Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert
Leo Driessen

Op pad met ESPN-nestor Leo Driessen - Vergroeid met de microfoon

Leo Driessen (67) is de oudste voetbalcommentator van sportzender ESPN. Panorama toog met hem naar Deventer voor Go Ahead Eagles-NEC, een duel in de middenmoot van de eredivisie. “Kou is je grootste vijand als verslaggever.”

10.05 uur

Tergend langzaam schuift deze zondagochtend het rolluik omhoog voor de deur van een woning in Amsterdam-Sloterdijk. Op het naambordje dat verschijnt, staat: ‘Leo Driessen, alg. exp.’ “Je bent te vroeg!” zegt Driessen als hij de deur opendoet. “Kwart over tien had ik gezegd!” Vervolgens wijst hij naar een lege stoel onder zijn met stapels boeken bezaaide keukentafel. “Ga daar maar even zitten. Ik was boven m’n spullen aan het pakken.”

10.07 uur

De keukentafel van Driessen wijst op zijn rijke verleden als journalist. Overal biografieën, romans en natuurlijk sportboeken. Leo Driessen is met zijn 67 jaar de oudste voetbalcommentator van sportzender ESPN. Zijn carrière begon in 1982 als voetbal- en wielerverslaggever bij Langs de Lijn.

Van Gaal had er niet zo’n zin in. Totdat Driessen ineens brutaal de spelersbus van Sparta binnenstapte. ‘Louis, heb je even? Ze willen je op de radio.’

Ronduit vermakelijk is de anekdote die vooraf ging aan zijn baan bij het radioprogramma van de NOS. In 1982, toen Driessen vlieguren had gemaakt bij Omroep Lucas, een ziekenomroep in het Amsterdamse Sint Lucas Andreas-zieken-huis, mocht hij een keer met Felix Meurders mee naar Willem II- Sparta. 2-2 werd het die middag.

In Hilversum wilden ze na afloop een interview met Sparta-speler Louis van Gaal, maar Meurders kreeg nul op het rekest van de middenvelder. Van Gaal had er niet zo’n zin in. Totdat Driessen ineens brutaal de spelersbus van Sparta binnenstapte. “Louis, heb je even? Ze willen je op de radio.” Van Gaal keek verbouwereerd op. Was dat Leo Driessen, met wie hij collega-docent was geweest op het Don Bosco in Amsterdam? Ja dus.

Driessen gaf er Nederlands en Duits, Van Gaal was er docent lichamelijke opvoeding. De NOS kreeg zijn zin. Van Gaal prikte Driessen met zijn vinger op de borst en zei op z’n Van Gaals: “Leo, voor jou doe ik dat!” Meurders was er nogal van onder de indruk geweest. Toen er bij Langs de Lijn een baantje vrijkwam, schoof hij meteen Driessen naar voren.

Sindsdien zijn er 41 jaar verstreken. Driessen deed acht keer de Tour de France, schreef voor Het Parool, Elf en Nieuwe Revu en werkte mee aan het schrijven van songteksten voor Willeke Alberti, Guus Meeuwis en Marco Borsato (waaronder de hit Dromen zijn bedrog, die hij samen met Han Kooreneef schreef). Sinds 2001 presenteert hij elke zaterdagochtend het NH Radio Sportcafé met zijn broer Nico en – sinds 1990 –geeft hij wekelijks live commentaar bij voetbalwedstrijden op tv.

Vandaag is dat Go Ahead Eagles- NEC, een duel in de middenmoot van de eredivisie. Driessen zal de wedstrijd coveren voor ESPN (“wil je er trouwens even bij vermelden dat dat een hele fijne werkgever is, ja?” ). “Ik had net René Hake (de trainer van Go Ahead Eagles, red.) aan de lijn,” zegt Driessen, als hij met een dikke leren tas vol met paperassen naar de keuken is afgedaald. “Even de opstelling doorgenomen. Prima gozer, die Hake.” Trainers doen niet moeilijk om die gevoelige informatie door te spelen aan Driessen. “Vertrouwen kun je maar één keer beschamen, hè.”

Officieel is Driessen, een geboren Amsterdammer, al ruim een jaar met pensioen, maar als freelancer is hij nog altijd actief voor ESPN, Viaplay, Talpa en NH Radio. “Ik heb het drukker dan ooit,” zegt hij. “Gisteren deed ik nog Manchester United-Crystal Palace. Mooie pot. 2-1 voor Ten Hag.” Vervolgens, zijn spullen bij elkaar verzamelend: “Wat denk je ervan? Zullen we gaan? Op naar Deventer.”

10.15 uur

Driessen zet zijn Citroën C4 in gang richting de A1, waar hij in een rechte lijn richting Deventer koerst. Spanning voor Go Ahead Eagles-NEC heeft hij niet meer. Goed voorbereid wil hij wel zijn. Stukje beroepsernst. Moeiteloos strooit hij met de mooiste anekdotes over heden en verleden. Bijvoorbeeld over Bas Kuipers, de linksback van Go Ahead Eagles. “Geblesseerd. Schouderblessure. Enkele maanden uitgeschakeld. Zijn oom is ruimtevaarder André Kuipers.” Of over Jan Michels, oud-speler van Go Ahead. “Heeft tegenwoordig een klussenbedrijf. Doet nog steeds iets voor de club. Wist je dat hij ooit in een film van oud-trainer Wiel Coerver te zien was? Mooie kerel.”

De nieuwe Panorama ligt nu in de winkel en is hier te bestellen.

Of het vak van voetbalcommentator veranderd is? Ja, natuurlijk. Driessen behoort tot het uitstervende ras van verslaggevers die de rock-’n-rolljaren nog meemaakten. De tijd dat voetballers nog gewoon met hun naam, adres en nummer in het telefoonboek stonden. De tijd ook dat er na gedane arbeid werd doorgehaald in de kroeg, waar onderling de laatste nieuwtjes werden uitgewisseld. Die tijden zijn geweest. De afstand tussen journalisten en spelers en trainers is groter geworden, vindt Driessen. Inmiddels is de smartphone al jaren zijn beste vriend.

Benieuwd naar de rest van het artikel? Bekijk 'm in de nieuwste Panorama of check het via Blendle.

Sport
  • Joris van Gennip