Het is vijf voor twaalf voor motorclub Satudarah. Volgende week – 18 juni – is duidelijk of de van oorsprong Molukse club definitief wordt verboden. Waarom vindt justitie eigenlijk dat de club zich ‘gewelddadig manifesteert’ en ‘criminaliteit stimuleert’?
De ene na de andere motorclub valt om in Nederland. Het Openbaar Ministerie (OM) boekt succes na succes. Satudarah Motorcycleclub (SMC), zoals Satudarah officieel heet, werd op 18 juni 2018 al verboden door de rechtbank in Den Haag. Komende week, precies een jaar na de uitspraak van de rechtbank, komt het gerechtshof met haar oordeel in hoger beroep. Gaan de geelzwarte motorhesjes van Satudarah definitief verdwijnen uit Nederland? Als het aan justitie ligt wel. “Het gaat hier niet om een onschuldige vereniging van motorliefhebbers die ervan houden om vriendschappelijk op zondagmiddag te toeren door het Hollandse landschap en dat afsluiten met bitterballen en alcoholvrij bier. Daar is in het geheel niets op tegen. Dit is een zogenoemde Outlaw Motorcycle Gang die zichzelf uitdrukkelijk buiten en boven de wet plaatst, zich in het publieke domein uiterst gewelddadig manifesteert en criminaliteit stimuleert en faciliteert,” aldus het OM tijdens de inhoudelijke behandeling van het hoger beroep in april van dit jaar.
Het OM heeft tientallen zaken van geweld, afpersing, bedreiging en moord door leden van Satudarah op een rijtje gezet, waardoor het beeld ontstaat van een motorclub met een waar schrikbewind. De feiten zijn over het algemeen gepleegd sinds 2010, door zo’n beetje heel het land. Het ene wat heftiger dan het andere. Alles samen vormt het ‘verzoekschrift’ dat het OM heeft ingediend bij de rechtbank en nu weer bij het hof. Om een beeld te krijgen van wat daarin staat, heeft Panorama het dossier ingezien en een kleine selectie gemaakt van de feiten die justitie aanhaalt.
Seksclub Casanova
In februari 2010 stapt een groepje Satudarah-leden seksclub Casanova in Enschede binnen. Een van de aanwezigen is kopstuk Michel B., een van de oprichters van Satudarah. Een medewerker van de seksclub verklaart later tegenover de politie dat de eigenaar van Casanova in het verleden problemen heeft gehad met B. De groep komt nu verhaal halen en mishandelt de eigenaar van de seksclub. Volgens getuigen wordt de man ‘door de tent heen geslagen’. Aanwezige klanten wordt gesommeerd naar boven te gaan. Ondanks de mishandeling heeft de eigenaar geen zichtbaar letsel en wil hij geen aangifte doen. “Om meer problemen te voorkomen,” aldus het slachtoffer. Volgens het OM heeft er in deze zaak om die reden ook geen vervolging plaatsgevonden.
@backlink(167807)
Eerder dood dan levend
Een ander incident is een zware mishandeling in een café in Tilburg op 27 februari 2011. Twee agenten lopen ’s nachts rond 03.00 uur door de stad als ze bij café De Buurvrouw een man door twee portiers naar buiten gedragen zien worden. Een van de agenten verklaart achteraf dat hij dacht dat het slachtoffer ‘gezien de stand van zijn ogen’ eerder dood dan levend is. Vervolgens loopt de politie tegen een terugkerend probleem aan. Zodra leden van Satudarah betrokken zijn bij een misdrijf, durven getuigen geen officiële verklaringen af te leggen en willen slachtoffers geen aangifte doen. D
Wil je het hele artikel over Satudarah lezen? De nieuwe Panorama ligt nu in de winkel met daarin nog veel meer misdaadverhalen! Ook is die hier te bestellen. Alleen benieuwd naar dit artikel? Lees dit artikel dan op Blendle..