Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert
Café

Turkse broers runden internationaal drugsnetwerk vanuit Rotterdamse kroeg

In maart 2023 is de 37-jarige Britse crimineel Michael Paul Moogan in Engeland veroordeeld tot twaalf jaar celstraf voor grootschalige internationale cocaïnehandel. Tien jaar geleden ontsnapte hij op het nippertje bij een politie-inval in het Rotterdamse café De Ketel. Die horecazaak van twee Turkse broers gold als een ontmoetingsplek voor zware criminelen uit binnen- en buitenland.

Even gezellig een biertje drinken in café De Ketel aan de Oranjeboomstraat in Rotterdam-Zuid is onmogelijk. Het café is achttien uur per dag open, maar klanten moeten aanbellen om binnen te komen en alleen bekende criminelen zijn welkom.

Rond 2010 nemen twee Turkse broers uit Barendrecht, Ugur en Ufuk C., de al decennia bestaande kroeg op de hoek van de Damstraat over van hun vader. De gezelligheid van weleer verdwijnt echter al snel als blijkt dat achter de gesloten deuren van het café schimmige zaken aan de orde van de dag zijn. Het onderzoek van het Openbaar Ministerie begint in 2012 na een tip dat de Turkse broers heroïnetransporten vanuit Turkije naar Nederland organiseren. De politie besluit café De Ketel heimelijk vol te hangen met afluisterapparatuur. Het is het begin van een maandenlang onderzoek, dat eindigt met een megastrafzaak.

De afluisterapparatuur werpt zijn vruchten af. In een kelderbox in een Rotterdamse woning vindt de politie in februari 2013 liefst 24 dozen met in totaal 226 kilo cocaïne en ruim 500.000 euro contant geld. Justitie linkt de vondst aan het drugsnetwerk van de Turkse broers. Uit geheime vergaderingen in het Rotterdamse café blijkt volgens de Nederlandse recherche en de Britse National Crime Agency (NCA) dat twee Britten samen met criminelen in het Verenigd Koninkrijk en daarbuiten samenspannen om drie ton cocaïne ter waarde van honderden miljoenen euro’s vanuit Zuid-Amerika naar Europa te importeren. Het gaat om Anthony Dennis (dan 48) uit Ongar (Essex) en Anthony Wilson (dan 38) uit Harlow (Essex). Uit de opnamen van de opsporingsdiensten blijkt dat Dennis en Wilson cocaïne uit Zuid-Amerika kopen en het transport regelen in zeecontainers met legitieme vracht. De Turkse broers zijn verantwoordelijk voor het uithalen van de drugs met behulp van corrupt havenpersoneel en uithalers, waarna de partijen moeten worden afgevoerd en opgeslagen.

Gekiekt bij De Ketel: drugshandelaar Michael Paul Moogan.

Grote politieactie

Het plan van de twee Britten klapt als in april 2013 in Antwerpen twee sporttassen met 67,5 kilo cocaïne niet uit een container kunnen worden gehaald. Uithalers zijn dagenlang driftig op zoek naar de container, maar moeten tot hun razernij constateren dat de Duitse douane de partij coke later in Essen onderschept. Het onderzoek naar de Turkse broers (dan 43 en 47) en hun organisatie wordt vervolgens voortgezet, waarna een arrestatieteam op 29 oktober 2013 café De Ketel binnenvalt en meerdere verdachten oppakt. In het café vinden agenten twee handvuurwapens, 300.000 euro cash geld, een geldtelmachine, 22 mobiele telefoons, een radioscanner, een jammer (stoorzender) en luxe horloges. Op andere adressen in Rotterdam worden negen handvuurwapens, twee semiautomatische geweren (waaronder een kalasjnikov), auto’s, een cocaïnepers en 200.000 euro contant geld in beslag genomen. Bij de grote politieactie (waaraan ruim driehonderd politiemensen en rechercheurs van de FIOD meewerken) worden gelijktijdig op verschillende plaatsen in Nederland tien verdachten van grootschalige cocaïnesmokkel via de Rotterdamse haven aangehouden. Het gaat om mannen tussen de 23 en 53 jaar uit Amsterdam, Rotterdam, Engeland en Turkije. Op een video van de grote politieactie tegen internationale drugshandel en witwassen is te zien dat arrestatieteams verschillende woningen binnenvallen, waarbij in één geval met een stormram en een oorverdovende kettingzaag de voordeur wordt ontzet.

Naar de drugssmokkel is onderzoek gedaan door de recherche van de Rotterdamse Zeehavenpolitie onder leiding van het OM in Rotterdam. Tijdens het onderzoek blijken er raakvlakken te zijn met een onderzoek onder leiding van het Landelijk Parket. De mannen die zijn aangehouden in het Rotterdamse onderzoek worden ervan verdacht gedurende langere tijd bijna 700 kilo cocaïne van Zuid- Amerika naar Europa te hebben gesmokkeld. Het onderzoek naar de drugshandel richt zich op een overwegend Turkse organisatie, die zijn uitvalsbasis heeft in café De Ketel. In het onderzoek is nauw samengewerkt met de Britse NCA, die drie verdachten aanhoudt wegens drugshandel.

Benieuwd naar de rest van het artikel? Lees het nu in de nieuwste Panorama of check het via Blendle!