Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert
Lambo

Beroemd en blut: deze stinkrijke sterren werden straatarm

Bengaalse tijgers, een Egyptische graftombe, strafzaken over kindermisbruik. Meng een astronomisch inkomen met een koopverslaving of andere gekte, en voilà: je krijgt de jammerlijkste verhalen over beroemdheden die alles, maar dan ook alles verloren. “Waarom bond niemand een ketting om mijn nek om mij tegen te houden?!”

Nicolas Cage Duits kasteel, een octopus en een piramidevormige grafsteen

In 2009 sleepte Nicolas Cage 20 miljoen dollar binnen met het spelen van een voormalig autodief in een matige actiefilm. In 2004 flikte hij dat kunstje ook al eens, maar dan als schatzoeker in een vergetelijke Disney-film. En zo bewees de 59-jarige acteur in zijn lange carrière wel vaker dat je niet de beste films hoeft te maken om jezelf tot de rijkste acteurs van Hollywood te mogen rekenen.

En toch was Cage in 2009 zo blut als een kerkrat en dan niets eens vanwege de dinosaurusschedel ter waarde van drie ton. Net als de andere sterren in dit rijtje wist ook de stinkrijke Cage van gekkigheid niet wat hij met al die miljoenen aan moest. Wij noteren: een elfde-eeuws Beiers kasteel in Etzelwang (8 miljoen), een privé-eiland van 40 hectare op de Bahama’s (7 miljoen), een spookhuis dat ooit toebehoorde aan seriemoordenaar Madame Delphine LaLaurie (3,5 miljoen dollar), vier jachten (20 miljoen voor het duurste), vijftig zeldzame auto’s (alleen al een miljoen voor de Ferrari Enzo) dertig motoren, een piramidevormige grafsteen voor zijn laatste rustplaats, een dubieuze verzameling pygmeehoofdjes, een octopus genaamd Cool (150.000 dollar) en dertien andere huizen, waaronder een strandstulpje in Californië van 25 miljoen. Tja, dan gaat het hard.

In 2009 was de koek op. Cage wees met het vingertje naar zijn zaakwaarnemer, die hem willens en wetens richting ‘het pad naar de financiële ondergang’ zou hebben geduwd. In hetzelfde jaar kreeg Cage een vervelende blauwe brief, met daarin iets over onbetaalde belastingaanslagen van 13,3 miljoen dollar. “Ik was te diep verzeild geraakt in onroerend goed,” verklaarde Cage onlangs in een interview. “De onroerendgoedmarkt stortte met de wereldwijde crisis van 2008 in en ik kon niet op tijd wegkomen.”

Om erger te voorkomen sprong Cage in op werkelijk iedere mogelijkheid om een nieuwe film te maken. De acteur was nog net niet te zien in Goede Tijden, Slechte Tijden, maar de reeks van 47 (!) films die Cage tussen 2009 en 2022 maakte, zijn niet om over naar huis te schrijven. Ter vergelijking: Denzel Washington maakte in zijn hele carrière 48 films. “Niet alle films waren goed,” erkende Cage. Het was allemaal voor een goed doel. Cage loste vorig jaar zijn laatste schuld af en is nu weer, zegt hij zelf, selectiever in zijn filmrollen. Als we kijken naar zijn huidige bioscoopfilm Renfield weten we niet wat wij daarvan moeten geloven.

Gary BuseyGespleten schedel, waterschapsbelasting en cocaïne

In 2012 haalde Gary Busey, de acteur met letterlijk de grootste mond in showbusiness, de internationale krantenkoppen. Niet vanwege een nieuwe film – de man had zijn beste tijd wel gehad, ergens in de vorige eeuw – maar omdat hij bij een rechtbank in Californië zijn eigen faillissement had aangevraagd. De man die een halve eeuw lang de rol van chagrijnige lul, koelbloedige klootzak en rebelse politieagent – vaak tegelijkertijd - had gespeeld in zeventig films, waaronder toch wel behoorlijke kaskrakers als Point Break, Under Siege en Lethal Weapon, was blijkbaar geëindigd met 50.000 dollar op zijn bankrekening. En nog erger: het tien- tot twintigvoudige daarvan aan schulden. Aan wie? Advocaten, het ziekenhuis, de bank, de belastingdienst, de waterschapsbelasting, een warenhuis en een vrouw genaamd Carla Loeffler, die beweerde door de acteur te zijn aangevallen op een vliegveld. Of, zoals zijn advocaat het zo mooi verwoordde: “Een hele reeks van ongelukkige keuzes, associaties, omstandigheden en gebeurtenissen.”

Gary Busey had uiteindelijk geen geld meer voor een scheerapparaat.

Keuzes die overigens niet uit de lucht kwamen vallen. In 1988 ging het namelijk mis met Busey, zo vertelde de acteur drie jaar geleden in een interview met People Magazine. “In dat jaar stapte ik zonder helm op mijn Harley Davidson, botste tegen een stoeprand en viel op mijn hoofd. Met een opengespleten schedel kreeg ik een hersenoperatie. Ik overleed en bezocht eventjes ‘de andere kant’.” Waar of niet: na zijn motorongeluk zou Busey nooit meer helemaal de oude zijn geworden. Door een hersenafwijking riep hij sneller dan wat hij dacht, een eigenschap die zijn filmrollen en reputatie in Hollywood niet echt ten goede kwam. De acteur werd kort gezegd een ongeleid projectiel dat zijn heil zocht in cocaïne.

De nieuwe Panorama ligt nu in de winkel en is hier te bestellen.

Na het millennium verscheen de uitgerangeerde actieheld vooral nog als karikatuur van zichzelf in belabberde realityshows, met als dieptepunt het tenenkrommende Celebrity Rehab. Eind goed al goed: vandaag de dag heeft de 78-jarige Busey zijn zaakjes weer helemaal op orde en is hij zelfs terug op tv. Als een soort rijdende rechter voor huisdieren in Gary Busey Pet Judge, dat dan weer wel.

Benieuwd naar de rest van het artikel? Bekijk 'm in de nieuwste Panorama of check het via Blendle.

Entertainment
  • ANP, Planet Photos, Mavrix Photos