Panorama's Mylène de la Haye raakte spaargeld en meer kwijt aan een malafide accountant. Dit is haar persoonlijk verhaal over hoe de geslepen Oscar van der Heijden eerst haar vertrouwen won en haar daarna financieel uitkleedde. “Oscar kieperde zwembaden vol zorgeloosheid over me heen.”
Op 31 januari 2013 stuurde ik de volgende sms naar mijn accountant: “Hee Oscar. Het is 31 jan. Ik zou aan het einde van deze maand m’n geld terugkrijgen. Waar blijft het? Gaarne zsm op m’n rekening. Dank je wel, tot woensdag.” Ik had toen nog niet echt door hoe diep ik in de shit zat en al helemaal niet hoeveel dieper ik nog in de shit ging komen. Ik had mijn accountant Oscar van der Heijden 30.000 euro laten beleggen in Duits vastgoed.
Geld dat ik had omdat mijn 'nieuwe financiële mannetje' Oscar me twee jaar daarvoor mijn peperdure spaarhypotheek over had laten sluiten naar een aflossingsvrije. Daardoor gingen niet alleen mijn maandelijkse termijnen omlaag maar kwam er bij de ABN ook nog eens 44.139,78 euro los, het bedrag dat ik in 18 jaar bij elkaar had gespaard. Op 25 februari 2011 werd het op mijn rekening gestort. Een deel ervan zette ik opzij als buffer en met 30.000 wilde ik mijn hypotheek versneld aflossen. “Dom, dom, dom,” vond Oscar. Hij had een betere bestemming voor dat geld.
Oscar deed sinds 2010 m'n geldzaken. Hij had zichzelf bij me aangemeld toen hij het klantenbestand overnam van mijn plotseling overleden verzekeringsadviseur. Toen bleek dat Oscar, waarmee ik al razendsnel op zeer familiaire voet stond, ook nog verstand van belastingzaken had en bovendien veel goedkoper was dan mijn toenmalige belastingconsulent, hevelde ik al mijn geldzaken naar hem over. Hij leek een geschenk uit de hemel, deze slimme en immer hulpvaardige 'Okkie'.
Slimme binnenkomer
Als ik nu m'n bankafschriften terug kijk, op zoek naar Oscars signatuur, zie ik in juni 2010 een vreemde bijschrijving: 1500 euro van AXENT uitvaarten. Hoezo krijg ik geld van een uitvaartverzekering als ik nog niet dood ben? Ik heb geen financieel geheugen, geld interesseert me eigenlijk weinig en dus moet ik googelen om erachter te komen wat zich toen heeft afgespeeld.
AXENT blijkt een verzekeraar die oude, langlopende uitvaartpolissen van Aegon verzilvert vóórdat je de pijp uitgaat. Oscars eerste wapenfeit was dus om op die manier 1500 euro uit een hoge hoed te toveren en daarna een goedkopere uitvaartverzekering voor me af te sluiten. Een slimme binnenkomer waar we destijds zeker een feestelijk glaasje wijn op hebben gedronken.
Daarnaast bleek ik ook nog op een paar fronten dubbel verzekerd te zijn, had ik een te hoge ziektekostenverzekering en een energieverschaffer die was ingehaald door goedkopere prijsvechters. Ik was het schoolvoorbeeld van een 'snurker' en Oscar saneerde er vrolijk op los met als hoogtepunt die veel goedkopere hypotheek waardoor mijn maandelijkse termijnbedrag 469,64 euro lager werd. Ik vond het sensationeel wat dat ventje voor me regelde.
Nu ik een dure levensles rijker ben, zie ik pas hoe geslepen hij was. Hoe meer geld hij voor me vrijmaakte, hoe meer hij later van me af kon pakken. Maar het zat (en zit) niet in m'n systeem om zo te denken, hoe vaak ik m'n kop ook stoot. En dus vertrouwde ik hem volledig. Eindelijk had ik iemand die niet alleen gezellig was (hij had altijd een flesje wit bij zich) maar ook z'n vak verstond en mij ging behoeden voor financiële blunders. Dus toen hij me vertelde over een waterdicht klinkend project in Duitsland was ik één en al oor.
Duits vastgoed
Met zijn bedrijf German Properties (GP) kocht Oscar relatief goedkope Duitse woonkazernes op in het voormalig Oost-Duitse Plauen. Die knapte hij op om te verhuren. Als ze dan allemaal bewoond zouden zijn, konden investeerders op een rentepercentage van wel 9% rekenen. Wow! Daarmee zou mijn pensioengat, waarmee iedereen me al god weet hoe lang de stuipen op het lijf jaagt, in één klap opgevuld zijn. En dan kon ik lekker gaan reizen straks en duikvakanties houden en m'n skydivebrevet halen en op wereldreis met m'n kids.
Met een inleg van 30.000 zou ik over tien jaar, als ik 65 was, meer dan 71.000 euro hebben. “Dit kan niet mis gaan,” bezwoer mijn financiële prins op het witte paard me. “Jouw geld heeft altijd een onderpand omdat we geen hypotheek/financiering op die panden nemen maar ze daadwerkelijk kopen. Je bent dus altijd gedekt.”
Wat ik toen niet wist was dat hij die panden, die samen nog geen vijf ton waard zijn, aan een leger van 'goede vrienden en bekenden' aan het verkopen was voor het tienvoudige van hun waarde. Ik wist ook niet dat de exploitatie van diezelfde panden in handen was van de veroordeelde vastgoedcrimineel Paul T. die in plaats van panden opknappen met ons geld de bloemetjes buiten zette.
Ik wist ook niet dat Oscar op zijn beurt weer werd leeg getrokken door zijn 'maatje', 'broertje', 'amigo' James M., discjockey en wonende in San Marino, die het geld dat Oscar 'uit de markt' trok inzette voor een obscuur beleggingshandeltje in Amerikaanse levensverzekeringspolissen in Luxemburg. En ik wist al helemaal niet dat 'mijn' Okkie een jaar later ook nog een samenwerking aan zou gaan met de veroordeelde vastgoedcrimineel Danny K. (de man met slechts negen tenen) die op dit moment nog z'n straf uitzit voor de Palm Invest fraude.
Want zoiets bedenk je niet.
Bittere realiteit is dat mijn 30.000 waarschijnlijk al verbrast was voordat het eerste flesje wit, dat we dronken op mijn glorieuze toekomst, goed en wel ontkurkt was.
Om de volgende video's van Mylène goed te kunnen volgen, begint u met de bovenste.
Bekijk ook het item van Opgelicht?! over Oscar. Tips? mylene@panorama.nl
Lees het in Panorama
Wij raden je het complete verhaal van onze Mylène de la Haye ten sterkste aan. Je leest het in editie 38 van Panorama, die nu in de winkel ligt. Je kunt het magazine ook via onze website bestellen, of op Blendle lezen.