Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

Man die twee honden van brug afgooide krijgt award uitgereikt

Het kan verkeren in het leven. Dat geldt ook voor Frans K., tien jaar geleden moest hij nog zijn huis in IJsselstein ontvluchten omdat hij twee honden had vermoord. Anno 2023 is K. echter een lokale held geworden in Nieuwegein.

Amsterdam-Rijnkanaal

Frans was op zijn zachtst gezegd niet het ideale baasje voor zijn twee trouwe viervoeters. Boevenieuws.pro schrijft dat hij in het bezit was van de honden Nadja en Luci, die hij had gehaald in een asiel. K. had zijn huisdieren zwaar mishandeld en vervolgens vanaf een brug het Amsterdam-Rijnkanaal ingegooid. Dat overleefden de honden niet. In zijn woning werd een hond die vermist was gevonden. Het dier was zwaar verwaarloosd.

Deze acties zorgden ervoor dat Frans voor de rechter moest verschijnen. Hij liet toen weten dat hij de zorg van de honden niet meer kon dragen. Zijn advocaat liet tijdens de zaak weten dat de volledige naam en het adres van zijn cliƫnt op internet kwamen te staan. Frans beweerde dat hij meerdere malen werd mishandeld vanwege de online berichten.

K. werd uiteindelijk veroordeeld voor het doden en mishandelen van de honden. Hij kreeg een taakstraf van 160 uur opgelegd en een voorwaardelijke celstraf van drie maanden. Daarnaast mocht hij drie jaar geen huisdieren houden en moest Frans zich verplicht laten behandelen.

Local Hero Award

Het lijkt erop dat K. zijn leven weer op orde heeft. Hij woont tegenwoordig in Nieuwegein en zet zich in voor de minderbedeelden. Hij heeft de stichting Robin-Food opgezet en is een voedselbank begonnen. Hij verscheen de laatste jaren meerdere keren in de media om over zijn stichting te vertellen.

Zo zei hij in gesprek met het AD dat hij zijn stichting vanuit frustraties is begonnen, omdat er volgens hem niets gedaan werd voor mensen die krap bij kas zitten. Verder verscheen hij onder andere in het consumentenprogramma Kassa. Ook hier was armoede het thema.

Frans K. werd in augustus uitgeroepen tot lokale held van Nieuwegein. Hij ontving de Local Hero Award, zoals de prijs officieel heet, die dit jaar voor het eerst werd uitgereikt. Deze award werd in vijf gemeenten uitgereikt aan mensen die zich met passie inzetten voor hun gemeenschap. Diverse media die hebben bericht over de award voor K. hebben dit inmiddels alweer verwijderd.

Het is niet bekend of K. de award mag houden. Het is ook niet bekend of de organisatie op de hoogte was van de acties van Frans uit het verleden.

Misdaad
  • Boevennieuws.pro, AD, Kassa
  • NL Beeld / Regiofotografie