Deal or No Deal
Originele presentator: Beau van Erven Dorens
Tweede k(n)eus: Buddy Vedder
Deal or No Deal is het beroemde spelprogramma dat wordt gesponsord door de immer opdringerige Nationale Postcode Loterij. Het programma – in feite de finale van Postcode Loterij Miljoenenjacht – wordt tussen 2006 en 2009 gepresenteerd door Beau van Erven Dorens. In 2006 en 2007 wordt het uitgezonden op de voormalige tvzender Tien – die wij ook al bijna waren vergeten – en daarna tot 2009 op RTL 5. Eind 2021 keert het spelletjesprogramma terug op RTL 5, dit keer met Buddy Vedder. Ja, die gast uit Goede Tijden, Slechte Tijden en Dance Dance Dance. Het wordt een dra-ma! De presentator wordt afgemaakt door tv-recensenten –‘te puberig’ en ‘Buddy Vedder wil vooral Beau van Erven Dorens nadoen’ – en er kijkt geen kip. Het programma wordt van de buis gehaald en Buddy Vedder durft een half jaar niet meer op tv. En terecht! Sterker nog, wij hadden nooit meer op televisie gedurfd!
Tien voor Taal
Originele presentator: Robert Long
Tweede k(n)eus: Tineke Verburg (en Anita Witzier)
De fel kritische (tenminste op papier) en destijds zeer succesvolle zanger en cabaretier Robert Long – pseudoniem van Bob Leverman, ja, wij zouden die naam ook inruilen voor een andere –verbaasde vriend en vijand toen hij medio jaren 80 de bomvolle theaters vaarwel zei en rommel op televisie ging presenteren. Eerst babbelde hij voor nota bene de Tros Mijn Geheim – kent u dat nog? – aan elkaar en daarna Tien voor Taal. Voor de Vara. Van 1990 tot en met 1995. Eerlijk is eerlijk, hij deed dat niet onverdienstelijk. Daarna kwam Tineke Verburg. O jee. En daarna nog even Anita Witzier (bareuh). Sinds 2021 doet grappenmaker Harm Edens het, voor SBS. Dat is iets beter, maar ’t blijft behelpen. En dat laatste weet zo goed als niemand, want niemand kijkt. Wij ook niet.
Lego Masters
Originele presentator: Ruben Nicolai
Tweede k(n)eus: Jamai Loman
Het volstrekt armoedige tv-format Lego Masters – ja, het wordt steeds en steeds infantieler op de Nederlandse televisie –is desondanks toch twee seizoenen lang een hit met Ruben Nicolai als presentator. Dat is in 2020 en in 2021. Op het hoogtepunt wordt, houd je vast, zelfs een keer een score van boven de 2 miljoen kijkers genoteerd.
Hoe anders is dat tijdens het derde seizoen dat nu op de treurbuis is met Idolsfenomeen Jamai Loman als presentator. Gemiddeld kijken er nog een slordige 500.000 mensen en dat aantal daalt ook nog eens in rap tempo. De media koppen enthousiast: “Jamai Loman brengt Lego Masters eigenhandig naar het tv-kerkhof.” Kijkcijferprofessor Tina Nijkamp (en voormalig programmadirecteur bij SBS6): “Voor RTL en Jamai is het even flink schrikken.” Kun je wel zeggen. In Twitter-berichten van voormalige fans van het programma lezen we waarom ze niet meer kijken: “Het is met Jamai zo saai...” “Wij willen Ruben Nicolai terug!” Nou, als je gaat smeken om Ruben Nicolai, dan weten wij wel hoe laat het is…
Met het mes op tafel
Originele presentator: Joost Prinsen
Tweede k(n)eus:Herman van der Zandt
Op vrijdag 2 mei 1997 – want de tijd vliegt – kunnen we voor de eerste keer kijken naar de kwis Met het mes op tafel. Het is een spelletje, lichtjes gebaseerd op poker, dat bedacht is door Joost Prinsen en zijn goede vriend Jan Kok. Het wordt een succes. Niet vanaf aflevering 1, het spelletje heeft wat tijd nodig. En ook aan de ironische manier van presenteren van Joost Prinsen moet Nederland even wennen.
Maar dan valt het kwartje en worden er soms zelfs meer dan een miljoen kijkers bereikt. Prinsen houdt het lang vol. Namelijk tot 2015. Dan gaat het mis. Wat er precies is gebeurd, is in nevelen gehuld, maar waarschijnlijk heeft een en ander te maken met de gezondheid van de vrouw van Prinsen. Sinds 2015 is ‘schermenman’ Herman van der Zandt het gezicht van de show. Dat gaat hem redelijk goed af, dat moet gezegd, maar zo goed en ijzersterk als met Prinsen, werd het nooit meer.
Het is nu: dertien in een dozijn. En: uitgezonden door Max. Mja. Sja. Ooit was het allemaal zoveel beter. Overigens hebben we Prinsen gevraagd om commentaar, maar die wil, ook nu, niks zeggen. “Ik ben met vakantie.” Oké. Wat we wel weten: de rechten van het format zijn nog steeds in handen van Prinsen.
Dus hij verdient er nog altijd goed aan.
Benieuwd naar de rest van het artikel? Lees het in de nieuwste Panorama of bekijk het op Blendle.
- ANP e.a.