Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert
Cafés

Dit zijn de beroemdste cafés ter wereld

Dankzij corona weten we het weer. Het café is het allermooiste fenomeen dat ooit door de mensheid is uitgevonden. Hebben we toch nog iets te danken aan de pandemie. Om de good old kroeg te eren, gingen we op zoek naar de meest bijzondere dranklokalen ter wereld. Plus: de beste cafés der Lage Landen.

Hier moet u ooit eens diep in het glaasje kijken!

Ineens gingen de lichten uit. De tafeltjes bleven leeg, de barkrukken onbezet, de deur ging stijf op slot en het ergste nog: de tap dicht. Kolere. Konden we ineens niet meer naar de grootste troost in het leven, het café. Als wij van Panorama het heel even niet meer ziet zitten, omdat onze club verloren heeft of onze schoonmoeder komt logeren, lopen wij, nee rennen wij erheen. Maar dat kon niet meer, door corona. Godzijdank is die ellende voorbij en hangen we weer aan de volle bar. Sinds de pandemie waarderen wij dat meer dan ooit. Daarom een ode aan de kroeg. Wat zijn de meest iconische cafés van de wereld? Pak er een ijskoud biertje bij en hop, daar gaan we.

Le Procope

Bijzonder omdat: hier kon je naast bier voor het eerst ook koffie drinken

Waar: Parijs - 13 Rue de l’Ancienne Comédie

Als je in Parijs bent, laat die eeuwige Eiffeltoren dan een keertje links liggen. Dat roestige kreng ken je al. En je hebt meer tijd om door te brengen in de schitterende kroeg Le Procope. Of nu ja kroeg, kroeg, het is tegenwoordig een bar annex brasserie. De tent bestaat sinds 1686 en is daarmee een van de alleroudste drinkgelegenheden op het vaste land van Europa (het Engelse fenomeen pub is ouder).

Maar bekend is de tent vooral omdat je hier voor het eerst op het Europese vasteland een kop koffie kon drinken voordat je aan het bier begon. Tegenwoordig eet je hier ook heel aardig, maar let wel op. Omdat dit door de eeuwen heen een gigantische trekpleister (lees: een toeristentent) is geworden, zijn de prijzen aan de stevige kant. Twee druppels pastis kosten je 7 euro, een klein Grimbergen-biertje 8 euro, een kom ordinaire uiensoep een tientje. Wil je hier toch dineren, ga dan voor een plat du jour. Drie gangen 23,50 euro, tot 19.00 uur en niet op zondag. Alleen al om het adembenemende interieur moet je even langs Le Procope als je in de Lichtstad bent.

Hard Rock Café London

Bijzonder omdat: eerste kroeg van de wereldberoemde pubketen

Waar: euh… Londen! 150 Old Park Lane

Op maandag 14 juni 1971 opent het Hard Rock Café London in Londen. Het zal de eerste pub worden in een lange, lange, imposante reeks Hard Rock Cafés, namelijk meer dan 180 (!), die te vinden zijn in 74 (!) verschillende landen, maar dat wisten kroegbazen Isaac Tigrett (1948) en Peter Morton (1947) destijds nog niet. Hard Rock Café London huist in een voormalige Rolls-Royce-showroom, nabij Hyde Park in de wijk Mayfair, een van de beste buurten van de hoofdstad. Eigenlijk wordt het pas in 1979 een écht Hard Rock Café als Tigrett en Morton besluiten de muren te behangen met legendarische filmen concertposters. Niet veel later komen er parafernalia bij uit de rock- en de filmwereld.

Behalve hun klanten doen de ondernemers daarmee ook zichzelf een plezier, want de kroeg groeit uit tot een ultiem icoon in publand. In december 2006 wordt de hele rockboel overgenomen door de Seminoles, een indianenstam in Florida, voor 725 miljoen dollar. Cheers!

BULL & FINCH IS VERBOUWD IN DE STIJL VAN DE BAR VAN CHEERS. HIER DRINK JE NU DUS BIER ALSOF JE AAN DE TOOG VAN DE SERIE ZIT

Cheers Beacon Hill (Bull & Finch Pub)

Bijzonder omdat: diende als voorbeeld voor de kroeg uit Cheers

Waar: Boston - 84 Beacon St.

