Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

De Breij wil boeren na 'jodenvergelijking' geschiedenisboek geven

Claudia de Breij steekt haar boosheid over de boeren van Farmers Defence Force, die stellen dat de Nederlandse boeren zich in dezelfde positie bevinden als joden in nazi-Duitsland, niet onder stoelen of banken. De cabaretier haalt maandag op Twitter uit naar de protestgroep die dit weekend stelde ondanks alle boze reacties achter de vergelijking te blijven staan.

https://cdn.pijper.io/core/panorama-fallback1.png

"Namens History Defence Force kan ik melden dat mensen die hun lot vergelijken met dat van de joden in de Tweede Wereldoorlog gratis alle delen van dr. Loe de Jong kunnen krijgen. Op hun hoofd", laat De Breij weten. Loe de Jong was de historicus die na de oorlog de hele nazi-periode documenteerde in een lijvig boekwerk.

De ‘jodenvergelijking’ werd gemaakt door Farmers Defence Force-voorman Mark van den Oever tijdens een bijeenkomst van de Provinciale Staten van Brabant. Onder meer LTO Nederland, de directeur van herinneringskamp Vught en joodse belangenorganisatie CIDI reageerden woest op de vergelijking en verweten Van den Oever geen historisch besef of empathie met Holocaust-slachtoffers te hebben.

De Breij verzorgt dit jaar de Oudejaarsconference voor de NPO.