Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert
Rudi Dekkers

Rudi Dekkers: van multimiljonair en vliegleraar van 9/11-terrorist Atta tot cokesmokkelaar

“Doorlekken of knappen? Uitgesloten. Twee lagen plastic eromheen, en dan in een krimpkousje proppen dat zich er door verhitting hermetisch omheen smelt.” In Colombia legt Rudi Dekkers (66) ons uit hoe je het veiligst cocaïnebolletjes slikt. En wat zijn connectie was met twee van de vliegtuigkapers van 9/11. Wat heeft deze ‘Vliegende Hollander’, die onlangs de gevangenis van Heerhugowaard verliet, nu weer in Medellin te zoeken?

Rudi Dekker vertelt. “Ik krabbel hier in Colombia op. Ben weer even volledig naar de kloten. Financieel én lichamelijk. Maar dat wil niet zeggen dat ik me daarbij neerleg. Vanuit deze regio wil ik aansterken en nieuwe handel oplijnen. Mijn eerste plan, het aanleveren van hardhouten deuren voor de Amerikaanse markt, heb ik bij nader inzien laten varen. De tijdgeest zit tegen. Met de aanzwellende klimaathuiver en het milieugedram kun je maar beter niet met dode bomen in verband worden gebracht. Nee, ik zit nu te denken aan jacuzzi’s voor de Nederlandse markt. Die worden hier heel goedkoop gefabriceerd. En de Hollanders zien door de stijgende energieprijzen en het gelazer op Schiphol steeds meer af van buitenlandse vakanties. Ze zoeken hun vertier in eigen land, besteden meer geld aan huis en haard en – jawel – willen best wel eens zo’n bubbelbadje in de tuin. Je moet met de meute meedenken.”

Zo werkt het denkraam van Rudi Dekkers, Apeldoorner van geboorte, maar getogen in de Amsterdamse Jordaan. Met een keiharde straatjeugd als ondergrond en een kop berstensvol gogme begon hij in de huizenmakelaardij. Midden jaren 80 ontmoette hij op een congres Bill Gates, die binnenliep met handel in computers. Rudi keek dat kunstje van hem af, zette via Miami een florissante computerhandel in ons land op, sloeg de fiscus over, en maakte zich met de poet reisvaardig. Tussen de bedrijven door had hij op vliegveld Teuge zijn vliegbrevet gehaald. In 1993 emigreerde hij naar Florida, waar hij het tot welgesteld eigenaar van twee vliegscholen schopte. Eentje in Venice en de ander in het nabije Naples, waar hij riant woonde en per Dodge Viper of eigen helikopter naar zijn scholen ging. Dat duurde tot dinsdagmorgen 11 september 2001. Naain-Ielèven, op z’n Amerikaans. Kort na elkaar boorden zich twee Boeings in de noordelijke en zuidelijke toren van het World Trade Center in New York.

De twee vliegtuigkapers die aan de stuurknuppels zaten, Mohamed Atta en Marwan al-Shehhi, hadden hun vliegopleiding genoten aan de vliegschool Huffman Aviation van Rudi Dekkers. Ruim 3000 doden, oorlog met Afghanistan, en een Hollandse vliegschoolhouder die half Amerika over zich heen kreeg. Dekkers, nu: “Die Atta bleek de leider van alle negentien kapers die totaal vier Boeings lieten neerstorten. Natuurlijk kende ik hem als leerling. Ik mocht hem niet, vond hem een arrogante superklootzak. In z’n hele doen en laten een dead man walking. Maar hij betaalde zijn lessen, en zaken zijn zaken. Van z’n plannen wist ik uiteraard niks.”

Een ontred- derde Dekkers staat de pers te woord op 12 september 2001.

