Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

'Couperus en Mulisch stonden op Nobel-lijst'

AMSTERDAM - Harry Mulisch, Louis Couperus, Cees Nooteboom, Hella Haasse en Johan Huizinga hebben allemaal ooit op de longlist voor de Nobelprijs voor de Literatuur gestaan. Dat vertelde hoogleraar Henk van der Liet van de Universiteit van Amsterdam in een interview op Radio 1. Van der Liet is een van de mensen die het Nobelprijscomité mede adviseert over de prijs.

https://cdn.pijper.io/core/panorama-fallback1.png

“Deze mensen hebben de longlist met serieuze kandidaten gehaald”, bevestigde hij. Nog nooit won een Nederlandse auteur de prestigieuze onderscheiding. “Dat is echt wel een pijnpunt. Nederlands is een van de weinige talen waar dit voor geldt. Zeker omdat we lang zo’n klein taalgebied niet zijn als we zelf soms denken.”

Als potentiële kandidaten in de nabije toekomst noemt de hoogleraar Geert Mak en Arnon Grunberg. “Je moet als schrijver niet alleen een sterk eigen oeuvre opbouwen, maar daar ook hebben gereflecteerd. Dus je moet kunnen uitleggen wat je doet en hebt gedaan.”

Bob Dylan

Van der Liet stelde ook niet te geloven dat zanger Bob Dylan, die de prijs vorig jaar kreeg, daadwerkelijk heeft getwijfeld over het in ontvangst nemen. De kwestie hield de media maandenlang bezig. “Kandidaten worden echt wel van tevoren benaderd door de secretaris van de commissie”, stelt de adviseur. “Ze willen echt niet het risico lopen dat ze met iemand op de proppen komen die zegt: ik heb er geen zin in.”

Het Nobelprijscomité voor de Literatuur maakte vrijdag overigens bekend dat er dit jaar geen prijs wordt uitgereikt.

Aanleiding is de affaire rond de echtgenoot van comitélid Katarina Frostenson die achttien vrouwen zou hebben lastiggevallen of misbruikt. Frostenson wordt er daarnaast van beschuldigd dat ze zeven keer de naam van de potentiële winnaar zou hebben gelekt en dat ze geld van de Academie zou hebben doorgesluisd naar een cultuurclub die haar man runde en waar zij mede-eigenaar van is. Een motie van wantrouwen tegen Frostenson haalde het eerder niet, waarop drie comitéleden opstapten en de voorzitter vertrok vanwege gebrek aan vertrouwen. Frostenson vertrok uiteindelijk ook.