Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

Hollandse aanpak dementie gaat internationaal

AMSTERDAM (ANP) - Een kwart eeuw geleden ontstond de eerste in de Amsterdamse Pijp, nu zijn er al 146 over het hele land: ontmoetingscentra voor mensen met dementie én hun mantelzorgers. Inmiddels is er internationaal belangstelling voor de laagdrempelige en betaalbare voorziening die ooit werd bedacht op de afdeling Psychiatrie van VUmc in Amsterdam. Donderdag krijgt dat met de officiële aankondiging van een internationaal netwerk ('MeetingDem Network') nog meer basis en, hopen de initiatiefnemers, nog meer opvolging in het buitenland.

https://cdn.pijper.io/core/panorama-fallback2.png

In de ontmoetingscentra leren mantelzorgers om te gaan met mensen met dementie, maar tegelijk zichzelf in acht te nemen. Tevens leren de patiënten nog zo veel mogelijk uit het leven zelf te halen en bijvoorbeeld niet onnodig in hun schulp te kruipen. Ze krijgen er meer positieve en minder negatieve emoties en meer zelfwaardering door, zegt initiatiefneemster Rose-Marie Dröes, hoogleraar psychosociale hulpverlening bij dementie.

In Groot-Brittannië, Italië en Polen is het al opgepikt, daar zijn er ook al vijftien van dergelijke centra in totaal. Ook op Aruba, in Australië en in Suriname is er één en Spanje treft voorbereidingen voor de eerste twee. Het is ook geen al te dure voorziening, doordat de ontmoetingen vaak in buurtcentra en dergelijke worden gehouden en worden georganiseerd met hulp van vrijwilligers.

Doorpakken

,,We willen nu doorpakken', zegt Dröes over het internationale netwerk waarvan ze met vijf collega's uit Groot-Brittannië, Italië, Polen en Nederland deel uitmaakt. De bedoeling is kennis en ervaringen te delen en meer ontmoetingscentra te verwezenlijken.

De initiatiefnemers vieren het zilveren jubileum donderdag in het Amsterdamse theater DelaMar.