Aan 84 Beacon Street in Boston (Massachusetts, Verenigde Staten) bevindt zich de kroeg Cheers Beacon Hill. Toen deze kroeg nog Bull & Finch Pub heette diende de buitenkant van het pand als het exterieur van de kroeg die in de tv-serie Cheers (1982-1993) te zien was.

Om het nog ingewikkelder te maken: later is het interieur van Bull & Finch verbouwd in de stijl van het decor van de bar in Cheers. Hier drink je dus nu bier alsof je aan de bar in Cheers zit. Leuk of leuk? Extra tip: eet hier geen hapjes, de prijzen zijn absurd voor wat je krijgt.

White Horse Tavern

Bijzonder omdat: de beroemdste kroeg van New York

Waar: New York - 567 Hudson St.

Vanbinnen en vanbuiten is dit een van de aller- allermooiste kroegen van New York. Tevens een van de oudste, want uit 1880. Als je ter plekke denkt: goh, het komt me allemaal best bekend voor. Klopt. De tent lijkt sprekend op een Nederlandse kroeg.

Ook hier geldt: drink er bier, maar blijf van het eten af. Een portie friet kost je 10 dollar en dan zit er nog geen zakje tomatenketchup bij. Het bier is overigens ook niet bepaald gratis. Een getapte pils heb je vanaf 9 dollar. Bier op de fles begint bij 7 dollar. Maar goed, je zit wel in de White Horse Tavern.

Café Sakuragaoka

Bijzonder omdat: pils drinken met een geit

Waar: Tokio – Shinoda Bldg. 1F, 23-3 Sakuragaokacho, Shibuya-ku

In deze sfeervolle, dat moet gezegd, bar/ kroeg bevinden zich, jawel, twee geiten.

Ja, je leest het goed. De ene geit heet Sakura, de andere Chocolat. Sakura en Chocolat zorgen er onder andere voor dat de kroeg nogal bijzondere ruikt. De geiten staan meestal in hun – wat minder sfeervolle – hok voorin de tent, maar worden dagelijks door het personeel meegenomen voor een frisse wandeling. Even de geit uitlaten, zeg maar. Als kroegbezoeker kan je meelopen op maandag en woensdag.

En ja, het meeste personeel spreekt Engels, maak je geen zorgen.

Green Mill Cocktail Lounge (Green Mill Jazz Club)

Bijzonder omdat: dit was de stamkroeg van Al Capone

Waar: Chicago - 4802 N. Broadway Ave.

Elke echte vent wil zich weleens Al Capone (1899-1947) wanen, de beruchte, slimme Amerikaanse gangster uit de jaren 20 en 30 van de 20ste eeuw.

Hij werd geboren in het New Yorkse stadsdeel Brooklyn, maar verhuisde later naar Chicago. Tijdens de periode van de drooglegging beheerste Al Capone in Chicago de illegale handel in alcohol. Zijn lievelingskroeg? Green Mill Cocktail Lounge, ook wel Green Mill Jazz Club. Hier kon hij op z’n gemak z’n whisky drinken, omdat The Green Mill de politie betaalde.

We citeren de website: ‘Elke avond als Capone de bar binnenkwam, stopte de bandleider met wat ze speelden en zette Capones favoriet in, Rhapsody in Blue. Capone nam dan plaats in de booth tegenover de zijdeur, aan het einde van de bar. Op deze manier kon Capone duidelijk zien wie de bar binnenkwam: vriend, vijand of de politie.’

De nieuwe Panorama ligt nu in de winkel en is hier te bestellen.

Ook intrigerend is dat onder The Green Mill diverse tunnels en kelders liggen waar heimelijk sterke drank werd verhandeld en waar illegaal gegokt werd.

De kelders dienden tevens als schuilplek als de politie toch binnen kwam vallen, wat soms gebeurde. Jammer genoeg zijn de tunnels en de kelders niet toegankelijk voor de gasten van de kroeg.

Benieuwd naar de rest van het artikel? Bekijk 'm in de nieuwste Panorama of check het via Blendle.

Lifestyle
  • Google Streetview, Paramount e.a.