johan en René net zo enthousiast?

“Nee, zij wilden eigenlijk niks met deze onzin te maken hebben. Maar dat veranderde toen ik er een paar als voorbeeld liet zien. Toen waren ze vrij snel om. Ach, doorgaans doen ze niet zo moeilijk als ik ergens mee kom. Dat zag je ook wel bij die cd die we een paar jaar geleden uitbrachten, en later dat bordspel. Ik geloof dat René alleen niet wil dat we opblaaspoppen van hem gaan verkopen. Voor de rest is het prima, wat hem betreft. Maar zeg nou zelf? Deze onderbroeken zijn toch ook prachtig?”

Kleurrijk is een betere omschrijving…

“Dat zonder meer. Maar vergis je niet: over die kleuren is natuurlijk wel nagedacht. De zwart met witte lijkt bijvoorbeeld op het shirt van Juventus en Newcastle United, terwijl die zwart met blauwe wel wat weg heeft van het tenue van Internazionale. Ik begreep dat bij de volgende lichting ook onderbroeken zitten met de kleuren van FC Barcelona erin.”

Volgens Johan is het de ideale boxershort als je vreemd wil gaan.

“Ach, dat is weer zo’n typische Johan-opmerking. Net zoals het een typische opmerking van hem is om te zeggen dat deze onderbroeken te klein voor hem zijn omdat hij te groot geschapen is.”

Klopt dat?

“Geen idee. Ik heb Johan nog nooit naakt onder de douche gezien. Zo intiem zijn we niet en dat wil ik graag zo houden, als je het niet erg vindt.”

Maar je denkt nooit: dit slaan we maar over…

“Nee. Johan Boskamp zit ons weliswaar elke keer weer hoofdschuddend aan te kijken, zo van: waar zijn die gasten nu weer mee bezig? Maar zelf heb ik dat nog nooit gedacht. Sterker nog, dit past eigenlijk wel bij ons. En nee, dan bedoel ik niet vanwege de onderbroekenlol waarmee ons programma zo vaak wordt geassocieerd. Dit past juist zo goed bij ons omdat het zo ludiek en gek is. Toch mooi dat je, na de onderbroeken van Björn  Borg, Jan Smit en David Beckham, nu ook die van ons hebt. Een prima rijtje, lijkt me.”

Je was niet bang dat jullie daardoor helemaal niet meer serieus worden genomen?

“Nee, joh. We worden toch al niet meer serieus genomen. Dus mij maakt dat echt geen zak meer uit. Al komt dat misschien ook wel doordat ik een enorm bord voor mijn kop heb. Dat had ik vroeger trouwens al, toen ik nog aan cabaret deed. Ook al verlieten er in de pauze vier van de negen aanwezigen de zaal, ik ging gewoon door. Dat is nu niet anders. Ik heb het weleens eerder gezegd: we zijn een karikatuur van onszelf. Zo worden we ook gezien. Laatst nog bij Oranje. Daar doe ik dan echt serieuze interviews, maar door de sfeer van ons programma voel je gewoon dat ze denken: oh jee, daar heb je ze weer... Dus in dat opzicht. Maar ach, ik neem mezelf ook totaal niet serieus, als ik heel eerlijk ben.”

Dat is ook de kracht van jullie programma.

“Je zou haast zeggen: dat zouden meer mensen moeten doen. Geloof me, door jezelf niet altijd even serieus te nemen wordt het leven een stuk leuker. We zijn maar kort in dit aardse tranendal, dan kun je het maar beter zo leuk mogelijk maken, toch?”

Maar jij vergroot dat op zo’n manier dat sommige mensen inmiddels een hekel aan je hebben…

“Tsja, dat hoort erbij. Ik geef de mensen die dat vinden geen ongelijk. Ik kan me dat namelijk heel goed voorstellen.”

Want?

“Omdat ik met mijn uitstraling – de ietwat pedante en stokerige presentator – heel wat mensen tegen de haren instrijk. Maar vergis je ook niet: dat is mijn rol. Eentje die ik bewust heb gekozen. Op deze manier krijg ik Johan vaak boos, Hans Kraay jr. op de kast en kan ik René mooi aansturen. Zo ben ik echt niet dagelijks, maar voor het programma werkt het gewoon heel goed. Dat mensen mij daardoor niet aardig zouden kunnen vinden, dan is dat maar zo.”

Dit is een voorstukje uit ons blad. Wil je het hele artikel over Wilfred Genee lezen? Bestel de nieuwe Panorama dan hier, of lees het op Blendle.