Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert
Ziekenhuisdrama

Deze zorgverleners hielpen vele tientallen patiënten… naar de andere wereld

In april wordt verpleegkundige Theodoor V. opgepakt, verdacht van betrokkenheid bij de dood van mogelijk 24 coronapatiënten. Hij is inmiddels vrij, maar blijft verdachte. Maar het kan altijd erger. ‘Horrorverpleegkundige’ Niels H. krijgt in 2019 levenslang voor 85 moordzaken. Wat bezielt in godsnaam zo’n Engel des Doods? Panorama verdiept zich in drie grote ziekenhuisdrama’s.

Het meest recente Nederlandse ziekenhuisdrama, waarvoor de verpleegkundige Theodoor V. (31) uit Noordenveld op maandag 17 april werd aangehouden, speelt zich af in Assen. V. wordt verdacht van betrokkenheid bij de dood van coronapatiënten die op de longafdeling van het Wilhelmina Ziekenhuis (WZA) lagen. Het zou mogelijk om 24 verdachte sterfgevallen gaan. Op dodenherdenkingsdag brengt het OM nieuws naar buiten waarin hij zelf toegeeft: “Ik beëindigde levens van zeker twintig patiënten omdat ze ernstig leden.” Tijdens zijn voorarrest ontkent hij zijn bekentenis tegenover hulpverleners van GGZ Drenthe en op 1 juni besluit de rechtbank dat de verdenking tegen hem niet sterk genoeg is om zijn voorarrest te verlengen. Kortom: V. is voorlopig op vrije voeten, maar blijft nog wel verdachte benadrukt het OM in De Telegraaf: “We zullen de komende tijd nog meer getuigen horen. En het onderzoek van deskundigen naar de medische dossiers is nog niet afgerond.”

Een deskundige: ‘De zorgverleners die zich ontpoppen tot gewelddadige mishandelaars, blijken in de praktijk vaak de vriendelijkste collega’s te zijn’

In een eerder interview in het Dagblad van het Noorden – Theodoor V. werkt dan nog maar amper twee weken op de afdeling – vertelt hij dat hij zich er speciaal voor heeft opgegeven: “Dat doe je gewoon. Het is een roeping. Een soldaat rent niet weg wanneer het vuurgevecht begint.”

Theodoor V. krijgt in oktober 2019 een aanstelling bij het ziekenhuis. Zijn vorige werkgevers zijn het Martini Ziekenhuis in Groningen en het UMC Groningen. Ook werkte hij in een ziekenhuis in Bremen dat zijn handel & wandel onderzoekt. Daar, in Duitsland, speelt zich niet zo heel lang geleden een van de allergrootste zaken op dit gebied af.

Theodoor V. over zijn werk in het WZA: “Het is een roeping.”

De Duitse ‘horrorverzorger’ Niels H. (41) bekent het doden van niet minder dan 97 patiënten. Duitse media spreken dan ook van het grootste seriemoordenproces in de Duitse naoorlogse geschiedenis.

Het vrouwelijke equivalent van Niels is de Weense ‘Todesengel von Lainz’, kopt het blad Der Spiegel. Verpleegkundige Waltraud Wagner heeft eerst in haar eentje en later als hoofd met drie andere zusters in de jaren 80 gedurende zes jaar mogelijk honderden oudjes met slaapmiddelen en insuline naar de andere wereld geholpen. Uiteindelijk wordt het totaal teruggebracht tot 42 bewezen moorden. Wagner zelf wordt in 1991 tot levenslang veroordeeld voor vijftien moordzaken en zeventien pogingen tot moord. Zij deed het uit ‘een soort van gewoonte…’

De nieuwe Panorama ligt nu in de winkel en is hier te bestellen.

In België waart er in de jaren 70 een kloosterzuster rond met een insulinespuit: Cecile Bombeke, die zich tot ‘Sister Morphine’ ontpopt. Zuster Cecile begint haar loopbaan als vroedvrouw waar ze nieuw leven helpt baren en eindigt als hoofdverpleegster in een verzorgingstehuis waar ouderen ‘op weg naar het einde’ zijn. Ze biedt hun als het ware een helpende hand om vervolgens de gestorvenen te bestelen. Ze pakt wat ze pakken kan om haar drank- en drugsverslaving, seksspeeltjes en dure etentjes van te bekostigen. In 1980 wordt ze volledig ontoerekeningsvatbaar verklaard, krijgt tbs en belandt in een inrichting.

Benieuwd naar de rest van het artikel? Bekijk 'm in de nieuwste Panorama of check het via Blendle.

Misdaad
  • AdobeStock, ANP