Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

Wasserettes voor het witte goud

Criminelen zijn steeds inventiever om coke op de markt te krijgen. Ze bouwen illegale wasserijen voor de lucratieve harddrug midden in dorpen en steden.

Wasserettes voor het witte goud

Case 1: de explosie in het cokelab

Ophoven, een wijk in Sittard, oktober 2018. Op de hoek van de straten Geuweg en Ophoven ligt een tot woning omgebouwd boerderijtje er vredig bij. Bewoners hebben het weekend net achter de rug, niks lijkt er aan de hand in de Zuid-Limburgse stad. 

Plots breekt er brand uit in een boerderijwoning. Hulpdiensten zijn onderweg naar de plek des onheils. Agenten ruiken bij aankomst een geur van aceton. Daardoor ontstaat het vermoeden dat er een drugslab aanwezig is. Dan volgt een onvoorstelbaar harde knal. Glas vliegt in het rond, kozijnen worden uit de sponningen gerukt en muren vallen om. Een deel van het huis is binnen een paar seconden compleet verwoest. Na het bluswerk treft de politie een cokewasserij aan die tot aan de explosie in werking is geweest. 

Een heuse ‘cokefabriek’ als buurman. Omwonenden reageren geschrokken en zijn compleet verrast. Verbijsterd staan mensen te kijken hoe er verder onderzoek wordt gedaan. De brand en de daaropvolgende ontploffing waren zo hevig, dat het pand gesloopt moet worden. Als de omwonenden van de grootste schrik bekomen zijn komen de verhalen op gang. Iedereen weet dat de zogenoemde ‘pater familias’ van het betreffende huis, de broer van een van de pandeigenaren, geen onbeschreven blad is. In de wijk is algemeen bekend dat deze man in augustus 2009 een celstraf wegens hasjsmokkel in Spanje heeft uitgezeten. In die tijd gijzelen twee mannen zijn vrouw en twee kinderen. Het zijn keiharde afpersingspogingen, praktijken die in de onderwereld al jaren gebruikelijk zijn.

Dat er in het hoekhuis een cokewasserij of in ieder geval een ‘criminele fabriek’ heeft gezeten, is voor menigeen gezien bovenstaande feiten daarom een optelsom. Maar dat het zo tussen het gewone dorpsleven inzit is voor velen een schok. Een aantal huizen in de directe omgeving wordt ontruimd. Het leidt tot veel ongemak: de directe buren wilden een dag na de brand op vakantie gaan, maar mochten hun huis niet in om de koffers te pakken. Ook andere omwonenden zijn een nacht en een ochtend lang geëvacueerd geweest vanwege ontploffingsgevaar. 

Het is op dat moment het tweede drugslab voor wat betreft het ‘wassen’ van cocaïne dat ooit in heel Limburg is ontmanteld. In maart 2015 ontdekken politieagenten aan de Bergweg in het Noord-Limburgse Well de eerste cokewasserij. 

In de zoektocht naar verdachten boekt de recherche in het onderzoek naar de cocaïnewasserij in Sittard-Geleen al vrij snel succes. Op vrijdag 26 april 2019 arresteert de Limburgse recherche een man van 20 uit Zeist en een 23-jarige man uit Zoetermeer in verband met deze zaak die nog altijd loopt. Een rechtszitting zal naar verwachting in een later stadium volgen. 

Case 2: de drugsloods en de voortvluchtige 

In Herkenbosch is het op 19 mei vorig jaar ook prijs. Een chemisch riekende lucht verraadt de criminele praktijken. In een loods aan de Veldweg treffen de opsporingsdiensten chemicaliën aan nadat er rond half zes ’s middags bij de politie een melding is binnengekomen over een penetrante geur. Als brandweer en politie ter plekke gaan kijken, vinden ze onder andere verschillende jerrycans met chemicaliën. Bij de overheidsdiensten rijst dan gelijk het vermoeden dat hier drugs geproduceerd worden met chemische stoffen. Als er een grootscheepse inval gedaan wordt weet de politie twee mannen in de loods te overmeesteren. Zes andere verdachte personen slaan in grote paniek op de vlucht in een personenauto. Ze komen niet ver want het voertuig staat enkele honderden meters verderop alweer stil. De verdachten weten vervolgens te voet te ontkomen aan de politie die de achtervolging in heeft gezet. 

Ondertussen begint de Landelijke Faciliteit Ondersteuning Ontmantelen (LFO) met de ontmanteling van het drugslab. Al vrij snel trekt men de conclusie dat in de Limburgse loods een cokewasserij actief is geweest. In totaal ligt in het pand vijftien kilo coke verborgen. 

Arrestaties volgen elkaar na de ontmanteling in rap tempo op. De verdachten die hier volgens justitie achter hebben gezeten, blijken een man en een vrouw van 37 jaar uit Spanje te zijn, een 30-jarige man uit Tegelen en een 22-jarige inwoner van Hardinxveld-Giessendam. Een andere belangrijke pion is echter nog steeds voortvluchtig. Dat is de onderverhuurder van de ontdekte drugsloods in Herkenbosch. Deze man uit Roermond is tot op heden in geen velden of wegen te bekennen voor de recherche. 

Dit is een voorstukje uit ons blad. Wil je het hele verhaal van Björn Thimister lezen? Bestel Panorama dan HIER, of haal 'm gewoon in de winkel.