Tom Boonen: de laatste loodjes

Aan de imposante loopbaan van Tom Boonen stopt na Parijs-Roubaix. Het aftellen is begonnen, maar toch is de Vlaamse klassiekerkoning sterker dan ooit. “Mijn besluit staat vast, maar hoe dichterbij het afscheid komt, hoe meer ik begin te twijfelen.”
@media (max-width: 679px){#fig-65e55f2c1a810 img.lazyloading{background: #eee;}#fig-65e55f2c1a810 img{#fig-65e55f2c1a810 img.lazyloading{width: 470px;height: 470px;}}@media (min-width: 680px) and (max-width: 680px){#fig-65e55f2c1a810 img.lazyloading{background: #eee;}#fig-65e55f2c1a810 img{#fig-65e55f2c1a810 img.lazyloading{width: 624px;height: 624px;}}@media (min-width: 681px) and (max-width: 1320px){#fig-65e55f2c1a810 img.lazyloading{background: #eee;}#fig-65e55f2c1a810 img{#fig-65e55f2c1a810 img.lazyloading{width: 1290px;height: 726px;}}@media (min-width: 1321px){#fig-65e55f2c1a810 img.lazyloading{background: #eee;}#fig-65e55f2c1a810 img{#fig-65e55f2c1a810 img.lazyloading{width: 948px;height: 533px;}}https://cdn.pijper.io/core/panorama-fallback1.png

Je hebt deze winter de knoop doorgehakt dat je stopt na Parijs-Roubaix. Was het een moeilijke beslissing?

“Na het WK in Qatar bekroop mij plotseling het gevoel dat ik moest stoppen. Daarna is het heel snel gegaan. Ik word dit jaar 37 jaar dus dan is het stilaan goed geweest. Ik moet eerlijk zeggen dat hoe dichterbij het afscheid komt des te meer je twijfelt aan je besluit. Maar het is honderd procent zeker dat ik stop na Parijs-Roubaix. Als alles een beetje meezit zal ik op een heel hoog niveau mijn carrière kunnen beëindigen en dat vind ik heel belangrijk.”

Na die Parijs-Roubaix van vorig jaar zei je dat je beslist nog een keer wilde proberen om die vijfde Helleklassieker te winnen. Daarmee leg je veel druk neer bij jezelf.

“Mensen zeggen dat Parijs-Roubaix mijn enige doel nog is maar dat is niet waar. Ik heb dit seizoen nog veel doelen en dat begon al in Argentinië. Ik houd van koersen en wil nog zo veel mogelijk winnen in mijn laatste seizoen. Ik heb mij niet anders voorbereid dan andere jaren maar het verschil is dat ik dit keer een zeer goede winter heb gehad. Geen blessures of valpartijen maar een perfecte voorbereiding op het seizoen. Ik sta veel verder dan vorig jaar om rond deze tijd.”

Ga je het wielrennen niet enorm missen straks?

“Dit was absoluut de mooiste tijd van mijn leven, dat realiseer ik me. Maar er wachten mij andere uitdagingen en ik ben niet zo kortzichtig dat ik alleen maar in de koers wil blijven. Natuurlijk zal ik er altijd wel bij betrokken blijven want anders zou ik het teveel gaan missen. Op mijn 37-ste ben ik nog jong genoeg om andere uitdagingen aan te pakken. Thuiszitten is in elk geval niets voor mij.”
 
Wat voor gevoel zul je hebben als je straks voor de laatste keer de meet overschrijft in Roubaix.

“Hopelijk een heel mooi gevoel. Maar het zal tegelijkertijd een heel dubbel gevoel geven, zelfs als ik win. Het is in elk geval een wedstrijd waarin ik in principe altijd mee kan doen voor de overwinning. Vorig jaar was ik maar op tachtig procent van mijn mogelijkheden en ik won die wedstrijd bijna. De Ronde van Vlaanderen wordt een stuk moeilijker op mijn 37ste.  Zeker met die hertekende finale komt het op het laatst veel meer op explosiviteit aan dan vroeger. Dat is iets waar ik het op mijn 37ste moeilijk mee heb. Maar ik start altijd om te winnen, ook in Vlaanderen. Ik merk dat het heel gemakkelijk is om je voor je laatste seizoen optimaal te motiveren. Alles mag er nog een keer uit. Ik vrees er een beetje voor dat de emoties er op de Velodrome in Roubaix uit gaan komen. Het zullen emoties zijn die ik nog niet ken, maar toch denk ik niet dar ik zal huilen op het podium.”

