Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert
Madonna

Madonna: onsterfelijk popicoon of ordinaire stoeipoes?

Ze verkocht ruim 300 miljoen platen, vond zichzelf ongeveer net zo vaak opnieuw uit en definieerde eigenhandig het popgenre. Madonna is alweer veertig jaar niet meer weg te denken uit onze collectieve geest (hoe hard we dat soms ook proberen). En da’s best knap, gezien de bakken kritiek. “Ik ga me niet verontschuldigen, omdat ik te iconisch ben.”

Een paar maanden terug dook Madonna weer eens op in de krantenkoppen. Niets geks aan natuurlijk, maar de reden was deze keer – op z’n zachtst gezegd – vermakelijk. De popster was even komen buurten bij de Grammy’s, eigenlijk alleen maar om even een paar collega’s aan te kondigen en een beeldje uit te reiken. Madonna’s stal met haar verschijning (lees: haar compleet verbouwde gezicht) de show. De kattige reacties van haar vrienden en vijanden waren veelzeggend. Van ‘ze ziet er goed uit voor iemand van haar leeftijd. Alsof ze een 2700 jaar oude vampier is die baby’s eet’, tot ‘de award voor Beste Nieuwe Gezicht gaat naar... Madonna’.

De megahits van weleer hebben plaats gemaakt voor selfies van haar opgespoten kont en filmpjes waarin de 64-jarige stoeipoes er lustig op los twerkt

De popkoningin beet des Madonna’s van zich af. “Wat ik heb geleerd na veertig jaar in de muziekwereld is dat als mensen je schokkend, schandalig, getroebleerd, problematisch, provocatief of gevaarlijk noemen, je zeker iets goed doet,” sprak ze de zaal vol beroemde koppen toe. Later, via Instagram: “In plaats van te focussen op wat ik zei in mijn toespraak kozen mensen ervoor om alleen te praten over mijn uiterlijk. Dit is pure leeftijdsdiscriminatie en misogynie. We leven in een wereld die weigert vrouwen ouder dan 45 jaar te vieren en de behoefte voelt om ons te straffen omdat we wilskrachtig, hardwerkend en avontuurlijk zijn.”

Scherpe woorden, maar wie alle fratsen van de popdiva in recente jaren bij elkaar optelt, moet toch echt wel concluderen dat er iets in Madonna is geknakt.

De opgespoten versie van Madonna.

‘Ze heeft hulp nodig’

Vier decennia is natuurlijk een ellenlange tijd om de regerende koningin te zijn. Stoïcijns zwaaide Madonna bijna een halve eeuw haar muzikale scepter, maar nu lijkt The Queen of Pop toch te bezwijken onder een bizar leven vol glitter en glamour. Het popicoon heeft de laatste jaren duidelijk haar weg gevonden naar Tik- Tok, het platform dat toch vooral geassocieerd wordt met twerkende pubermeiden en dubieuze coverzangertjes. Madonna trakteert haar 3,6 miljoen TikTokkers al een flinke poos op een soort publiekelijke inzinking. De megahits van weleer hebben plaatsgemaakt voor onsmakelijke selfies van haar opgespoten kont, pikante poses in nietsverhullende sm-out-fits en aandachtzoekende filmpjes waarin de 64-jarige stoeipoes er lustig op los twerkt. Ook haar sterk vervormde hoofd, haar lippen als luchtkussens en de filmpjes waarin de Material Girl dubieuze goedjes opsnuift, doen de nodige stof opwaaien. “Bel de autoriteiten, Madonna heeft hulp nodig,” reageert haar trouwe schare fans in koor. “Ik moest tien minuten kijken om te zien of dit wel echt Madonna is,” erkent een andere aanbidder, verwijzend naar het totaal onherkenbare, opgeblazen ding dat ooit doorging voor Madonna’s gelaat. “Pijnlijk. Haar uitgangswaarden waren vroeger zo goed en nu lijkt ze op een heliumballon.”

De nieuwe Panorama ligt nu in de winkel en is hier te bestellen.

Wederom trekt ‘Madge’ zelf zich nergens iets van aan. Op sociale media twerkt, poseert en snuift de zangeres er nog gewoon dagelijks op los. “Ik ga me niet verontschuldigen, omdat ik te iconisch ben,” aldus La Donna.

Benieuwd naar de rest van het artikel? Bekijk 'm in de nieuwste Panorama of check het via Blendle.

Entertainment
  • ANP, TIKTOK, MADONNA REBEL NEWS