Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert
Hoogspanningskabels

Criminele bendes jatten de meest bizarre spullen

Dieven worden steeds inventiever. Rondtrekkende boeven kiezen de meest bizarre doelwitten als buit: van hoogspanningskabels tot autosturen. Daarbij zijn ze vaak nietsontziend jegens de slachtoffers, maar soms zetten ze ook hun eigen leven op het spel.

Bizarre buit 1 - Hoogspanningskabels

Enige tijd geleden is er iets vreemds aan de hand met een hoogspanningsmast in het Limburgse dorpje Kessel-Eik. In die regio is dat dan niet de eerste keer, want vlak daarvoor was het van hetzelfde laken een pak in Nederweert. Bij hoogspanningsleidingen blijken kabels te zijn gestolen. Het doel van deze diefstal is zeer waarschijnlijk het koper dat daarin zit. Voor een paar centen spelen met je leven op tientallen meters hoogte.

De Limburgse politie start na de dubbele diefstal meteen een onderzoek. Duidelijk wordt dat de bende het vooral gemunt heeft op de draden die de bliksem afleiden en die helemaal boven in de mast hangen.

De onderwereldfiguren moeten wel kennis van zaken hebben gehad, want alleen in de oude draden zit nog het o zo gewilde koper. Tegenwoordig is dat vervangen door het minder kostbare aluminium. De dieven slaan veelal ’s nachts toe, wat betekent dat er weinig tot geen zicht is. Als iemand overdag op pakweg 50 meter in de lucht zou gaan hangen, zou dat te veel opvallen. Daarbij komt ook nog dat de dieven erg voorzichtig te werk moeten gaan. Eén aanraking met een kabel waar spanning op staat, wat je met het blote oog niet zomaar kunt zien, en het kan einde verhaal zijn. Ook voor de omgeving kunnen de hoogspanningsmastdiefstallen direct gevolgen hebben: door losse draden kan er hier of daar een flinke stroomstoring ontstaan.

Voor een paar centen spelen met je leven op tientallen meters hoogte: het koper uit hoogspanningskabels blijkt zeer in trek bij bendes

Kunnen deze criminelen gestopt worden? Dat is nog maar de vraag, want in het verleden is dit al vaker geprobeerd door onder andere de inzet van bev
eiligingscamera’s in masten en het patrouilleren op verschillende plekken om de dieven op heterdaad te kunnen betrappen.

Dit alles blijkt echter tot nu toe niet het gewenste resultaat te hebben gehad.

Voor de bovengenoemde diefstal in Kessel-Eik zijn overigens uiteindelijk vier verdachten gepakt. Het topje van de ijsberg, zo lijkt het.

De nieuwe Panorama ligt nu in de winkel en is hier te bestellen.

Bizarre buit 2 - Katalysators

Strafpleiter Peter van Geelkerken uit Heerlen zit al jaren in het vak. Onlangs krijgt hij een telefoontje van de politie: of hij twee Roemenen wil bijstaan. Dit duo, eentje woont in de Duitse stad Aken, de andere in Brussel. Het tweetal heeft eveneens woonadressen in Roemenië. Maar wat deden zij dan in Nederland?

De advocaat rijdt naar het politiebureau, alwaar hij het tweetal uit het voormalige Oostblok aantreft. Praten met elkaar kunnen beide partijen alleen met behulp van een tolk die in allerijl is opgetrommeld. Van Geelkerken krijgt te horen van de politie dat de gepakte Roemenen zich bezig zouden hebben gehouden met katalysatordiefstal.

Benieuwd naar de rest van het artikel? Bekijk 'm in de nieuwste Panorama of check het via Blendle.

Misdaad
  • Adobe Stock