De onderzoekers namen de resultaten van 55 eerder uitgevoerde studies onder de loep. Sommige deelnemers aan deze studies kregen voor, tijdens en na de ingreep een koptelefoon op met muziek. Anderen kregen geen muziek te horen. Het bleek dat de groep die muziek hoorde na de operatie veel minder verslavende pijnmedicatie, zogenoemde opioïde, nodig had dan mensen die dezelfde operatie kregen zonder muziek. Ook hadden patiënten tijdens de ingreep minder van het narcosemiddel propofol en de spierontspanner midazolam nodig.
In Nederland gebruiken zo’n 1,3 miljoen mensen verslavende pijnmedicatie. Ongeveer een op de vijftien mensen die deze middelen tijdens een operatie krijgt toegediend, wordt op den duur chronisch gebruiker. Volgens de leider van de onderzoeksgroep Muziek als Medicijn, Hans Jeekel neemt het gebruik "epidemische vormen" aan.
Op een aantal afdelingen van het Erasmus MC wordt nu muziek als behandeling ingevoerd. "Een nieuwe behandeling met muziek, die geen bijwerkingen geeft, vrijwel geen geld kost, maar wel geld gaat besparen", aldus Jeekel. De studie wordt gepubliceerd in het chirurgische tijdschrift Annals of Surgery.