Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

Beroep tegen vrijspraak kazerne Schaarsbergen

ARNHEM (ANP) - Het Openbaar Ministerie gaat in hoger beroep tegen de vrijspraak van vijf (ex-)militairen van de Luchtmobiele Brigade in Schaarsbergen. Zij werden beschuldigd van stelselmatige mishandelingen, bedreiging en vernederingen van drie andere militairen.

https://cdn.pijper.io/core/panorama-fallback2.png

Volgens de militaire kamer van de rechtbank in Arnhem zijn er aanwijzingen dat er op de kazerne wantoestanden waren maar ontbreekt het bewijs dat de beklaagde militairen daaraan hebben meegedaan. Verklaringen in het strafdossier leveren te veel "onwaarschijnlijkheden en tegenstrijdigheden" op, vindt de rechter. Ook is niet duidelijk geworden wie wat heeft gedaan, aldus de rechter.

Het OM meent echter dat er wel voldoende bewijs is dat de verdachten betrokken waren bij strafbare feiten. Ook met de beslissing van de rechtbank dat een deel van de feiten is verjaard, is het OM het niet eens.

Slachtoffers

De vijf mannen - tussen de 26 en 40 jaar oud - zouden zich hebben misdragen op de Oranjekazerne. Er waren werkstraffen van 40 tot 240 uur geëist. De militairen hebben altijd ontkend.

Een van de drie slachtoffers stapte in 2017 naar de media met zijn verhaal, nadat hij aangifte had gedaan. Hij zou door zijn collega's bijna dagelijks zijn geslagen, geschopt en getreiterd. Daarna deden de andere twee eveneens aangifte.