Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert
Amalia

Tiener achter de troon: hoeveel lak heeft Amalia aan de Oranje-tradities?

Langzaamaan komt de vrouw die Willem-Alexander te zijner tijd zal opvolgen meer in beeld. Wie is zij, ‘Hare Koninklijke Hoogheid de Prinses van Oranje’, kroonprinses Amalia, die op 7 december 19 jaar wordt? Laten we in elk geval hopen dat zij handiger keuzes zal maken dan haar vader. De voortekenen zijn wisselend.

Bijna twee decennia lang wordt meisje Amalia zorgvuldig afgeschermd van de publicitaire roofdieren. Als er wel iets naar buiten komt – soms kan dat niet anders – gebeurt dat onder strakke regie. Niemand die daar géén begrip voor zal hebben.

Op 7 december 2021 wordt zij 18, meerderjarig dus, en sindsdien is alles anders. Op 8 december ‘leidt’ de voorzitter, vader Willem-Alexander, haar ‘binnen’ in de Raad van State. Zo heet dat, binnenleiden. Het gebeurt in de Balzaal van Paleis Kneuterdijk in Den Haag. Volgens artikel 74 van de Grondwet heeft zij op die dag van rechtswege zitting in dat orgaan, dat – onder meer – regering en parlement adviseert over wetgeving en bestuur. Amalia kan deelnemen aan vergaderingen, een buitenkansje natuurlijk, ook al heeft ze geen stemrecht. Ze houdt een toespraak. De eerste officiële woorden van de kroonprinses: “Dank u wel, Voorzitter, als ik u voor één keer zo mag noemen, voor uw warme woorden. Het is een eer om door u ontvangen te mogen worden.”

Een echte Oranje.

Eigenlijk is het meteen gedaan met Amalia’s kinderlijke onschuld. Ze houdt een feestje in de achtertuin van Paleis Huis ten Bosch vanwege haar 18de verjaardag, waarvoor naar zeggen van de Rijksvoorlichtingsdienst (RVD) 21 gasten zijn uitgenodigd die ‘niet allemaal zijn gekomen’; volgens De Telegraaf, doorgaans betrouwbaar, zijn er echter zeker honderd aanwezigen. Beetje pijnlijk, dit nieuws, want de coronarestricties van de overheid houden het in december 2021 op maximaal vier gasten per huishouden.

Ai, Amalia! Beetje dom, naar de legendarische woorden van moeder Máxima, die daarmee in 2001 doelde op een misser van haar toen nog aanstaande man.

Alex heeft een kleine geschiedenis als het om coronablunders gaat, we hoeven maar te verwijzen naar de vakantiereis van het koninklijk gezin naar Griekenland in oktober 2020. Het virus is net weer heftig opgelaaid en premier Rutte heeft het volk gemaand alleen buitenlandse reizen te maken als het echt nodig is. Daar hadden ze even niet bij stilgestaan, Alex en Máxima, dat je in dit land nooit moet suggereren, zelfs niet in de verte, dat voor jouw kaste andere regels gelden. Spoorslags reist een deel van het gezin terug naar het vaderland en er volgt zelfs een excuus. “We hadden solidair moeten zijn.” Overigens, en dat is minder bekend, blijven Amalia (bijna 17) en haar zuster Alexia (15) achter in de vakantievilla op de Peloponnesos.

Dat zou eraan hebben gelegen dat er niet genoeg tickets waren om allemaal meteen terug te vliegen.

IN 2007 STAAT AMALIA’S FOTO OP HET FORUM VAN PEDOFIELENVERENIGING MARTIJN, ER VERSCHIJNEN OOK SEKSUEEL GETINTE TEKSTEN. DE RVD BEREIDT STAPPEN VOOR…

De prinses probeert alvast hoe dat voelt, een kroon.

Na het nieuws over Amalia’s feestje nodigt het vaderlandse meningencircus de onvermijdelijke deskundigen uit. Die willen hun optreden uiteraard luister bijzetten en dat doe je niet door te roepen dat we de jonge Amalia een foutje maar moeten vergeven. “Dit moeten ze niet doen. Ze moeten zo op hun tellen passen,” zegt Jeroen Snel bij de talkshow Beau. “Want het kan weleens heel slecht aflopen met de monarchie als de schandalen zich maar op blijven stapelen.”

Hij krijgt bijval van de – op dat moment nog – hoofdredacteur van het magazine Vorsten, Justine Marcella.

Geen kroeg meer

Het einde van de onschuld, daar lijkt het op, maar je kunt het Amalia niet aanrekenen dat ook de onderwereld zich nu aandient. In september 2022 maakt De Telegraaf melding van ‘dreiging’ vanuit de hoek van de georganiseerde misdaad.

“De beveiliging van kroonprinses Amalia is aanzienlijk opgeschroefd omdat rekening wordt gehouden met een poging tot ontvoering of het plegen van een aanslag.” De plannen zouden zijn gesmeed in de kringen van de Mocro Maffia. Het is voor het eerst dat een dreiging die het Koninklijk Huis geldt uit die hoek komt.

Kerstmis 2017: Amalia is hier net 14.

“Leven met beveiligers heeft een grote impact op je privéleven,” sombert royaltykenner Marcella. “Ik gun Amalia een avondje uit met haar vriendinnen in de kroeg, maar dat zit er niet meer in.”

Via zijn advocaat Inez Weski laat Ridouan T., vermeend topman van de Mocro Maffia, weten dat er niets van waar is en Weski verzoekt het OM de ‘desinformatie’ recht te zetten. Bijzondere redenering: het is desinformatie, want T. zegt dat het niet waar is. Op Prinsjesdag (20 september), waar Amalia voor het eerst bij mag zijn, is van een opgevoerde beveiliging niets te merken.

Zonnige zondag

Het is aan het eind van een zeer zonnige zondag in 2003, om 18.53 uur om precies te zijn, als het bericht naar buiten komt: er is een prinsesje geboren. Even daarvoor is een opgewekte koningin Beatrix in het ziekenhuis Bronovo gearriveerd, in het gezelschap van, houd u vast, haar tweede zoon prins Friso – die een decennium later tragisch om het leven zal komen – en diens verloofde Mabel Wisse Smit.

De nieuwe Panorama ligt nu in de winkel en is hier te bestellen.

Laatstgenoemde heeft onlangs voor enorme opschudding gezorgd omdat ze de regering niet de waarheid heeft verteld over haar omgang met drugsbaron Klaas Bruinsma. Later op de avond presenteert prins Willem- Alexander, 36 jaar, zijn dochter in de kapel van het Haagse ziekenhuis. “Een wereldwonder,” zegt hij stralend, terwijl 6,5 miljoen Nederlanders toekijken.

Benieuwd naar de rest van het artikel? Lees het in de nieuwste Panorama of bekijk het op Blendle.

Lifestyle
  • Martijn Beekman, Jeroen van der Meyde, Frank Ruiter, RVD, Mischa Schoemaker en Robin Utrecht