Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert
Gianni van der B.

Temptation Island-ster Gianni van der B. verdacht van productie crystal meth

Limburger Gianni van der B. werd door het programma Temptation Island een tv-ster. Volgens justitie heeft hij echter ook een zeer duistere kant: hij zou de man zijn achter het grootste Nederlandse drugslaboratorium ooit. Ook zou hij een half miljoen euro hebben witgewassen.

Een wandelingetje door het vele groen van Limburg kan rustgevend en ontspannend zijn. Afgelegen boerderijen, leegstaande panden, geheimzinnige loodsen en kapelletjes waar voorbijgangers hun geloof kunnen belijden. Maar soms gebeuren achter de muren zaken die het daglicht niet kunnen verdragen, vinden daar praktijken plaats die eigenlijk geheim zouden moeten blijven. Zeker voor politie en justitie. Maar dat gaat zo nu en dan nog weleens mis.

DE DRUGS HEBBEN EEN HANDELSWAARDE VAN 1 MILJOEN EURO PER DAG. DE STRAATWAARDE LIGT NOG VEEL HOGER. DE POLITIE SPREEKT VAN HET MEEST PROFESSIONELE DRUGSLAB OOIT

Drugslaboratorium

Het is een warme en zonnige dag in juli 2021 als het aan de Hoogbosweg in het Midden-Limburgse Nederweert krioelt van de politie. In twee loodsen in het uitgestrekte en vrij afgelegen buitengebied treffen de speurders tijdens de grootscheepse inval een in werking zijnde drugslaboratorium aan. Het is niet zomaar een lab dat wordt opgerold, zo komt naar voren uit het opsporingsonderzoek. Soms is het een hennepplantage die de speurders weten op te rollen. Het telen van wiet is zeker ook een strafbaar feit, maar daar op het Nederweertse platteland zijn klaarblijkelijk de wat grotere jongens uit het criminele segment bezig geweest om hun handel te bedrijven. Er zijn kennelijk kosten noch moeite gespaard om steenrijk te worden met de productie van harddrugs.

In de gebouwen aan de Hoogbosweg blijkt in de tijd daarvoor maar liefst 100 kilo per dag van de zeer verslavende drug crystal meth te zijn gefabriceerd. Dit wordt volgens de politie vooral voor de export geproduceerd, naar landen als Duitsland en Tsjechië. Tijdens de uitgebreide doorzoeking in de Nederweertse loodsen vinden agenten ruim 1300 kilo van de genoemde drugs. Straatwaarde van deze partij: vele tientallen miljoenen euro’s.

Het valt de speurders onder andere op dat de loodsen zeer uitgekiend zijn omgebouwd tot een groot lab. Hier hebben justitie en politie duidelijk te maken met professionals, zo concludeert men intern. Zo is er zelfs voor gezorgd dat drugsafval via speciaal daarvoor gegraven gaten kan worden weggespoeld. De criminelen die hierachter zitten, hebben dus van tevoren goed nagedacht over hoe zij hun duistere praktijken zo goed mogelijk konden maskeren. Een uiterst lucratieve handel is dit voor de producenten geweest, zo rekent men op de burelen van de opsporingsdiensten al snel uit: de verdovende middelen hebben een handelswaarde van 1 miljoen euro per dag opgeleverd. De straatwaarde ligt nog veel hoger. De politie spreekt van het grootste en meest professionele drugslab dat ooit in Nederland is ontdekt.

De nieuwe Panorama ligt nu in de winkel en is hier te bestellen.

Maar hoe heeft de recherche hier precies een vinger achter weten te krijgen? En wíe zouden hier volgens de speurneuzen in het diepste geheim verantwoordelijk voor zijn geweest? De opsporingsdiensten hebben hier onder de radar een undercoveractie voor opgezet. Betrokkenen met criminele motieven communiceren in deze zaak gedurende enige tijd via het zogenoemde netwerk ANOM. Onbespied, zo denken de drugsbazen. Wat de onderwereldfiguren dan echter niet weten, is dat dit ANOM in werkelijkheid een programma is dat door de politie zelf op de markt is gebracht. Zo kunnen de rechercheurs, die zich vergenoegd in de handen wrijven, alle berichten in het geniep meelezen. De basis voor een groot onderzoek met de naam Kiekendief is daarmee gelegd, waarna er in het diepste geheim wordt besloten om verder alles ‘rond’ te rechercheren.

Benieuwd naar de rest van het artikel? Bekijk 'm in de nieuwste Panorama of check het via Blendle.

Misdaad
  • ANP, SBS, Instagram