Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

EHBO-app, hulpje bij zomerse ongemakken

DEN HAAG (ANP) - Eropuit gaan tijdens een mooie zomerse dag is niet zonder risico. Wat te doen als je in aanraking bent gekomen met de berenklauw of de eikenprocessierups? Volgens het Rode Kruis weten veel Nederlanders het niet. De organisatie komt tot die slotsom na onderzoek waarbij 88 procent van de ondervraagden aangaf ,,geen idee” te hebben hoe te handelen bij jeuk en andere ongemakken na contact met bijvoorbeeld de eikenprocessierups.

https://cdn.pijper.io/core/panorama-fallback1.png

Een van de instructies die onder meer op de EHBO-app van het Rode Kruis is te vinden: verwijder eventuele brandharen van de rups met plakband of kleefpleister, spoel de huid met veel water en blijf daarna uit de zon met de getroffen plek. Door het warme weer van de laatste tijd zorgt de eikenprocessierups momenteel op veel plaatsen voor veel overlast.

Ook de kennis over het verwijderen van een insectenbeet kan beter, vindt het Rode Kruis. Slechts 6 procent had het juiste antwoord paraat wat er moet gebeuren bij een insectenbeet, namelijk de angel eventueel wegschrapen met een vingernagel of de botte kant van een mes en dan koelen. Voor het onderzoek werden 1345 personen van achttien jaar en ouder benaderd; 726 van hen vulden de vragenlijst.