Volkszanger Tino Martin leeft als een koning

Het is eind december en dus weer de tijd voor rijtjes. Dit keer kijken wij naar de meest populaire artikelen uit ons blad. Met nu, uit oktober, Tino Martin.
@media (max-width: 679px){#fig-65d9c0768a078 img.lazyloading{background: #eee;}#fig-65d9c0768a078 img{#fig-65d9c0768a078 img.lazyloading{width: 470px;height: 470px;}}@media (min-width: 680px) and (max-width: 680px){#fig-65d9c0768a078 img.lazyloading{background: #eee;}#fig-65d9c0768a078 img{#fig-65d9c0768a078 img.lazyloading{width: 624px;height: 624px;}}@media (min-width: 681px) and (max-width: 1320px){#fig-65d9c0768a078 img.lazyloading{background: #eee;}#fig-65d9c0768a078 img{#fig-65d9c0768a078 img.lazyloading{width: 1290px;height: 726px;}}@media (min-width: 1321px){#fig-65d9c0768a078 img.lazyloading{background: #eee;}#fig-65d9c0768a078 img{#fig-65d9c0768a078 img.lazyloading{width: 948px;height: 533px;}}Tino

Tino Martin (35) loopt weleens een kledingzaak binnen, koopt drie jassen tegelijk en weet niet eens wat ze kosten. Is deze volkszanger wel een man van het volk? “Ik weerspiegel het volk. Ik ben niet dun, niet dik, niet knap, niet lelijk. Ik ben één van hen.”

“Je bent net de jongste zoon van René Froger, hahaha.” Idols-juryleden Eric van Tijn, Jerney Kaagman, John Ewbank en – de ergste van allemaal – Gordon schaterlachen om de kandidaat die nu weer voor hun neus is verschenen. Een 23-jarige jongeman die als twee druppels water op zijn idool lijkt. Hetzelfde postuur. Dezelfde bolle kop. En dan ook nog een matje in zijn nek.

“Dat heb ik wel vaker gehoord,” stamelt Tinus Kattenberg, die nog geen platencontract heeft, maar al wel een artiestennaam. Verlegen staart Tino naar de grond. Praatjes heeft hij duidelijk nog niet. Een duur horloge om zijn pols evenmin. Hij is nog niet de man die hij zeventien jaar later is, maar slechts een onzekere, jonge zanger, die iets te veel optredens van René Froger heeft gezien.

Het nummer dat hij gaat zingen, is van de Amerikaanse zanger Billy Vera en heet At This Moment. Dus niet This Is the Moment. Dat scheelt gelukkig. Maar vanaf het moment dat hij zijn strot opentrekt, is duidelijk dat Tino niet alleen op Froger lijkt, maar ook sprekend als hem klinkt. Gordon pist nog net niet in zijn broek van het lachen. “Als ik mijn ogen dicht doe, hoor ik René, hahaha.”

Anno 2019 zou Tino waarschijnlijk reageren door te zeggen dat zijn stem inderdaad op die van Froger lijkt en dan vooral in diens betere jaren – een uitspraak die hij in het AD heeft gedaan – maar tijdens zijn auditie houdt hij zijn mening voor zich en werkt hij braaf naar het eind van het nummer toe. Daarna moet hij de rest van het commentaar van Gordon aanhoren. “Tino, wat móéten we nou met jou? Je hebt dezelfde stem als René Froger. Je lijkt ook nog op hem, maar daar kun je iets aan doen, door dat vreselijke matje in je nek af te knippen.”

Het commentaar van Jerney Kaagman en Eric van Tijn is van dezelfde strekking. Idols is bedoeld om nieuwe idolen te vinden, geen imitators. Maar gelukkig voor Tino komt Eric van Tijn voor hem op. “Je zingt wel heel makkelijk. Daar hoor ik anderen niet over.”

Daar moeten ze hem gelijk in geven. Met de hakken over de sloot mag Tino door naar de volgende ronde. Met een duidelijke opdracht, dat wel.

Jerney Kaagman: “Creëer je eigen geluid. Voor twee René Frogers is Nederland te klein.”

Gordon: “Qua ego zeker.”

Soundmixshow

Hoewel de juryleden hem tijdens zijn auditie niet meer herkennen, laat staan de kijker, is Tino vijf jaar voor zijn auditie bij Idols al voor een miljoenenpubliek op televisie geweest. In 2007 doet hij mee aan de Soundmixshow van Henny Huisman (het mag duidelijk zijn als wie). Gek genoeg eindigt Tino niet als eerste, maar als tweede. Blijkbaar bestaat er in Nederland dus iemand die nóg meer op zijn idool lijkt. Maar hoe groot de gelijkenissen tussen Tino en René ook zijn, een garantie voor een succesvolle carrière is dat niet. Iemand imiteren of volledig als jezelf op het podium staan, blijkt een wereld van verschil. Dat is ook de reden dat het avontuur van Tino bij Idols er na de auditieronde snel op zit. Hij is zichzelf niet.

Na zijn deelname aan de Soundmixshow lijkt het er jarenlang niet op dat hij in 2018 een concert in een uitverkochte Ziggo Dome zal geven. Áls hij al voor volle zalen zingt, dan zijn het vooral hele kleine. Hij staat vooral op braderieën en bruiloften. En in kroegen, maar daar wordt hij vooral bekogeld met bier. Aan het publiek ligt dat niet zozeer, wel aan hemzelf. Voor iemand die van kinds af aan beweert dat hij de top gaat halen, beschikt hij niet bepaald over een ijzeren discipline. Hij komt regelmatig te laat of belt zelfs af. Hij is nog te dik ook. De knopen springen nog net niet van zijn overhemd.

Wil je het hele artikel over Tino Martin lezen?  De nieuwe Panorama ligt nu in de winkel met daarin nog veel meer moois!. Ook is die hier te bestellen.