Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

De vergeten moord op weduwe Vera

Vera van der Lee (48) uit Papendrecht leek de degelijkheid zelve. Type huisvrouw, met een bescheiden Opeltje voor de deur van haar al even bescheiden rijtjeshuis.

De vergeten moord op weduwe Vera

Maar in de buurt wist men wel beter. Het was daar op nummer 11 al jaren een komen en gaan van mannen, op zoek naar een half uurtje vertier. Tot die dag in januari 1991, toen ze thuis in haar slaapkamer werd vermoord. Is één van haar contacten Vera fataal geworden? Het Rotterdamse coldcaseteam gaat bijna dertig jaar na dato opnieuw op zoek naar antwoorden.

Het Zuid-Hollandse Papendrecht staat niet bepaald bekend als een plaats waar de inwoners gebukt gaan onder zware criminaliteit. Ingeklemd tussen de A15 en het snijpunt van drie rivieren voltrekt het leven van de ruim 30.000 inwoners zich in een rustig tempo. Voor stadse problematiek moet je in het naburige Dordrecht of Rotterdam zijn. Het is dan ook niet verwonderlijk dat één gebeurtenis bij veel Papendrechters diep in het geheugen staat gegrift en dat is de moord op de 48-jarige weduwe Vera van der Lee-Van Solt. Een gruwelijke zaak die nooit werd opgelost en daarom dit jaar op de coldcasekalender staat. “Hoewel ik de moord op mijn moeder inmiddels een plekje heb kunnen geven ben ik blij dan er opnieuw aandacht is voor de zaak”, zegt haar zoon Bert*. “Want de dader mag hier natuurlijk nooit mee wegkomen.”

Het is steenkoud die dinsdag 29 januari 1991, als in de meldkamer van de gemeentepolitie in Papendrecht om 17.29 uur precies een verontrustend telefoontje binnenkomt. Een bewoonster van de Henri Polakstraat zegt dat ze even tevoren is gebeld door ene mevrouw Van Munster. Ze is de moeder van een weduwe die op nummer 11 woont. Mevrouw Van Munster is ongerust geworden omdat ze haar dochter Vera al uren niet te pakken heeft kunnen krijgen. Aangezien ze zelf slecht ter been is had ze gevraagd of een van de buren er even een kijkje kon nemen. De meldster was even op het adres gaan kijken en had aangebeld, maar er was geen enkele reactie gekomen.

Als even later twee agenten poolshoogte komen nemen worden ze in de vrieskou opgewacht door twee vrouwen – onder wie de meldster – en een net gearriveerde vriend van de weduwe, die ook ongerust is geworden omdat hij Vera maar niet te pakken had kunnen krijgen. De vriend blijkt een sleutel te hebben en is kort binnen geweest. Behalve een beslapen ziekenbed in de woonkamer had hij op de benedenverdieping niets bijzonders gezien. Naar boven was hij maar niet gegaan.

Toegetakeld lichaam

Dat laatste doen de twee agenten wel. Op hun geroep volgt geen antwoord. Ze doorzoeken alle ruimtes. Via de woonkamer lopen ze de trap op naar boven. Het blijft ijzig stil. Dan, als ze een van de kamers openen, wordt onmiddellijk duidelijk waarom in deze doorzonwoning de telefoon urenlang vergeefs heeft gerinkeld. Op de vloer ligt het toegetakelde lichaam van Vera van der Lee. Het is een bloedbad, alle leven is uit de vrouw weggetrokken. Het gruwelijke tafereel schokt zelfs de agenten, die niet gewend zijn aan dergelijke zware misdrijven in het rustige Papendrecht. Nog diezelfde dag wordt een twintigkoppig recherchebijstandteam (RBT) bijeen geroepen.

Aa de hand van eerste getuigenverklaringen en een onderzoek in de woning van het slachtoffer moet het beeld van de ogeschijnlijk ‘degelijke huisvrouw’ al snel worden bijgesteld. Zo’n beetje iedereen in de straat weet te vertellen dat Vera al jaren actief was als prostituee, ook toen haar man Willem nog leefde. Ze ontving haar klanten thuis, maar ging er soms ook op uit. De laatste tijd tobde ze met haar gezondheid; door een ontstoken spier kon ze moeilijk lopen en sliep ze in de woonkamer. ’s Middags had er nog even een taxi voor de deur gestaan om haar naar een ziekenhuisafspraak te brengen. Maar die was na een tijdje wachten weer weggereden, zo weet een buurvrouw te vertellen.

Op nummer 11 in de Henri Polakstraat ontvangt Vera veel klanten.

Seksspeeltjes en condooms

Als rechercheurs een rondgang maken door het huis treffen ze op zolder de werkruimte aan van het slachtoffer. Er staan twee bedden met plastic overtrekken. In een kast liggen talloze seksspeeltjes, videobanden, dozen condooms en andere benodigdheden voor Vera’s werkzaamheden. Op het kastje staan ingelijste foto’s van Vera met haar in 1986 overleden echtgenoot Willem en van haar zoon Bert.

Lees het in Panorama

Dit is een voorstukje uit ons blad. Wil je het hele artikel over de weduwe lezen? De nieuwe Panorama ligt nu in de winkel, of bestel 'm HIER.