Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert
Dure auto's

Bakken met geld: de allerduurste bolides ter wereld

Nu de inflatie de pan uit giert, zou je zeggen: geef je geld maar uit. Bijvoorbeeld aan een auto. En dan niet aan een middenklasse Fiat of Opel, nee, je kunt beter je geld steken in auto’s die in waarde stijgen. Maar daar hangt wel een stevig prijskaartje aan vast. Panorama schijnt een lichtje op de duurste bolides.

Stel, je pakt een lekkere erfenis en je hebt al een koophuis. Dan is extra aflossen op je hypotheek momenteel net iets minder slim, want de inflatie giert de pan uit. Dus je schulden worden vanzelf al minder waard, daar hoef je niets voor te doen. Maar wat moet je dan, met je stapel bonusgeld?

Laten we eens even kijken waarin hele rijke mensen investeren. Die zitten in Kunst, met een grote K. Die beleggen in een kleinere of grotere vastgoedportefeuille. Die investeren in een trits start-ups waarvan er hopelijk ooit eentje door het dak gaat. Maar weet je waar ook met gulle hand geld in wordt gestopt in de hoop dat het geïnvesteerde kapitaal alleen maar meer wordt? Opmerkelijk genoeg: in auto’s.

Dat lijkt gek. Want iedereen weet: koop je een beetje nieuwe auto en je rijdt er mee weg bij de dealer, dan zie je in de eerste kilometer pak ’m beet twintig procent tot een kwart van de nieuwsprijs al verbranden. Niets wordt zo snel minder waard als een nieuwe auto. Dat wil zeggen, als het een standaard auto is. Bijzondere auto’s daarentegen, die worden veelal alleen maar meer waard. De pest is alleen dat wij simpele zielen ze niet kunnen kopen. Dat begint al heel snel. Een ordinaire nieuwe Porsche krijg je als eenvoudige boerenlul zo goed als niet los bij je dealer, als je geen vaste klant bent. Of nu ja, je krijgt ’m wel, maar na minstens dik een jaar wachten.

WIL JE INVESTEREN IN EEN ÉCHT BIJZONDERE AUTO, DAN MOET JE GOEDE VRIENDJES ZIJN MET BIJZONDERE AUTODEALERS ÉN EEN PAAR MILJOEN MEENEMEN

En de écht exclusieve modellen gaan bijna alléén naar vaste klanten. En dan hebben we het enkel nog maar over een Porsche. En da’s kinderspel, in het klassement van Duurste Auto’s ter Wereld.

Wil je investeren in een écht bijzondere auto, dan moet je goede vriendjes zijn met bijzondere autodealers én een paar miljoen meenemen. Dus of je moet een hele rijke oom hebben die is heengegaan. Of je moet het toch doen met een Porsche. Maar dromen mag altijd natuurlijk. Daarom: dit zijn de allerduurste auto’s die nieuw verkocht zijn. Nieuw ja, want tweedehands exemplaren zijn vaak nog duurder... Raar, maar waar. En o ja, het kan zo zijn dat er nog duurdere nieuwe auto’s in onderstaande lijst ontbreken. Want gefluisterd wordt, dat sommige auto’s zo exclusief zijn, dat bijna niemand weet dat ze bestaan.

Bugatti Divo - 7 miljoen euro

De Bugatto Divo werd in productie genomen om de 110de verjaardag van het Franse automerk Bugatti te vieren. Er zijn er veertig van gemaakt. De voorkant vinden wij minder, de achterkant vinden wij blits. Ligt het aan ons, of doet de Bugatti Divo in de verste verte een heel klein beetje denken aan Kitt, van Knight Rider?

Plankgas haalt de Divo 390 kilometer per uur. De racejongens van Topgear zijn niet per se fan en vinden de auto ook ietwat aan de prijs: “Behalve als de cardanas van goud is, gedoopt is in eenhoornpoep en daarna door de diamanten is gerold, is de prijs niet zomaar te rechtvaardigen.”

Bugatti Centodieci - 9,7 miljoen euro

De tien exemplaren die Bugatti maakte van de Centodieci hebben allemaal, of in elk geval, bijna allemaal (we weten niet zeker of alle tien de auto’s al zijn geleverd), getinte ramen. Dat is prettig, want dan zit je niet zo te kijk in je auto van bijna 10 miljoen euro.

Van dit exclusieve model moet je houden, het oogt allemaal wat kil en wel heel erg futuristisch. De nieuwprijs van 8 miljoen euro valt nog mee, maar die prijs is kaal, exclusief belastingen.

Maybach Exelero - 10 miljoen euro

Maybachs worden tegenwoordig door Mercedes in elkaar gesleuteld. De autofabrikant over zijn paradepaardje, de Maybach Exelero: “De Maybach Exelero combineert de elegantie en eersteklas kwaliteit van een high-end sedan met de krachtige soepelheid van een sportcoupé. Het is een voertuig met een topsnelheid van meer dan 350 km/u. Speciaal voor de Exelero is een band ontworpen, die niet alleen de grote snelheid aankan, maar de auto ook veiligheid, stabiliteit en ongeëvenaard comfort biedt.”

De nieuwe Panorama ligt nu in de winkel en is hier te bestellen.

Onder andere de razend succesvolle Amerikaanse rapper Birdman (Bryan Williams) zou zichzelf op een exclusieve Exelero hebben getrakteerd. De kleur: rood. Had dan een Ferrari gekocht, denken wij dan. Toch?

Benieuwd naar de rest van het artikel? Bekijk 'm in de nieuwste Panorama of check het via Blendle.

Entertainment
  • Bugatti, Maybach e.a.