Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

Onderminister Rosenstein vertrekt in maart

WASHINGTON (ANP/RTR) - De Amerikaanse onderminister van Justitie Rod Rosenstein stapt naar verwachting half maart op. Volgens een medewerker van het ministerie van Justitie is het de verwachting dat Rosenstein, die lange tijd de verantwoordelijkheid had voor het speciale onderzoek van Robert Mueller, vertrekt als William Barr aantreedt als de nieuwe minister. Barr werd afgelopen vrijdag beëdigd.

https://cdn.pijper.io/core/panorama-fallback1.png

Trump heeft het onderzoek van Mueller naar mogelijke samenzweringen voorafgaande aan verkiezingen van 2016 een op niets gebaseerde heksenjacht genoemd. Het onderzoek zal volgens een Republikeinse senator niet worden gestopt, wanneer Barr is aangetreden.

Rosenstein kreeg afgelopen maandag felle kritiek van president Trump. Aanleiding waren uitspraken van de voormalige tweede man van de FBI, Andrew McCabe. Die had in een interview met CBS gezegd dat Rosenstein had overwogen om opnameapparatuur te dragen in vergaderingen met Trump. Rosenstein zei dat de uitspraken van McCabe onjuist waren.

Opnames

The New York Times berichtte afgelopen najaar al dat Rosenstein in 2017 had voorgesteld om gesprekken met Trump heimelijk op te nemen en dat hij steun zou hebben gezocht om de president af te zetten. De onderminister had die berichten ,, onzorgvuldig en feitelijk onjuist" genoemd. Trump reageerde niettemin dat Rosenstein en McCabe bezig waren met de voorbereiding van ,,een heel illegale handeling".

Senator Lindsey Graham van de Republikeinen, voorzitter van de Justitie-commissie in de Senaat, liet maandag weten dat hij de uitspraken nader wil onderzoeken in een hoorzitting.