Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

Film 11 Friese Fonteinen in bioscopen

LEEUWARDEN - Jan Jaap van der Wal levert het commentaar in de nieuwe documentaire 11 Friese Fonteinen van regisseur Roel van Dalen. De film draait vanaf 24 mei in filmtheaters in Friesland en een aantal bioscopen in de rest van het land, waaronder Amsterdam en Nijmegen. De NTR zendt de film vanaf 20 mei in drie delen uit op NPO 2.

https://cdn.pijper.io/core/panorama-fallback2.png

Roel van Dalen volgde twee jaar lang het kunstproject 11Fountains. In het kader van Leeuwarden Culturele Hoofdstad 2018 bouwen internationale kunstenaars in de elf Friese steden een fontein. De in Leeuwarden geboren Jan Jaap trekt Friesland in en geeft zijn humoristische commentaar op het proces.

Roel van Dalen maakte eerder Ajax - Daar hoorden zij engelen zingen. In 11 Friese Fonteinen laat hij zien hoe curator Anna Tilroe probeert de Friezen enthousiast te maken voor de nieuwe waterkunstwerken. Lukt het haar om draagvlak onder de bevolking te creëren of strandt het ambitieuze project op de nuchterheid van de Friese bewoners die hun geliefde marktplein zien verdwijnen?

Documentaire gaat maandag 21 mei in Sneek in première.