Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert
Naaktfoto's

Seksbeluste vrouwen of geldbewuste schurken?

Als je ooit een naaktfoto van jezelf hebt verstuurd, kan die je jarenlang achtervolgen op internet. Dat is algemeen bekend. Maar er is meer naars aan de hand met bloot- en pornofoto’s. Van afpersing tot online vernederingen en fakefoto’s van familieleden. Sven van der Meulen van Vrije Vogels ging voor Panorama op onderzoek uit.

Rijk worden met naaktfoto’s, het is de laatste tijd vaker in het nieuws. Presentator en erotisch model Ferry Doedens (voormalig GTST-acteur) vult zijn zakken door naakt in zijn badkamer te poseren. Om maar te zwijgen van aan aandacht verslaafde types die in realityshows een springplank vinden om vervolgens ook naaktfoto’s te verkopen. Eerst even nieuwe billen kopen in het Verre Oosten en als je er toch bent ook maar een vers paar opblaasborsten: een nieuwe carrière is geboren. Binnenlopen met foto’s van je lichaam is een trend.

Maar volgens de politie is er nog een trend: rijk worden met naaktfoto’s van andermans lichaam.

1. Oplichters die zich voordoen als seksbeluste vrouw 

Ik bel met een jongen. Hij is een verkoper van mappen vol naaktfoto’s. Je zou wellicht denken dat dit gewoon een klein handeltje is voor viespeuken die op internet op zoek zijn naar naaktkiekjes. Niks is minder waar. Hij is verkoper van naaktfoto’s aan oplichters. Hij verkoopt je een map foto’s van één vrouw. Die map zit vol met foto’s gesorteerd op categorie. Een mapje met de naam ‘hoofd’, ‘met lichaam totaal’, ‘vingers’… En zo gaat het nog even door. Zodat de koper – ik in dit geval - zich aan anderen kan voordoen als vrouw. Ik koop een mapje foto’s van de handelaar. Een kleine map kost 20 euro en een grote map met meer foto’s gaat over de toonbank vanaf 30 euro. Ik schrik van de lage prijzen, de enige manier om hier echt goed geld mee te verdienen is dus massa. De dealers houden de prijs laag en hopen zo zoveel mogelijk mappen te verkopen. Iemands leven verwoesten voor 20 euro, het is bijna niet te geloven. Het zijn bizar specifieke foto’s met maar één doel: het afpakken van geld.

Wat moet ik met deze map vol foto’s van een vrouw die ik niet ken? Misschien weet deze vrouw niet eens dat er mappen worden verkocht met haar foto’s, daarom voelt het ook nogal ongemakkelijk om in de mapjes te bladeren. Ik houd mij maar vast aan de gedachte dat dit om journalistieke redenen moet.

Vanaf 20 euro te koop: mapjes met (naakt)foto’s in verschillende categorieën.

Stel je voor dat je praat met een vrouw die je kent via Instagram, Facebook, Snapchat of TikTok. Het is een aantrekkelijke, knappe vrouw die je benadert op social media en je bent wel geïnteresseerd. Het profiel ziet er echt uit, want je ziet toch echt veel foto’s staan. Ze stuurt een naaktfoto en zegt dat ze wil afspreken. Om zeker te weten of de dame in kwestie echt is, vraag je dan om één specifieke foto. En dit is waar de truc in werking treedt. Op internet iemand checken op echtheid is dagelijkse kost, dit doen mensen door een specifieke pose te vragen. Als je daar namelijk een foto van krijgt, weet je zeker dat je ook met die persoon praat. Toch? Dus dan zou je kunnen vragen: “Hé, maak ’s een foto van jezelf waarbij je twee vingers opsteekt.” Nu komt mijn gekochte mapje om de hoek kijken. In het mapje ‘vingers’ staat een lijstje foto’s, allemaal met een vrouw die haar vingers opsteekt. Eerst één vinger, dan twee en zo telt het mapje allerlei mogelijkheden. Het is de perfecte truc om te laten zien dat jij die vrouw bent, maar dat is natuurlijk een grote leugen. Mappen vol foto’s van één vrouw dus, waarbij je de foto’s enkel gebruik om jezelf voor te doen als die desbetreffende vrouw. De dealer van wie ik de map heb gekocht, vertelt mij ook hoe ik hier nu geld mee kan verdienen en dat is simpeler en sneller dan je denkt.

Een afspraak in een bos is zo gepiept. Alleen staat er geen date op je te wachten, maar een groepje gasten – en die willen maar één ding: je geld

Je benadert mannen, vertelt interesse te hebben en bewijst dat je echt bent door de mappen door te bladeren en per situatie de juiste foto te versturen. Voor elke gelegenheid of vraag heb je tenslotte een bijpassende foto. Vervolgens is het tijd om geld te verdienen, vertelt de dealer: “Je moet beginnen met seksdates, man. Seksdate vanaf een bankoe (50 euro, red.), nachtje voor 100 euro.”

Ik doe net of ik weet waar hij het over heeft en zeg: “Ja, precies.”

“Dan krijg je gek veel mensen, dikke aanbetalingen en reserveringskosten, sommige betalen dan alles vooraf!”

En als je denkt dat dat alles is, kiezen sommigen er ook voor om niet genoegen te nemen met slechts een paar honderd euro. Je hebt baas boven baas, zo vertelt de fotodealer.

En die date dan? “Daar ga je natuurlijk niet heen, je hebt die doekoe al.”

De nieuwe Panorama ligt nu in de winkel en is hier te bestellen.

Maar soms blijft het niet bij dreigen, afpersen en je anders voordoen dan je bent. Want de persoon aan de andere kant van het online contact wil maar al te graag afspreken. Een afspraak in een bos, op een donkere, afgelegen parkeerplaats of afgelegen industrieterrein is dan ook zo gepiept. Alleen staat er geen date op je te wachten maar een groepje gasten – en die willen maar één ding en dat is je geld.

De dealer: “Maar stel: je wilt meer, want ze gaan altijd met meer geld komen omdat ze eerst maar een klein deel betalen. Dan kan je altijd met een paar matties zeggen: deze man komt met veel geld, dus we gaan even langs.”

De uitkomst van zo’n avond kan je al raden en ga als slachtoffer daarna maar eens je verhaal doen op het politiebureau. Dat zal wel niet vaak gebeuren. In 2020 geeft de politie zelfs een waarschuwing voor dit fenomeen: ‘Weet wie je date.’ Als een date te mooi is om waar te zijn, is het vaak ook te mooi om waar te kunnen zijn.

Benieuwd naar de rest van het artikel? Bekijk 'm in de nieuwste Panorama of check het via Blendle.