In 2014 voer Merijn Tinga uit Leeuwarden langs de Nederlandse kust op een surfboard, gemaakt van plastic afval dat bij de kust van Noordwijk gevonden was. “Met een gasbrander en een strijkijzer had ik dat afval samengeperst tot een board, waarmee ik alleen langs de kust kon surfen,” vertelt hij alsof het de gewoonste zaak van de wereld is. Hij wilde van België naar Duitsland kitesurfen, maar kwam niet verder dan Ameland en moest afstappen door verschillende blessures.
“Een jaar later zeilde ik langs de kust van Scandinavië en het viel me op dat van het plastic afval dat ik aan de kust van Zweden en Noorwegen vond, een deel uit Engeland en Nederland afkomstig was. Alle Scandinavische landen hebben al statiegeld voor flesjes en blikjes, waardoor daar veel minder zwerfafval is. Alsnog vind je daar flesjes uit andere landen.” Dat was rond 2015 en er was net sprake van dat het hele statiegeldsysteem in Nederland afgeschaft zou worden.
Door het zien van al dat plastic in zee, wilde Merijn Tinga zich voor de verbreding van statiegeld gaan inzetten. “Weer terug in Nederland maakte ik samen met een boardshaper van plastic flesjes een board waarop ik een recordpoging deed: al kitesurfend oversteken van Scheveningen naar Engeland.
‘MIJN MOTIE WERD AANGENOMEN DOOR HET KABINET EN VORMT DE BASIS VOOR HET BELEID WAARDOOR ER NU IN NEDERLAND OOK STATIEGELD IS OP PLASTIC FLESJES’
De recordpoging was het startschot voor een petitie waarmee ik uiteindelijk 60.000 handtekeningen ophaalde voor statiegeld op kleine, plastic flesjes. Voor het aanbieden in de Tweede Kamer had ik stiekem zelf een motie geschreven die ik de Tweede Kamerleden liet ondertekenen. Die motie werd later aangenomen door het kabinet en vormt de basis voor het beleid waardoor er nu in Nederland ook statiegeld is op plastic flesjes.’
Benieuwd naar de rest van het artikel? Bekijk 'm in de nieuwste Panorama of check het via Blendle.
- Paul Tolenaar