Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert
Theo Janssen

Theo Janssen: 'Met Van Gaal wordt het: 'Wíj tegen de wereld!'

Theo Janssen (41) is altijd zichzelf gebleven. Ook als voetbalanalist. En dus geeft de Arnhemmer zijn ongezouten mening over onder meer Frenkie de Jong, Louis van Gaal en het WK in Qatar. “Als ik als analist bepaalde zaken niet benoem, dan ben ik niet geloofwaardig en kan ik net zo goed thuisblijven.”

Een WK in november en december, leeft dat een beetje bij jou?

“He-le-maal niet. Normaal gesproken zie je in supermarkten dat er allemaal acties worden bedacht en dat het WK begint te leven, maar nu is het stil. Ook vanwege de tijd van het jaar leeft het nog niet echt bij mij.”

Denk je dat dat nog wel komt?

“Jawel. Uiteindelijk willen we allemaal mooi voetbal zien. Zodra het toernooi begint en de tv straks aanstaat, vergeten we eventjes alle zorgen eromheen. Als voetballiefhebber ga je toch wel kijken.”

Ben jij zo iemand die alle wedstrijden van het WK kijkt, inclusief Saoedi-Arabië tegen Polen?

“Nee, zeker niet. Er zijn wel een paar landen die ik sowieso wil zien, zoals Argentinië met Messi. Dat is wel een elftal dat ik speciaal ga volgen. Net als Portugal met Ronaldo. En natuurlijk het Nederlands elftal.” maal gesproken geen probleem zijn. Ecuador is vierde geworden in de Zuid-Amerikaanse kwalificatie, dus dat is wel een behoorlijk elftal. Senegal is een land waartegen je niet gewend bent te spelen. Dat is veel power, enthousiasme, maar tactisch vaak net iets minder. Ik verwacht wel dat Nederland de poule doorkomt. Het zou mij niets verbazen als ze uiteindelijk de kwartfinales halen.”

‘Er lopen bij Ajax spelers rond die aan het eind van hun carrière zijn. Of die de kar gaan trekken op het WK vraag ik mij af’

Veel spelers van Oranje zijn actief voor Ajax, dat laatst met 6-1 van het veld werd geveegd door Napoli. Denk je dat zoiets doorwerkt richting het WK?

“Ja, zeker. Als je zes jongens van Ajax gaat opstellen, dan weet je dat de kwaliteit waarschijnlijk niet goed genoeg is. Niet lullig bedoeld hoor, maar Ajax laat in Europa zien dat ze gewoon een klein, matig elftal hebben. In de eredivisie kom je daarmee weg, in Europa niet.”

Laat staan op wereldniveau.

“Dat is niet te doen. Je hebt natuurlijk wel uitzonderingen. Timber vind ik bijvoorbeeld wel een speler van een hoog niveau. Die gaat echt nog wel een stap maken. Maar er lopen bij Ajax ook spelers rond die aan het einde van hun carrière zijn en bij wie de weg naar beneden al is ingezet, zoals Blind en Klaassen. Of die jongens de kar gaan trekken bij het Nederlands elftal vraag ik mij af.”

Gaat Van Gaal weer zijn hele trukendoos opengooien, denk je?

“Ja, hij moet wel. Van Gaal is echt een heel goede trainer. Tactisch gezien is hij een van de besten. Ik denk ook wel dat hij een kunstje kan met dit elftal. Net als in 2014. Toen stelde hij ineens Dirk Kuijt op als linksback. Onmogelijk, dachten wij. Maar in Brazilië bleek dat hij dat ineens ook kon. We laten ons maar verrassen.”

Jij hebt ook nog samengewerkt met Van Gaal, hè?

“Ja, klopt, bij de jeugd van Oranje en het Nederlands elftal.”

Waarom was dat gedoemd te mislukken?

“Nou, dat was helemaal niet gedoemd te mislukken. Ik vond Van Gaal echt een fantastische man. Alleen, in zijn omgang met mensen vond ik hem vrij hard, vrij dominant. Te dominant soms.

Daar had ik wel moeite mee. Maar als ik met Van Gaal in gesprek was, vond ik het altijd heel interessant.

En als hij het nu over voetbal heeft, luister ik ook graag naar hem. Inhoudelijk vind ik hem erg sterk.”

Wat zie je als zijn grote kracht?

“Veel trainers hebben een bepaalde manier van spelen, en daarnaast zien ze niks. Ze hebben geen plan B of C. Van Gaal denkt veel verder. Hij heeft altijd nog wel een paar opties achter de hand, waardoor hij een wedstrijd kan veranderen.

En hij creëert natuurlijk iets. Het is ‘wij tegen de wereld’. Dat is leuk. Dat kun je zes tot acht weken volhouden, maar niet een heel seizoen. Daarom denk ik dat een rol als bondscoach ook perfect voor hem is. Maar hij kan ook doorslaan. Dat hebben we de laatste tijd natuurlijk ook wel gezien.”

De nieuwe Panorama ligt nu in de winkel en is hier te bestellen.

Past Van Gaal, die toch een beetje een schoolmeester is, nog wel bij deze jongere generatie?

“Jawel. Ik denk dat je vroeger wel meer straatschoffies had, die toch wat dominanter waren. Tegenwoordig heb je meer jongens die heel goed luisteren naar wat een trainer wil en dat proberen uit te voeren. Als ik naar de jeugd van tegenwoordig kijk, dan gaan zij veel minder snel in gesprek met een trainer. Dat is aan de ene kant jammer, maar aan de andere kant ook wel passend, want iedereen kent de status van Van Gaal. Voor hem heeft iedereen respect.”

Benieuwd naar de rest van het artikel? Lees het in de nieuwste Panorama of bekijk het op Blendle.

Sport
  • Clemens Rikken