Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert
Xavi Simons

Het verhaal van Xavi Simons: hoe groot wordt 't wonderkind?

Hij voetbalde met sterren als Lionel Messi, Kylian Mbappé en Neymar, maar dit seizoen is de pas 19-jarige Xavi Simons weer neergestreken in Nederland, bij PSV. Wie is hij? En wat drijft hem? Simons ontleed in elf trefwoorden en één getal. “Ik wil het liefst altijd de bal hebben, maar dat kan niet. Er staan nog tien andere spelers om je heen.”

Rojales

Wie is Xavi Simons? Da’s een goede vraag. Al op jonge leeftijd verdween Xavi Quentin Shay Simons, die geboren werd in Amsterdam, van de radar in Nederland. Toen hij 3 jaar oud was, vertrok Simons met zijn Surinaams-Nederlandse vader Regillio, moeder Peggy en zijn zeven jaar oudere broer Faustino naar Rojales, een dorpje in de Spaanse provincie Alicante. Al vroeg blijkt dat de jongste telg een bijzonder kind is.

In Oranje onder 14.

“Hij keek op Eurosport naar een wedstrijd, ik geloof dat ie 3 of 4 jaar was,” vertelde vader Regillio eens een jeugdanekdote tegen Vice. “Het was een herhaling. Die had hij waarschijnlijk al een paar keer bekeken. Hij zat wat nonchalant op de bank, met een balletje te spelen en zei: Kijk papa, let op. In die minuut geeft die speler de bal daarheen. Dat is mooi. Dat moment kwam en ik zei: Ja, inderdaad, mooie bal! Waarna hij opstond en buiten ging voetballen. Toen dacht ik: dit is niet echt normaal, haha! Denkt hij nou echt al op dat niveau over voetbal? Zo bewust?” Xavi lijkt volledig bezeten van de bal. Als hij 5 jaar oud is, sluit hij zich aan bij het dorpsclubje Thader Rojales, waar hij al snel in de smaak valt bij Spaanse profclubs als Elche, Cádiz en Villarreal. Vader Regillio houdt de interesse echter af. Xavi is immers nog maar zes. Totdat ineens het grote FC Barcelona zich meldt.

Xavi Hernández

Allereerst maar eens inzoomen op zijn naam Xavi. Simons is vernoemd naar Xavi Hernández, de Spaanse middenvelder die FC Barcelona aan vele prijzen hielp als aangever van Lionel Messi. De twee Xavi’s kwamen elkaar af en toe tegen op La Masia, het jeugdcomplex van FC Barcelona. Tijdens hun eerste ontmoeting lag junior op de massagetafel toen Xavi senior ineens binnenkwam.

“Ik ben Xavi,” zei de oudste, terwijl hij zijn hand uitstak. “Zo heet ik ook,” zei de kleine Xavi. Dat was het enige wat ze tegen elkaar zeiden. “Ja pap, gewoon normaal doen,” zei Simons tegen zijn verbouwereerde vader.

Er mag gelachen worden.

Op La Masia spreekt Simons dan al liever met zijn voeten. Hij wint er vier keer de Gouden Bal, de prijs voor beste jeugdspeler van FC Barcelona. Dat Xavi ooit voor de grootmacht uit Catalonië ging spelen, dankt hij overigens aan zijn broer Faustino, die vernoemd is naar de Colombiaanse voetballer Faustino Asprilla. Aan hem had vader Regillio het aanbod van FC Barcelona voorgelegd. Behalve dat Xavi in de jeugdopleiding ging voetballen, kon de club het gezin ook aan woonruimte helpen. “Pa, kom op! Het is Barcelona! We gaan!” zei Faustino. Zo geschiedde.

Regillio Simons

Gaat er bij de naam van Regillio Simons een lampje branden? Klopt. Regillio Simons was vroeger namelijk zelf ook profvoetballer. Bij bescheiden clubs als Telstar, Fortuna Sittard, NAC Breda, Willem II, ADO Den Haag en TOP Oss was hij een gevierd topschutter. Vooral bij Fortuna Sittard, dat toen onder leiding stond van Bert van Marwijk, stijgt ‘Tijger’, zoals de bijnaam van Simons luidt, tot ongekende hoogte. Fortuna schopt het zelfs tot de bekerfinale.

Vader Regillio in zijn tijd bij Willem II.

Die werd in 1999 verloren van Ajax, de club waar Simons senior een deel van zijn jeugdopleiding heeft doorlopen. Hij speelde er nog samen met jongens als Jordi Cruijffen Tarik Oulida. “Ik heb veel geleerd van Bert van Marwijk en Pim Verbeek, maar Simon Kistemaker is mijn voetbalvader,” zei Simons tegen Vice. “Hij is altijd zichzelf geweest. Dat pure vind ik prachtig.”

De nieuwe Panorama ligt nu in de winkel en is hier te bestellen.

Na zijn actieve carrière, die Simons afsluit bij het later ter ziele gegane Türkiyemspor in Amsterdam, probeert senior het als trainer bij diverse amateurclubs in de regio Amsterdam. Totdat Xavi begint te schitteren bij FC Barcelona. Sindsdien treedt senior op als beschermengel van zijn talentvolle zoon.

Benieuwd naar de rest van het artikel? Bekijk 'm in de nieuwste Panorama of check het via Blendle.

Sport
  • PRO SHOTS, NL Beeld