Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert
bier

Het neusje van de tap: speciaal voor bierliefhebbers

Over bier valt genoeg te zeggen, zeker met dubbele tong, maar je moet het vooral drinken. Bert Kuperus uit het Twentse Losser, oprichter van biersociëteit Bierconnaisseurs, kan beide als de beste. Een grotere ambassadeur van regionaal speciaalbier is nauwelijks te vinden: “Ik maak kabaal voor lokaal!”

Het eerste waar Bert Kuperus (56) mee begint zijn welgemeende excuses. “Ik ben mijn bolhoed vergeten,” zegt hij terwijl het schaamrood door zijn zongebruinde wangen probeert te breken. Het is de zwarte bolhoed die hij normaal gesproken opzet als hij in de huid van The Dutch Beer Ambassador kruipt, het alter ego waarmee hij regionaal speciaalbier promoot alsof zijn leven ervan afhangt. Maar dat is niet de enige gedaante die hij aanneemt tijdens zijn missie. Ter promotie van brouwerij De Smokkelaar uit Overdinkel, tegen de Duitse grens in het uiterste oosten van Twente, hees hij zich al eens in een piratenkostuum en ‘vond’ hij ergens in een zandlandschap een schatkist met bier, het zogenaamde ‘smokkelwaar’ van de brouwer.

Hij draait er ook zijn hand niet voor om als gladiator met ontbloot bovenlijf en met twee vergulden bierkelken op zijn hoofd zich op sociale media te presenteren als de Dutch Beerwarrior, ‘de enige man die de bierapocalyps overleeft’. Of als een gephotoshopte Superman, ‘Super Beerman’, die ‘superbier’ drinkt in het Amsterdamse café Beer Temple. Maar hij is vooral zichzelf met een T-shirt waar de alleszeggende tekst ‘Beer Beast From The East’ op staat. Bert: “Er zijn zóveel mooie bieren in Nederland te vinden, ook bij jou om de hoek, maar de meeste mensen weten niet eens dat ze bestaan.”

Eén blik zegt al genoeg, vijf nog meer.

Hop gerst en gist

In het dagelijkse leven is Bert rechercheur bij de politie in Enschede, maar als je ’m doormidden zou zagen, vind je waarschijnlijk een bierbrouwerij in zijn lijf. Zijn hart bestaat uit hop, gerst en gist en schuimt als hij praat over speciaalbier. Vooral over regionaal speciaalbier. Bert: “Alleen al in Twente is er zoveel moois te krijgen, maar onbekend maakt onbemind.”

De nieuwe Panorama ligt nu in de winkel en is hier te bestellen.

Uit liefde voor het bier, zijn regio en voor het streekproduct richtte hij in 2015 een biergenootschap op dat deftiger klinkt dan dat het eigenlijk is: Bierconnaisseurs. Hij was al eens voorzitter van een Twents ‘biergenietschap’ en richtte ook al eens een zogenaamde Real Men’s Club op, maar met Bierconnaisseurs valt alles op z’n plek. Dat is namelijk een club van bierliefhebbers die niet alleen met elkaar bier drinkt, maar die ook proeverijen organiseert, workshops geeft en binnenkort zelfs een eigen Bierconnaisseurs Academy heeft, allemaal om iedereen in de omgeving bewust te laten zijn van hoeveel en vooral hoeveel móóie bieren er bij de buren wordt gebrouwen. Enkel en alleen ook om de liefde voor het regionale speciaalbier nog harder te laten groeien.

Benieuwd naar de rest van het artikel? Bekijk 'm in de nieuwste Panorama of check het via Blendle.

Lifestyle
  • Ivo van der Bent