Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert
Pillenprinsen

De nieuwe pillenprinsen

Door knap speurwerk van de Amerikaanse FBI in samenwerking met Nederland is in Brabant een aantal kopstukken van een internationale drugsbende opgepakt. Wie zijn deze nieuwe drugsbazen die een nieuwe plek lijken te hebben verworven in de top van de onderwereld? Een inkijkje in het rechercheonderzoek naar deze coming guys in de wereld van de pillenmaffia.

Het is dinsdag 23 maart 2021 als de Amerikaanse opsporingsautoriteiten aan de collega’s in Nederland melden dat er hier 530 cryptotelefoons van het zogeheten ANOM-netwerk gelokaliseerd zijn. Die geheime informatie komt binnen bij het Landelijk Internationaal Rechtshulp Centrum via een in Nederland gestationeerde Amerikaanse liaisonofficier. Dit is top secret, ook voor velen binnen de politiekorpsen.

Maar daar komt al vrij snel verandering in, want er moet een onderzoek gedraaid gaan worden. Het vermaarde Federal Bureau of Investigation (FBI) voegt vanuit de VS in de vertrouwelijke stuk ken nog toe dat ‘deze informatie rechtmatig is verkregen en door Nederlandse opsporingsdiensten in een strafrechtelijk onderzoek mag worden gebruikt’. Bij de speurders hier spitst men na het bericht vanuit de Verenigde Staten de oren en op vrijdag 26 maart 2021 wordt groen licht gegeven voor het starten van het onderzoek met de naam 26Eagles.

De informatie die op de cryptotelefoons valt te lezen, is op zijn minst brisant te noemen. Hierin wordt gesproken over zeer forse criminele vergrijpen als internationale drugshandel, moord, ontvoering, fraude, witwassen, wapenhandel, corruptie en economische delicten. De genoemde telefoons blijken volgens de Amerikanen gebruikt te worden binnen maar liefst 25 criminele samenwerkingsverbanden in Nederland. Eén hiervan blijkt volgens de Amerikaanse FBI te opereren vanuit een stadje van om en nabij de 20.000 inwoners in Brabant: Bergeijk. Hier zou een drugsbende zijn hoofdkwartier hebben voor de planning en bevoorrading van drugslaboratoria in het Limburgse Tegelen, het Duitse Ruppach en Kassel en in het Belgische Lanaken, een mondain plaatsje vlak over de grens bij Maastricht waar veel rijke Nederlanders wonen. In het diepste geheim verrichten speurders in de maanden na de alarmerende melding vanuit de Verenigde Staten voorwerk, waarna er intern wordt besloten om later dat jaar tot actie over te gaan.

Om precies te zijn op dinsdag 9 november 2021 vallen de speurders ’s morgens om vijf uur binnen op het woonwagenkamp aan de Standerdmolen in Bergeijk. De stilte is in no time verbroken door een hoop herrie. Heel snel achter elkaar parkeren auto’s bij de ingang en daarna zijn de woorden ‘politie, politie’ duidelijk te horen tijdens de inval met tientallen agenten. In het verleden zijn agenten volgens een buurman al eens op bezoek geweest hier in verband met een drugszaak, maar de reden van deze actie is van grotere orde.

HET IS VOORAL CONNER S. DIE ALS GROTE JONGEN WORDT GEZIEN. ‘HIJ STOND ZEKER NIET IN EEN DRUGSLAB IN EEN POT TE ROEREN, MAAR HAD IETS MEER TE VERTELLEN’

Veilig op Ibiza?

Het Bergeijkse woonwagenkamp bestaat sinds 1997. De gemeente zet er dan zes woonwagens neer als onderkomen voor de kampers. Inmiddels zijn die wagens qua comfort en oppervlakte behoorlijk veranderd. Tijdens de inval in november 2021 woont Harry P. (33) op het kamp. Hij is de hoofdrolspeler in het grote onderzoek naar de bende die dan al geruime tijd onder de loep van justitie ligt. Harry P. zou de onbetwiste leider zijn geweest en zit inmiddels al vele maanden in voorarrest. De dertiger is een telg uit de beruchte Roma-familie die in het verleden onder andere bekend is geworden door het tv-programma van wijlen misdaadjournalist Peter R. de Vries. Hierin ontmaskert De Vries dik twintig jaar geleden onder anderen Louis P., een van de leiders van de zigeunerfamilie. Die krijgt niet veel later vijf jaar gevangenisstraf vanwege afpersing en oplichting. In de nieuwe grote pillenzaak is de neef van Harry, de 21-jarige Stefan P., eveneens door de opsporingsdiensten als verdachte aangemerkt. Ook hij zou een rol hebben gespeeld in de criminele praktijken van zijn Brabantse oom, en een vermeend lid van de zuidelijke pillenmaffia zijn geweest.

Alain C. torst ook een voetbalverleden met zich mee.

Na de grootscheepse invallen in Bergeijk en nog een twintigtal plaatsen, tot in België aan toe, gaat op de achtergrond het rechercheonderzoek verder. De speurders hebben klaarblijkelijk nóg meer verdachten op de korrel. In het voorjaar van 2022 weten de opsporingsdiensten de verdachten Conner S. (31) uit het Zuid-Limburgse Brunssum en Khalid B. (25) uit Heerlen te traceren. Daarvoor is op dat moment een intensieve en heimelijke samenwerking nodig met de Spaanse justitie. Dat heeft een gegronde reden, want het gezochte Limburgse duo zit dan namelijk op het Spaanse eiland Ibiza. De mannen wanen zich hier enige tijd veilig en leiden een heerlijk leventje in de zon. Onbespied denken zij. Maar alle moeite van deze verdachten ten spijt, het tweetal weet hier niet onder de radar te blijven en wordt door plaatselijke agenten in de boeien geslagen: Spaanse cellen in plaats van cocktails op het chique vakantie-eiland.

De nieuwe Panorama ligt nu in de winkel en is hier te bestellen.

Gepakt op onderduikadres

Enige tijd later volgt een dubbele overlevering naar Nederland. Het is vooral Conner S. die door de opsporingsdiensten als ‘grotere jongen’ wordt gezien. Hij zou een soort aanstuurder zijn geweest binnen de opgerolde drugsbende van godfather Harry P. en volgens justitie betrokken zijn geweest bij de ontmantelde drugslaboratoria in de Duitse plaatsen Ruppach en Kassel. “Hij stond zeker niet in een of andere pot te roeren in een drugslab, maar had iets meer te vertellen,” vertelt een goed ingevoerde bron rond het onderzoek.

Benieuwd naar de rest van het artikel? Bekijk 'm in de nieuwste Panorama of check het via Blendle.

Misdaad
  • ANP e.a.