De bundel is samengesteld door historici van het Huygens Instituut voor Nederlandse Geschiedenis. De teksten van De Witt zijn door Van Tol, voorzien van tekeningen. De illustrator raakte bij het project betrokken terwijl hij research deed voor zijn trilogie Musch, over Johan de Witt. De brieven zijn voorzien van vertalingen en toelichtingen onder de rol van alle grote Nederlandse en Britse kopstukken uit die tijd, zoals Michiel de Ruyter, Oliver Cromwell en koning Charles II.
De publicatie valt samen met de digitale ontsluiting van zevenduizend diplomatieke brieven van De Witt. Het openbaar maken van zijn correspondentie is een samenwerkingsproject van het Nationaal Archief en Early Modern Letters Online, een project waar de Britse Oxford University aan verbonden is. Vanwege het internationale karakter van zijn brieven, is de correspondentie van De Witt bij uitstek zeer geschikt voor deze bijzondere digitale verzameling.
De zevenduizend brieven die donderdag worden gelanceerd zijn bijna een kwart van alles wat De Witt in zijn leven heeft geschreven. De overige 28.000 brieven worden de komend jaren aan de catalogus toegevoegd. Het gaat om werk in het Nederlands, Frans, Engels en Latijn. De collectie bewijst hoe zeer de raadspensionaris op de hoogte was van alles wat zich internationaal afspeelde, voor én achter de schermen. De brieven werden door de Staten van Holland in beslag genomen in augustus 1672, nadat Johan en zijn broer Cornelis de Witt door het Haagse gepeupel waren gelyncht. Cornelis werd onbewezen beticht van een complot om stadhouder Willem III te vermoorden. Toen Johan zijn broer bezocht in de Gevangenpoort in Den Haag, werden zij samen uit de gevangenis gesleept en op straat uit elkaar gereten. De gemeente Dordrecht staat de komende jaren, in aanloop naar zijn vierhonderdste geboortedag in 1625, uitgebreid stil bij het werk en leven van De Witt.