Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert
Mathieu van der Poel

Mathieu van der Poel: 'Ik wil net als Merckx geschiedenis schrijven'

Mathieu van der Poel (28) is Neerlands hoop op de fiets. Zo ook tijdens de komende Tour de France, waarin hij twee jaar geleden nog de gele trui mocht dragen. Wielerlegende Fabian Cancellara: “Mathieu is totaal niet arrogant. Eerder bescheiden, beleefd. Nuchter. Iemand die niet bijt of iemand kwaad doet.” Behalve dan als hij op de fiets zit...

Veel wielerliefhebbers kijken het hele jaar uit naar de zwoele zomermaand juli, met natuurlijk de Tour de France. Ook dit jaar belooft het weer un grand spectacle te worden. Met een openingsweekend in Spaans Baskenland, een sprintetappe naar Bordeaux en de Franse nationale feestdag, Quatorze Juillet, wordt dit keer gevierd met een angstaanjagende klim naar Morzine. Een parcours waar 176 coureurs zich in vast kunnen bijten.

Maar of Mathieu van der Poel, Neerlands held op twee wielen, daar nou als klein jongetje van droomde? Nee. “Eendaagse wedstrijden spreken me meer aan,” zei hij eens als beginnend wielrenner. “Parijs-Roubaix, dat lijkt me wel wat.”

En dat heeft het peloton geweten. Dit voorjaar won hij de befaamde kasseienklassieker in het noorden van Frankrijk, nadat hij een paar weken daarvoor ook al Milaan- San Remo op zijn naam had geschreven. De Ronde van Vlaanderen (2020 en 2022) en de Amstel Gold Race (2019) wist hij eerder al eens te winnen.

De alleskunner wint begin februari het WK veldrijden in Hoogerheide.

Van der Poel (28) is een alleskunner op twee wielen. ’s Winters veldrijden, van het voorjaar tot het najaar op de racefiets en als hij zich begint te vervelen, dan staat er altijd nog een mountainbike in de garage. Maar of hij ook ooit de Tour kan winnen? Gezien zijn lengte (1,84 meter – vrij lang) en gewicht (75 kilo – relatief zwaar) lijkt die kans klein. Maar in ieder geval is zijn sentiment rond de drieweekse fietstocht langs pittoreske chateaus, uitgestrekte zonnebloemvelden en jolige Fransen radicaal veranderd.

De nieuwe Panorama ligt nu in de winkel en is hier te bestellen.

Dat Van der Poel, een zoon van oud-wielrenner Adrie van der Poel, de Tour inmiddels omarmd heeft, heeft vooral te maken met zijn deelname in 2021. In dat jaar trekt hij in de tweede etappe ten aanval op de Mûr-de-Bretagne. Niemand kan volgen, waarna Van der Poel dankzij wat bonificatieseconden de gele trui mag overnemen van de Fransman Julian Alaphilippe. Of het Franse publiek dat erg vindt? Mwah. Ze houden er gemengde gevoelens aan over.

Benieuwd naar de rest van het artikel? Bekijk 'm in de nieuwste Panorama of check het via Blendle.

Sport
  • Pro Shots