Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert
Pizzeriamoord

De Montenegro-maffia en de Amsterdamse pizzeriamoord

Dit weekend is het drie jaar geleden dat de 49-jarige Serviër Goran Savic bij een schietpartij in zijn Amsterdamse pizzeria om het leven komt. De beruchte Montenegrijnse crimineel Jovan Djurovic raakt zwaargewond, maar overleeft de aanslag die voor hem bedoeld is. Hij verklaart later dat de schietpartij te maken heeft met problemen in zijn thuisland. Een verhaal over de invloed van de Montenegrijnse maffia in Nederland.

“Ik heb in mijn leven nog nooit zoveel paniek gezien. Er klinken opeens harde schoten, twee kan ik mij herinneren. Mijn vriend en ik keken elkaar geschrokken aan: is dit wat we denken dat het is?” Aan het woord is een Amsterdammer die op woensdag 23 oktober 2019 om 15.45 uur samen met een vriend op het Hugo de Grootplein rustig geniet van een late lunch, als hij ineens getuige is van een brute moordpartij. Tegen het AD zegt de ooggetuige dat ze in eerste instantie denken aan een aanslag, maar als er na de eerste schoten een vreemde stilte valt en alleen het geluid van vrouwen te horen is, weten ze dat het iets anders moet zijn. “Er bleven maar mensen heen en weer rennen. Ik kan me specifiek één vrouw herinneren die zo extreem veel paniek in haar ogen had. Zoiets heb ik echt nog nooit in mijn leven gezien. Zo verdwaasd en in shock. Ze was alleen maar aan het gillen. Alléén maar aan het gillen.”

Het blijkt de vrouw van de man die is neergeschoten. De politie is snel ter plaatse en sluit het plein met rood-witte linten af. Rond het slachtoffer is een witte tent opgetrokken. Het blijkt te gaan om de 49-jarige Serviër Goran Savic, eigenaar van pizzeria La Piccola Baracca. Niet hij maar de Montenegrijnse crimineel Jovan Djurovic (44) blijkt later het daadwerkelijke doelwit. Djurovic raakt zwaargewond, maar overleeft de moordaanslag doordat uitbater Savic voor hem springt en door een kogel in zijn nek wordt getroffen.

Goran Savic.

Uit camerabeelden blijkt later dat de schutter om 15.44 uur pizzeria La Piccola Baracca binnenloopt. Op dat moment staat uitbater Savic bij het raam. Een vriend van hem, crimineel Jovan Djurovic, zit samen met een onbekend gebleven persoon aan de bar. De schutter loopt met een vuurwapen in zijn hand recht op Djurovic af. Hij laadt het vuurwapen en schiet richting Djurovic, die zichzelf verdedigt door een barkruk naar de schutter te gooien, waarna een worsteling ontstaat tussen beiden. Hierbij schiet de schutter tweemaal. Tijdens de worsteling pakt pizzeriabaas Goran Savic de schutter van achteren vast en schiet deze de restauranthouder achterwaarts neer. In de tussentijd weet Djurovic achter de bar te vluchten. De schutter verlaat vervolgens de pizzeria en rent richting de Albert Heijn op de Frederik Hendrikstraat.

De onschuldige Goran Savic sterft vlak daarna op de stoep voor zijn zaak in de armen van zijn vrouw. De schotwond in zijn nek blijkt fataal. Hij laat een vrouw en twee kinderen achter. Jovan Djurovic raakt zwaargewond door een schotwond in zijn buik en ondergaat een spoedoperatie aan zijn darmen, hij overleeft de moordaanslag. Hij verklaart later dat de schietpartij een gevolg is van een probleem in zijn thuisland. Djurovic overleefde naar eigen zeggen op de Balkan al drie keer eerder een moordaanslag. Verder verklaart de Montenegrijn dat er een man de pizzeria binnenkwam die direct zijn kleding omhoog trok en een pistool uit zijn broeksband haalde. De man laadde het pistool en richtte op Djurovic.

Hulpdiensten bij de plaats delict.

Overvloed aan bewijs

Kort na de schietpartij arresteert de politie een paar straten verderop, aan de Admiraal de Ruijterweg, een verdachte in een grijskleurige Volkswagen Golf met Belgisch kenteken. Het blijkt om Cherif A. uit Amstelveen te gaan. Hij voldoet aan het signalement en in zijn vluchtauto ligt het vuurwapen waarmee is geschoten met zijn DNA erop. Op zijn handen zitten schotresten en in de auto ligt een telefoon die bij de voorbereiding van de schietpartij is gebruikt. Bewijs in overvloed dus. Ook komt de kleding van de schutter op de beelden overeen met de kleding die de verdachte droeg. Op online beelden is te zien dat de kale Cherif A. door twee schreeuwende politieagenten onder schot wordt gehouden terwijl hij op de weg naast de trambaan ligt. Om hem heen staan meerdere politiewagens en in de lucht cirkelt een politiehelikopter.

Ruim acht maanden later, in juli 2020, houdt de politie ook drie ‘spotters’ aan die doelwit Jovan Djurovic observeerden. De 30-jarige Montenegrijn Dejan D. zonder vaste woon- of verblijfplaats wordt opgepakt in een woning in Amsterdam. Eyüp T. (38) en Denzel V. (23) worden ingerekend in hun woningen in Amsterdam en IJmuiden. Nadat bleek dat Djurovic geregeld in de Amsterdamse pizzeria kwam, zouden ze hitman Cherif A. hebben ingeseind en een paar dagen voor de schietpartij ook een vuurwapen en telefoon hebben gegeven. Op verschillende dagen vlak voor de schietpartij worden de telefoons van de drie spotters uitgepeild in de buurt van de pizzeria. Vier dagen voor de schietpartij bezoeken twee spotters ’s avonds de pizzeria, waar ze een maaltijd nuttigen. Een dag later gaan de spotters weer de pizzeria in en korte tijd later loopt doelwit Jovan Djurovic de zaak binnen met een andere man. Uit camerabeelden blijkt volgens justitie dat een van de spotters zich omdraait en richting Djurovic kijkt, waarna hij een foto van de andere spotter maakt. Die maakt daarna één of meerdere selfies.

‘Long Hair! Go Now’

In de vluchtauto van Cherif A. worden twee telefoons aangetroffen. In de in beslag genomen Nokia-telefoon staat maar één telefoonnummer opgeslagen. De telefoon is twee dagen voor de schietpartij in gebruik genomen. Die dag is er veertien keer contact tussen de schutters- en spotterstelefoon. Op 23 oktober 2019 om 15.36 uur, acht minuten voor de aanslag, wordt de Nokia voor het laatst gebruikt. Vanaf 15.32 vindt er een korte conversatie plaats tussen de spotterstelefoon en de schutterstelefoon:

15.32 uur spotterstelefoon: ‘Jo He is there’

15.33 uur schutterstelefoon: ‘ok’

De nieuwe Panorama ligt nu in de winkel en is hier te bestellen.

15.33 uur spotterstelefoon: ‘Inside’

15.33 uur schutterstelefoon: ‘Oke’

15.34 uur spotterstelefoon: ‘Go’

15.34 uur spotterstelefoon: ‘Long Hair!’

15.36 uur spotterstelefoon: ‘Go Now’

Benieuwd naar de rest van het artikel? Lees het in de nieuwste Panorama of bekijk het op Blendle.

Misdaad
  • ANP, Boevennieuws, Svetlana Dokic, iStock e.a.