Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert
tv-formats

Alles voor de kijkcijfers: bizarre tv-formats

En jij maar denken dat we met The Masked Singer en Marble Mania de meest infantiele tv-programma’s wel hadden gehad. Mis! Er zijn plenty tv-formats die nog veel (véél) gekker zijn. Panorama zet de meest absurde programma’s voor je op een rij. Want net als jij verbazen wij ons ook graag. Plus: wat zijn de mafste formats die ooit in Nederland zijn uitgezonden?

Een goed bedacht televisieprogramma is goud waard. Soms is het heel simpel. Zet drie uit hun nek ouwehoerende, volstrekt onverzorgde, ouwe mannen bij elkaar, noem het Vandaag Inside en je pakt een miljoen kijkers per keer. Vaker is het moeilijker. Hoeveel tv-pro-gramma’s floppen niet? Nou, heel erg veel. Scoren lijkt zo makkelijk, maar het is verdomde moeilijk. Misschien is het daarom, dat er voor tv de meest idiote dingen bedacht worden. Met name Japan kan er wat van – maar ook andere landen (Amerika!) laten zich absoluut niet onbetuigd. Panorama zet de meest volstrekt idiote tv-programma’s op een rij. Zappen maar!

Remove the Bra to Win the Game

(Japan)

Een bh zit met knijpers aan een (slank) meisje vast. Een man moet de knijpers op zijn gezicht plaatsen om de bh uit te krijgen. Een Amerikaanse krant tikte uiterst verbaasd: “Deze Japanse spelshow gaat tot het uiterste. Alsof het afscheuren van de beha van een vrouw voor de nationale tv niet vreemd en absurd genoeg is, worden mannelijke deelnemers geconfronteerd met wringende pijn omdat hun neusgaten, navels, oogleden en zelfs tepels worden afgeknepen met wasknijpers die eerder aan beha’s van vrouwelijke deelnemers zijn vastgemaakt.”

Ja, verzin het maar. Maar goed. In Japan kun je ook gedragen slipjes uit kauwgomballenautomaten trekken. Dus zo bezien valt Remove the Bra to Win the Game misschien nog wel mee.

The bum game

(Japan)

Er steken twee paar billen door twee gaten uit een ‘muur’. Twee kandidaten moeten raden van wie deze billen zijn: van een man of van een vrouw? Daartoe moeten ze aan de billen... ruiken. De kandidaten worden aangemoedigd door een wilde, uitzinnige supportersschare die ieder in een andere kleur zijn gehuld: in het rood voor de ene kandidaat, in het blauw voor de andere.

Er is ook een variant die wordt gespeeld met de kont van drie meisjes. Die meisjes krijgen de kandidaten van tevoren te zien. Daarna is de vraag: welke kont hoort bij welk meisje? Ja, hoe krijg je het verzonnen?

Maar erger nog: wie kijkt hier in godsnaam naar? Nou, hele Japanse volksstammen, want in Japan was The Bum Game mateloos populair. Ach ja, het is weer eens wat anders dan Lingo of 2 voor 12. De internationale pers: “Dit is waarschijnlijk de vreemdste spelshow die ooit in Japan is gemaakt.” Joh! Zou het?

Nathan’s International Hot Dog Eating Contest

(Verenigde Staten)

Nathan’s International Hot Dog Eating Contest is een zogenaamde eetwedstrijd, die elk jaar door meerdere Amerikaanse tv-zenders tegelijkertijd wordt uitgezonden. De deelnemers, maar vooral de winnaars, vergaren eeuwige roem, heel veel media-aandacht én 10.000 dollar. Wat zie je als je kijkt? Kotsende mensen, flauwvallende mensen, bijkans stikkende mensen, overal kwijl, spuug, spetters en kots. Inderdaad, lekker fris. Toch trekt dit tv-evenement elke keer weer opnieuw gigantisch veel kijkers. Dus de vraag is: waarom is er nog geen Nederlandse variant? John de Mol, lees je mee?

Wij denken bijvoorbeeld aan: wie kan in 5 minuten de meeste kalfskroketten eten, of in 10 minuten de meeste eierballen of in een kwartier de meeste oliebollen, de meeste rookworsten, de meeste kaassoufflés?!

Who’s Your Daddy?

(Verenigde Staten)

In Who’s Your Daddy? ontmoet een vrouw die op jonge leeftijd is geadopteerd 25 oudere mannen. Eentje hiervan is haar biologische vader. Als ze uiteindelijk de juiste vader kiest, wint ze 100.000 dollar. Heeft ze het fout dan krijgt de man die ze aanwees het geld.

Het programma werd in 2005 al na één aflevering door de Amerikaanse tv-zender Fox van de buis gehaald. Dat lijkt ons een heel verstandige keuze. Misschien dat onze eigen Derk Bolt wat met dit gegeven kan, nu Spoorloos op een dood spoor lijkt te zitten, in verband met leugens en bedrog.

The Intercept/The Interception

(Rusland)

We citeren de Russische pers:

“Het concept van deze show is adembenemend... eenvoudig. De producenten geven je een nieuwe auto, die ze vervolgens bij de politie aanmelden als gestolen. Als je 35 minuten lang niet betrapt wordt door onze autoriteiten, mag je de gloednieuwe auto houden. Maar als je gepakt wordt, beland je op de grond met de knie van een politieman in je rug, eigenlijk net zoals het echte leven.”

De nieuwe Panorama ligt nu in de winkel en is hier te bestellen.

Zo zie je maar, tv-format liggen soms gewoon voor het oprapen. Net zoals de kandidaten die tijdig door de petten werden gesnapt. Het programma werd uitgezonden in 1997 en 1998. Zoek op YouTube op de Russische titel Perehvat om fragmenten van de show te zien. De afleveringen waren per stuk goed voor 60 miljoen (!) kijkers. Er wordt as we speak nagedacht over het maken van een nieuwe serie.

Benieuwd naar de rest van het artikel? Bekijk 'm in de nieuwste Panorama of check het via Blendle.

Bizar
  • BrunoPress, iStock e.a.