Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert
Cryo-kamer

Panorama sluit zich à la Cristiano Ronaldo op in een cryo-kamer (-110°C)

Dat (extreem) lage temperaturen niet altijd strontvervelend hoeven te zijn, bewees Wim Hof al. Sterker nog: kou lijden wordt steeds hipper. Sinds enkele jaren vinden steeds meer Nederlanders hun weg naar cryotherapie. Jezelf opsluiten in een kamertje van -110 graden dus. Onze verslaggever ging de uitdaging aan. “De bijtende kou snijdt aan de binnenkant van mijn armen. Gaat die deur zo wel weer open? Hallo?”

Wie zich niet zo happy (gelukkig), energized (energiek) of lit (geweldig) voelt, kan tegenwoordig heel veel kanten op. Waar de overspannen vader, geblesseerde sporter of sportieve student zich tot voor kort nog gewoon moest melden in de Finse sauna, de ligtafel van de dichtstbijzijnde fysio of de loopband van de plaatselijke sportschool, kwamen daar in het laatste decennium duizend-en-één mogelijkheden bij. Stuk voor stuk responsible (verantwoorde), healthy (gezonde) en super convenient (gebruiksvriendelijke) oplossingen om de allerbeste versie van jezelf te worden.

Want ja, waarom jezelf nog zo uitsloven op de loopband als er ook zoiets bestaat als aqua running? Waarom dertig baantjes trekken in het buurtbad als je dezelfde hoeveelheid calorieën verbrandt in drie minuutjes aquarobics? Hardlopen om af te vallen? Schei toch uit. Lekker een half uurtje naar je mya-therapeut, onder een warm dekentje liggen en de elektrostimulatie laten schuiven. Ene Marianne uit Apeldoorn viel er 14 kilo mee af, dus waarom jij niet?

Het moge duidelijk zijn: een gezond leven is booming. Dus mannen, wie überhaupt nog een kans wil maken bij de moderne vrouw: meet jezelf vooral een healthy lifestyle aan. Met een dikke portemonnee en een grote bek alleen kom je er allang niet meer.

Omgekeerde sauna

Een behandeling die er uitspringt is cryotherapie. Jezelf opsluiten in een kamertje van minus 115 graden Celcius. Om van je spierpijn af te komen. “Of van je kater,” zegt John Zwamborn, medewerker bij zo’n omgekeerde sauna. “Niet zo lang geleden hadden we hier een paar jongens op bezoek met een eigen YouTube-kanaal,” gaat hij verder. “Voor hun filmpjes probeerden ze allerlei dingen om van hun kater af te komen. Wonderdrankjes, gember, sporten, van alles. Onze cryotherapie kwam als grote winnaar uit de test!”

Ik sta in de kantine van Freezlab, een klein maar modieus ingericht kuuroord in het Olympisch Stadion van Amsterdam. De twee studentes bij het raam, lurkend aan een mix van waterstof en zuurstof via speciale neusbrilletjes (voor de leek: hydroxy-therapie), genieten van een puik uitzicht over het iconische sportveld. In de rustruimte annex bar is het een komen en gaan van fitte, aantrekkelijke mensen. Spierbonken met boomstammen als kuiten, slanke meiden in yogabroekjes en de sporadische BN’er bepalen hier grofweg de sfeer. “We zien hier toch voornamelijk sportieve types op afkomen,” erkent John, onze ‘Freezmaster’ van vandaag. “Mensen die al veel bezig zijn met een gezonde levensstijl en hun lichaam. We krijgen zelden mensen van 120 kilo aan de balie. Al proberen we cryotherapie met onze scherpe tarieven wel aantrekkelijk te maken voor iedereen. Deze vorm van wellness zou niet alleen voor mensen met een dikke portemonnee moeten zijn.”

Toch ontkom je in Freezlab, sinds 2016 de eerste pretvrieskist van de Benelux, niet aan een zeker jetsetgehalte. Goedkoop is deze hobby dan ook niet bepaald: voor drie minuten kou lijden betaal je 39 euro. Onbeperkt afzien kost je 129 euro per maand. Geen geld voor wat je daar allemaal voor terugkrijgt, als we onze Freezmaster moeten geloven. Zonder nadenken somt John de talrijke effecten op van deze hippe wellness-variant. “Betere sportprestaties. Verhoogde vitaliteit. Sneller herstel na het sporten. Een totale reset van je lichaam. Pijnbestrijding. Een sterker immuunsysteem. Minder stress. Meer gelukshormonen. Sneller gewichtsverlies. Je gaat er beter van slapen, je krijgt een mooiere, strakkere huid en je voelt je energieker. En het werkt perfect tegen een jetlag.”

De nieuwe Panorama ligt nu in de winkel en is hier te bestellen.

Klinkt als een wondermiddel. In wetenschappelijke kringen blijkt men nog niet unaniem over de bewezen effecten. “Onzin.” kaatst John terug. “Er zijn genoeg wetenschappelijke onderzoeken die juist wel deze positieve effecten aantonen. Zoek maar op. Onze prioriteit is om onze klanten zich beter te laten voelen. En dat is precies wat koude lucht met je doet. Je wordt mentaal heel kalm en scherp en fysiek voel je je een stuk energieker. Drie minuten is alles wat je nodig hebt om je als een ander mens te voelen.”

Benieuwd naar de rest van het artikel? Bekijk 'm in de nieuwste Panorama of check het via Blendle.

Lifestyle
  • Paul Tolenaar