Tom Boonen blij
  Je hebt weleens gezegd dat je interesses de laatste jaren beginnen op te splitsen. Wat zijn die interesses?

“Dat is al heel lang zo hoor. Als je in de herfst van je carrière aankomt ben je natuurlijk bezig met de opbouw van je toekomst. Maar dat doet nu nog niet ter zake. De komende maanden moet het alleen maar over koers gaan. Als de koers gedaan zal ik het jullie vertellen. Ik heb wel een beetje angst dat ik de kick van het koersen ga missen. Het weg zijn van huis daarentegen ga ik zeker niet missen.”

Zul je altijd blijven fietsen of raak je die na Roubaix niet meer aan?

“Ik blijf fietsen. Mijn vader was inderdaad gestopt als beroepsrenner en die heeft vijf jaren de fiets meer aangeraakt.  Het is iets dat ik bij andere renners ook heb meegemaakt en ik wil vermijden dat ik op dat punt kom dat ik fietsen niet meer leuk vind. Daarom sta ik nu ook volledig achter mijn beslissing om te stoppen met koersen. Dat houdt de liefde voor de fiets levend. Het zou erg jammer zijn dat je de passie voor de fiets helemaal kwijtraakt. Het is voor mij nooit een opgave geweest om te trainen en te koersen.”

Tom Boonen aan het wielrennen

In Argentinië heb je al gewonnen. Dart moet zelfvertrouwen geven voor de rest van het seizoen?

“Zeker. Ik had ook heel erg veel goesting om in Argentinië mee te sprinten en dat is altijd een goed teken. Er zijn mensen die zeggen dat ik niet zoveel risico moet nemen door me te smijten in de massasprints maar die risico's moet je nemen als renner. Als je in de fase komt van dat je ervoor gaat, dan is er geen weg meer terug. En of dat dan de Ronde van Vlaanderen of de Ronde van de Algarve is dat maakt niet uit. Als je begint te koersen met het idee dat je voorzichtig moet zijn, dan val je juist. Als je koerst moet je je instinct volgen.”

Iedereen heeft het over Vlaanderen en Roubaix. Maar Milaan-Sanremo moet jou ook liggen. Wil je er daar voor gaan?

“Zeker. Milaan-Sanremo is een koers die ik graag rijd. Samen met de Tirreno-Adriatico wordt dat een prachtig Italiaans weekje. Ik wil daar inderdaad ook een finale rijden.”

Nu het einde nadert is er misschien plek voor een vleugje nostalgie. Betrap je jezelf op die gevoelens?

“Af en toe wel. Ik word natuurlijk vaak aan mijn nakende afscheid herinnerd door ploegmaats en de pers. Toch heb ik er niet heel veel last van gehad. Na het WK had ik het even moeilijk omdat ik me besefte dat het echt de laatste winter ging zijn die om de fiets draaide.”

Tom Boonen aandachtig


Zou het een teleurstelling als je in Roubaix onverhoopt toch niet voor de zege mee kan strijden?

“Uiteraard, maar het veranderd niet veel aan mijn carrière natuurlijk. Vorig jaar werd ik tweede nadat ze in de winter hadden voorspeld dat ik zes maanden niet zou kunnen fietsen. Dus je kunt voorstellen dat het een hele opluchting was dat ik weer op dat niveau kon rondrijden. Terwijl ik in het najaar van 2016 weer op absoluut topniveau rondreed. Dat geeft me veel vertrouwen voor dit seizoen.”

Verandert de tactiek van de ploeg omdat het jouw laatste koers wordt?

“Ik hoop het niet. Het is moeilijk om dat effectief te doen, maar ik ga proberen van niet. Ik kan me het afscheid van Johan Museeuw en later Paolo Bettini nog goed herinneren. Bettini reed naast me tijdens de laatste ronde van het WK in Varese en zei dat dit zijn laatste ronde in de laatste wedstrijd werd. Ik was daar meer van aan gedaan dan hij. Het waren mijn jeugdidolen die stopten toen.

Wie gaat jouw erfenis invullen?

“Ik leg niet graag die druk bij iemand op z'n schouders. Er zijn momenteel een flink aantal goede Belgen die een mooie toekomst tegemoet gaan. Maar ik zal nooit iemand aanwijzen die ik als mijn opvolger zie.”

Tom Boonen

Geboortedatum: 15 oktober 1980
Geboorteplaats: Mol
Belangrijkste overwinningen: 4 keer Parijs-Roubaix (2005, 2008, 2009, 2012) Ronde van Vlaanderen (2005, 2006, 2012) WK (2005) 6 etappes in de Tour de France, Groene trui (2007),