Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert
Loterij

Miljonair zijn is vak apart: waardeloze winnaars

Stel: je wint een miljoen in de loterij. Of meerdere. De eerste vraag die je te binnen schiet: wat te doen met al die poen? De meesten van ons weten daar wel raad mee. Maar miljonair zijn is een vak apart, blijkt maar weer uit dit lijstje van waardeloze winnaars.

Colin Weir: eerste aankoop een geruite blazer, daarna een voetbalclub

Voor Colin Weir, een cameraman uit het Schotse kuststadje Largs, moet het op 14 juli 2011 een gespannen avondje geweest zijn. Urenlang bleef hij wakker, starend naar zijn televisiescherm, waarop diep in de nacht de winnende combinatie van de EuroMillions verscheen. Weir had gewonnen. De grootste Europese jackpot ooit: 193,7 miljoen euro. “Toen het binnenkwam, voelde het alsof alles in slow motion ging,” zo verwoordde de dolgelukkige Schot het winnende moment tegen de BBC. En ja, ook vrouwlief was he-le-maal gek. “Ik heb zelfs een glaasje witte wijn gedronken. Zoiets doe ik normaal alleen maar op Eerste Kerstdag,” zei mevrouw Weir tegen de BBC.

Slapen deden de Weirs die nacht niet meer. Filosoferen over hun nieuwe leven als kersverse miljonairs wel. “We zijn geen flashy mensen,” kondigde mevrouw Weir al snel aan. “Nee, wie veel geld wint, wint ook veel verantwoordelijkheden.” voegde meneer Weir eraan toe. De allereerste aanschaf: een geruite blazer. Daarna volgden wedpaarden, dure sportauto’s en exorbitante miljoenenwoningen.

‘Ik heb zelfs een glaasje witte wijn gedronken. Zoiets doe ik normaal alleen maar op Eerste Kerstdag’

En toen ging het mis. De Weirs liepen namelijk heel graag te koop met het feit dat zij in één klap rijker waren dan streekgenoot Sean Connery. Dus stapelden ook de enge brieven, ongewenste bezoekjes en intimiderende toenaderingen van gelukszoekers en bedelaars zich in rap tempo op. “Ze kunnen hier niet meer rustig wonen. Zij zullen tot hun dood lastig worden gevallen,” voorspelde hun buurman destijds al.

De Weirs weken al snel uit naar een Spaanse costa, op zoek naar rust en veiligheid. Na enkele jaren keerden ze terug, want meneer Weir wist eigenlijk al vanaf dag 1 wat hij wilde: zijn lokale voetbalclub kopen. Wat begon met een gulle donatie van 2,5 miljoen euro, eindigde in 2019 met de aanschaf van 55 procent van de aandelen van Partick Thistle, de o zo geliefde club van Weir. Zich bemoeien met de werkzaamheden, transfers en alle politiek van zijn cluppie interesseerde Weir niets. Veel liever schonk hij zijn duizelingwekkende investering direct aan een gloednieuwe, onofficiële fanclub, Thistle For Ever. Zo werden de fans van deze volksclub uit Glasgow de rechtmatige eigenaars van hun eigen club.

Uiteraard wisten zij niet wat hen overkwam. Als bedankje doopte Thistle For Ever hun jeugddivisie om tot de Thistle Weir Youth Academy en werd het mooiste stukje van hun Firhill Stadium-tribune omgetoverd tot de Colin Weir Stand. De miljoenen omzetten in betere prestaties, dat is nog niet gelukt. Partick Thistle vertoeft nog steeds in de marge van het Schotse voetbal.

De nieuwe Panorama ligt nu in de winkel en is hier te bestellen.

Noem het stom toeval, maar enkele jaren na het innen van zijn jackpot dumpte Colin ook nog zijn vrouw. 38 jaar lang was het goed gedaan. Waarom hij er nu als miljonair een punt achter zette? “Geen commentaar,” aldus Weir in de Scottish Sun. Het sprookje van de Weirs eindigde zelfs nog triester: kort na die scheiding, eind 2019, legde meneer Weir plotseling het loodje. Wegens nierfalen. Op zijn sterfbed was Weir 71 jaar en bezat hij nog altijd een veelvoud van die leeftijd in Britse ponden. Maar met een gemiddeld uitgavenpatroon van een ton per week over acht jaar heeft hij toch aardig zijn best gedaan.

Benieuwd naar de rest van het artikel? Bekijk 'm in de nieuwste Panorama of check het via Blendle.