Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

800 werknemers LUMC in actie voor cao

LEIDEN (ANP) - Zo'n 800 werknemers van het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) gaven maandag de aftrap aan zogeheten stiptheidsacties in universitaire ziekenhuizen voor betere arbeidsvoorwaarden. ,,Het aantal actievoerende universitair ziekenhuismedewerkers was hoger dan we hadden verwacht. Het laat zien dat het water hen aan de lippen staat en dat het zo niet langer kan'', zegt een woordvoerster van vakbond FNV Zorg & Welzijn.

https://cdn.pijper.io/core/panorama-fallback1.png

De medewerkers hielden zich strikt aan hun werktijden en namen collectief lunchpauze in de hal van het ziekenhuis. ,,Daar nemen ze anders nooit de tijd voor'', aldus de zegsvrouw. Voor zover bekend hadden de patiënten geen last van de acties.

Dinsdag volgen de collega's van het UMC Utrecht. Medewerkers van de overige zes academische ziekenhuizen haken naar verwachting later aan. Aanleiding voor de acties zijn de vastgelopen cao-onderhandelingen. In totaal vallen daar zo'n 60.000 mensen onder. De medewerkers eisen ,,meer waardering en respect'' en loonsverhoging.