Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

'Nieuwe kankermedicijnen allemaal te duur'

ROTTERDAM (ANP) - Nieuwe medicijnen tegen kanker zijn allemaal veel te duur, concluderen wetenschappers van de Erasmus Universiteit op basis van berekeningen. ,,Het is heel duidelijk dat farmaceutische bedrijven veel te veel vragen voor hun nieuwe geneesmiddelen, en als verklaring vaak met een beschuldigende vinger wijzen naar de druk van aandeelhouders om hun winsten te maximaliseren'', stelt hoogleraar Carin Uyl-de Groot.

https://cdn.pijper.io/core/panorama-fallback2.png

,,Wij begrijpen de noodzaak om winst te maken, maar dit kan ook worden bereikt door de geneesmiddelen die zij produceren betaalbaar te maken zodat ze op veel grotere schaal kunnen worden ingezet'', vervolgt ze. De wetenschappers hielden in hun prijsmodel rekening met de werkelijke kosten van ontwikkeling, productie, verkoop, marketing en een 'redelijke' winstmarge.

Volgens de universiteit zou het middel enzalutamide tegen prostaatkanker 2587 euro mogen kosten per behandeling. De huidige marktprijs in het Verenigd Koninkrijk is echter bijna twaalf keer hoger (30.304 euro), en in de VS zelfs ruim 28 keer hoger (74.165 euro).