Aanslag op zijn leven 

Een lang verhaal kort: binnen twee weken was het gedaan met de koopman Dekkers. Een cluster investeerders in zijn scholen en vliegmaatschappij in oprichting trok zich ijlings terug, Rudi betaalde personeel en ontmanteling van zijn vliegimperium, zag zijn huwelijk op de klippen lopen, en was ridder te voet. “Op papier was er 12 miljoen dollar verdampt, maar in werkelijkheid was ik 40 miljoen achteruit. Zo: póefff! Uiteindelijk heeft die hele soesa me gofferdomme de criminaliteit ingedreven. Hoor ’s: ik ben nooit voor één gat te vangen. Nooit! Mijn levensmotto is: 80 procent ratio, 20 procent emotie. Gáán! Ik zat dus volledig aan de grond, had nog een schamele 50.000 dollar en werd van alle kanten beschimpt en bedreigd. Ben de Amerikaanse overheid, de FBI, nog een half jaar lang in alles ter wille geweest. Maar een beetje steun van die kant? No sir. Ik kon de vliegende tering krijgen. Twee jaar na 9/11 is er een aanslag op m’n leven gepleegd. Ik vloog een helikopter over de Caloosahatchee-rivier in Florida toen opeens de propeller stokte. Ik klapte keihard op het water, zonk, kon me op de bodem uit m’n vliegersjas wurmen en wonder boven wonder de oppervlakte bereiken. Inspectie van het wrak bracht een doorgeknipt kabeltje van de benzineleiding aan het licht. Nee: er hing geen visitekaartje aan.”

November 2022: met zijn nieuwe vriendin Alexandra in Medellin.

Van die dingen. Maar de mercantiele geest van Dekkers draaide op volle toeren, en kalmpjes aan had hij een mooie broodwinning met de handel in zwembaden opgezet. Hij hertrouwde, bewoonde een leuke villa in het bewaakte woondomein Fort Myers, en toen brak in 2008 de financiële crisis uit, stortte de huizenmarkt in, en ging zijn zaak op de fles. Er was een baby op komst. Er moest brood op de plank. Via via kwam hij in contact met een piloot die een mannetje zocht om de route Houston-Miami te vliegen. Er kwamen en gingen lieden met kleine koffertjes aan boord, een beetje schimmig allemaal. Dekkers: “Jawel: ik had wel in de gaten dat het niet koosjer was. Maar mijn 80/20-mentaliteit zei: niet miezemuizen, je bent alleen maar de chauffeur, en je gezin moet eten.

Het rommelde van kwaad tot erger. Financieel blijft het sappelen voor de voormalige multimiljonair. Uit zijn verleden zijn er maar weinig mensen die nog contact met hem onderhouden. Een van die weinigen is de Nederlander Arne Kruithof, die ten tijde van 9/11 ook een vliegschool in Florida had. En ook hij kreeg te maken met de Al Qaeda-kapers. Kruithof had Ziad Jarrah in training, de terrorist die het vliegtuig bestuurde dat crashte in een veld bij Shanksville, Pennsylvania. Maar in tegenstelling tot Dekkers meed Kruithof de media en wist zijn vliegschool gaande te houden. Via telefonisch contact beluistert hij de penibele omstandigheden van Rudi Dekkers. “Ik ben nog nooit van m’n leven zó arm geweest,” hoorde hij hem zeggen. Maar kort nadien ziet Kruithof via Facebook hoe Rudi leuke tripjes vliegt naar Zuid- en Midden-Amerika.

De nieuwe Panorama ligt nu in de winkel en is hier te bestellen.

Dat klopt. Dekkers is langzaam maar zeker in full swing geraakt met het heen en weer vliegen van geld en drugs. Hij vermoedt dat, maar stelt het zeker weten liever uit. Op 2 december 2012 krijgt hij op een vliegschool in Houston van ene Rogelio Martinez-Flores een blauwe rolkoffer overhandigd. Op dat moment worden beide mannen overrompeld door een arrestatieteam. De koffer lijkt een probate geurwering te hebben; een aanwezige drugshond slaat niet aan. Een van de agenten geeft het dier een venijnig trapje in de lies. Het beest piept, dus de koffer mag open. Inhoud: 18,7 kilo cocaïne en 860 gram heroïne. Daar moet voorkennis van zijn geweest. De arrestatie wordt verricht door mensen van het Department of Homeland Security, het ministerie dat in 2003 werd opgericht om de VS te vrijwaren van 9/11-achtige aanslagen. Zo werd Dekkers elf jaar na dato andermaal ‘slachtoffer’ van 9/11.

Benieuwd naar de rest van het artikel? Lees het in de nieuwste Panorama of bekijk het op Blendle.

Misdaad
  • ANP, Rudi Dekkers e.a.