Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert
Oranjeleeuwinnen

De Leeuwinnentemmers: wie zijn de heren en dames áchter de Oranjevrouwen?

De Oranjeleeuwinnen gaan deze zomer voor WK-goud. Uiteraard doen ze dat met steun van hun geliefden. Maar wie zijn zij? Wat weten we over ze? Hoe zien ze eruit? En zullen de tv-camera’s, net als bij de bevallige vrouwen van de voetballende mannen, vooral op hen gericht zijn? Een passievol overzicht van de stellen van Oranje.

Het gebeurde in de aanloop naar het WK voor mannen in Duitsland, in de zomer van 2006. Britse verslaggevers kwamen vingers tekort om te schrijven over de toen spraakmakende romance tussen stervoetballer David Beckham en toenmalig zangeres Victoria Adams, ook wel bekend als Posh Spice. Ergens in die tijd heeft de Britse roddelpers de term wag’s (wifes and girlfriends) gelanceerd, waarbij het vizier eens te meer gericht werd op de vrouwen achter de voetballers. Daarmee werd een trend gezet. Want rond elk EK of WK is het tegenwoordig vaste prik: wie zijn de mooiste spelersvrouwen? Wat doen ze? En hoe hebben ze hun lot uit de loterij ontmoet? Hoog tijd om de rollen eens om te draaien. Nu het WK voor vrouwen voor de deur staat in Australië en Nieuw-Zeeland, waar van 20 juli tot en met 20 augustus gestreden wordt om de wereldtitel, is het tijd voor een voorstelrondje. Zie hier een selectie uit het bonte gezelschap van de Oranjeleeuwinnen, van wie het leeuwendeel verrassend genoeg nog vrijgezel is. Het elftal hieronder heeft bij het ter perse gaan van dit blad in ieder geval wél een man of een vrouw. Zij moeten de Oranjeleeuwinnen, die in 2017 Europees kampioen werden, naar de wereldtitel schreeuwen. Hup Holland!

Naam: Siemen Hindrik
Vriend van: Lize Kop

Lize Kop leek niet echt voor het geluk geboren. De keepster van Ajax liep al twee keer een zware hersenschudding op, waardoor ze zowel in 2021 als in 2022 veel wedstrijden miste. Vaak mocht ze als reservekeeper mee met het Nederlands elftal. En dat zal dit WK vermoedelijk niet anders zijn, omdat Daphne van Domselaar, die een vrijgezelle status geniet, de pannen van het dak keept bij Oranje. In de liefde heeft Kop (25) meer geluk. Zeker nu ze al ruim drie jaar een koppel vormt met Siemen Hindrik, een stoere surfdude die niet bang is voor wat golfslag en harde wind. Op social media circuleren mooie plaatjes van Hindrik, die in het verleden ook nog drie jaar het leger heeft gediend. In 2019 koos hij echter voor wat meer veiligheid met een baan als locatiemanager, tourguide én kite-instructeur bij KiteActive in Friesland. Een avontuur dat hij begin dit jaar verruilde voor een baan als manager van Open Air Wormerveer, een outdoor fitnessschool voor bootcamp, HIIT en krachttraining. Kortom, een sportief typje. Net als Kop, die afgelopen seizoen landskampioen werd met Ajax.

Naam: Jolien van der Tuin
Vrouw van: Sherida Spitse

Waar een doordeweekse voetbalclinic allemaal niet toe kan leiden… In 2011 gaf Friezin Sherida Spitse als toenmalig speelster van SC Heerenveen een demonstratie bij sportclub Angelslo in Emmen, waar destijds ook ene Jolien van der Tuin voetbalde. Enfin, lang verhaal kort: het was liefde op het eerste gezicht tussen de twee. “Ik zag Jolien en dacht: hé, die is wel leuk!” zei Spitse jaren later in het magazine Helden. “Ze had alleen een piercing net onder haar lip, en ik liet meteen merken dat die er wel uit moest.” Zo geschiedde. Ook hun overige wensen kwamen uit. In 2017 werden ze de trotse ouders van een zoon, Jens, en een jaar later stapten ze in het huwelijksbootje, waarbij ook vriendin/collega-international Shanice van de Sanden aanwezig was (zie elders in dit elftal). In 2020 kreeg het gezin uitbreiding met dochter Mila. Van der Tuin is de sterke vrouw die Spitse tot grote hoogte kan brengen. De verdedigende middenvelder, recordinternational namens Nederland (216 caps), is al jaren een onmisbare schakel bij de Oranjeleeuwinnen. Ze werd al Europees kampioen (2017) en moest vier jaar geleden genoegen nemen met het zilver op het WK in Frankrijk, waar Nederland de finale verloor van de Verenigde Staten. In Australië en Nieuw-Zeeland aast captain Spitse (33), die tegenwoordig bij Ajax speelt, op revanche. De concurrentie is gewaarschuwd.

De nieuwe Panorama ligt nu in de winkel en is hier te bestellen.

Naam: Patrick Platins
Vriend van: Dominique Janssen

Er was een tijd dat Dominique Janssen met de naam Bloodworth op haar rug speelde. Dat had alles te maken met haar huwelijk in de zomer van 2018, toen ze zich in het echt verbond met de Amerikaan Brandon Bloodworth. Twee jaar later kwam er echter een kink in de kabel. “Het was een van de moeilijkste beslissingen in mijn leven. Brandon en ik hebben ervoor gekozen om uit elkaar te gaan,” meldde de Limburgse verdediger op social media. “Na een fijne tijd samen, scheiden onze wegen hier. Het is verdrietig, maar we zullen beiden onze dromen blijven volgen.” Lang hoefde Janssen niet te treuren. Bij VfL Wolfsburg, waar ze sinds 2019 voetbalt, kwam ze in contact met de Duitser Patrick Platins, die in het verleden doelman was bij VfL Wolfsburg en later aan de slag ging als keeperstrainer bij de club. Dat Platins tien jaar ouder is en ook nog eens twee kinderen uit een vorige relatie heeft, deerde Janssen niet. “Ik ben helemaal gelukkig,” zei ze onlangs nog. Al was dat wel voor de verloren Champions League-finale tegen FC Barcelona, begin juni in Eindhoven. Ze vond vast en zeker troost bij Platins, met wie Janssen direct daarna vakantie vierde op Cyprus. Het resulteerde in zwoele zomerkiekjes.

Benieuwd naar de rest van het artikel? Bekijk 'm in de nieuwste Panorama of check het via Blendle.

Sport
  • ANP, Bruno Press, Pro Shots, Instagram