Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert
Badr Hari v. Alistair Overeem

De veteranen-clash: Badr Hari (37) vs. Alistair Overeem (42)

Allebei hebben ze inmiddels voorzichtig uitzicht op hun AOW. Toch voltooien kickboksers Badr Hari (37) en Alistair Overeem (42) dertien jaar na hun eerste twee gevechten eindelijk hun trilogie. Tussenstand: 1-1. Wie van beide krijgers laat zich aanstaande zaterdag in de Gelredome toejuichen als winnaar en wie kan beter zo snel mogelijk achter de geraniums plaatsnemen?

BAD BOY BADR HARI

Leeftijd: 37 jaar

Gewicht: 114,5 kg

Lengte: 1,98 meter

Badr Hari vloert in 2007 zijn tegenstander Yusuke Fujimoto uit Japan met een vernietigende trap boven op zijn kin, waarmee hij zich kroont tot de allereerste wereldkampioen K-1 in het zwaargewicht. Maar die glorietijd ligt inmiddels lichtjaren achter hem. Zijn trackrecord van de afgelopen zes jaar boezemt zijn tegenstanders in plaats van angst eerder de slappe lach in. Vier van zijn vijf kinderen hebben hun vader nog nooit zien winnen. Van de zes gevechten sinds zijn overstap naar de internationale kickboksorganisatie Glory won hij er niet één. Twee keer moest hij geblesseerd opgeven tegen wereldkampioen Rico Verhoeven, al jarenlang ‘The King of Kickboxing’. Benjamin Adegbuyi brak zijn neus in een gevecht dat Hari aanvankelijk bestempelde als ‘Heerenveen tegen Real Madrid’ en tegen de Pool Arkadiusz Wrzosek was de Amsterdammer het hele gevecht dominant, totdat hij met een fenomenaal geplaatste highkick knock-out werd getrapt. Tijdens zijn rematch met Wrzosek, na twee rondes gestaakt vanwege rellen op de tribune, ging Hari na een knietje opnieuw naar de grond.

Het enige gevecht dat hij in al die tijd wél wist te winnen, was dat tegen Hesdy Gerges (op 29 oktober tegenstander van Rico Verhoeven in Rotterdam Ahoy), maar die uitslag werd omgezet van winst naar ‘geen contest’ vanwege Hari’s positieve dopingtest, waarvoor hij negentien maanden werd geschorst. Zodoende staat een van de meest spectaculaire kickboksers van deze eeuw sinds zijn laatste overwinning (in 2015 op de Surinaams-Nederlandse kickbokser Ismael Londt) alweer zeven jaar droog.

Of hij nu wil of niet: Badr Hari is de Raymond van Barneveld van het kickboksen geworden. Iemand die verliest van tegenstanders die als kind om zijn handtekening bedelden.

Dat hoeft natuurlijk niet te betekenen dat Hari ook tegen Alistair Overeem als verliezer uit de ring stapt. Zijn cijfers zijn nog steeds angstaanjagend goed.

Van de 124 wedstrijden die Hari gedurende zijn carrière vocht, won hij er 106, waarvan 92 (!) op knock-out.

Ook op 37-jarige leeftijd weigert Hari om wedstrijden zakelijk uit te vechten, maar bewaakt hij zijn reputatie als spectaculaire kickbokser en gaat hij regelmatig voor de KO. De ene keer leidt dat ertoe dat hij zijn dekking een fractie laat zakken, met als gevolg dat een tel later het bloed uit zijn neus stroomt, de andere keer betekent het dat hij zijn tegenstander met sterretjes in zijn ogen het ziekenhuis in slaat. Want net als in zijn hoogtijdagen zijn zijn stoten nog altijd zó vernietigend hard dat het net lijkt alsof hij stiekem dynamiet in zijn handschoenen heeft verstopt. U hoort het al: beweren dat Hari gaat verliezen, zullen wij niet doen. Wie weet komen we hem immers op straat nog eens tegen.

THE DEMOLITION MAN ALISTAIR OVEREEM

Leeftijd: 42 jaar

Gewicht: 115 kg

Lengte: 1,93 meter

Alistair Overeem heeft iets wat Queen Elizabeth van Engeland ook decennialang heeft gehad. Hoezeer de jaren ook verstrijken, hij blijft hardnekkig weigeren om met pensioen te gaan. De magische grens van 40 jaar is hij twee jaar geleden al gepasseerd. Zijn spieren bewegen bij het opstaan ongetwijfeld een stuk minder elastisch mee dan op zijn 20ste en ook het herstellen van de klappen tegen zijn hoofd duurt tegenwoordig waarschijnlijk langer dan een ochtendje goed uitslapen. Zoals bouwvakkers tegen het einde van hun carrière het fysiek zwaarste werk aan hun jongere en fittere collega’s overlaten, zo kan Overeem natuurlijk óók een stap terugdoen en zijn plek in de ring verruilen voor een stoel in de televisiestudio als analist, maar om de een of andere reden doet hij dat niet. Vechten is hoogstwaarschijnlijk een verslaving voor hem.

De Ultimate Fighting Championship (UFC), al meer dan tien jaar de absolute grootmacht in de wereld van de MMA, hielp hem in maart 2021 een handje door na zijn knock-outverlies tegen de Rus Alexander Volkov zijn contract te ontbinden. Nadat hij ruim tien jaar lang tot het meubilair van de UFC had behoord – met 67 partijen op zijn cv, waarvan hij er 47 won, echter geen wereldtitelgevecht – stond Overeem plotseling op straat. Gezien zijn leeftijd was het een logisch moment geweest om zijn bokshandschoenen voor eens en voor altijd aan de wilgen te hangen.

Maar die denkwijze komt in het hoofd van de geboren krachtpatser niet voor. Toen hij na zijn ontslag bij UFC zijn mailbox opende, bleek die te zijn volgestroomd met aanbiedingen van praktisch alle vechtsportorganisaties ter wereld. In plaats van zijn handtekening onder een contract met een MMA-bond te zetten, ging hij in zee met kickboksbond Glory. Vreemd, want kickboksen heeft Overeem al jarenlang niet meer gedaan. Zijn laatste partij was zijn wereldtitelgevecht met kickbokslegende Peter Aerts in 2010. Met een technische knock-out versloeg Overeem hem in de eerste ronde, waarmee hij een unieke mijlpaal bereikte. Als eerste vechter ter wereld was hij tegelijkertijd regerend wereldkampioen in MMA (Overeem had op dat moment de kampioensgordel van Strikeforce in zijn bezit) en in K-1 kickboksen.

Maar sindsdien zijn jaren verstreken.

Of hij het kunstje van het kickboksen inmiddels niet is verleerd, hadden we eigenlijk vorig jaar oktober al moeten zien, toen hij samen met Rico Verhoeven de ring in zou stappen. Maar, zoals dat gaat met mannen van in de 40, moest hij het wereldtitelgevecht met Verhoeven afzeggen vanwege een blessure. Dan moet hij het dus maar tegen Badr laten zien. Of hij er na zijn gevecht met Hari eindelijk mee ophoudt? Waarschijnlijk niet. “Eerst wil ik deze wedstrijd winnen, daarna is wat mij betreft Rico Verhoeven aan de beurt.”

OVEREEM OVER HARI:

‘IK VERWACHT DAT BADR HÉÉL GRAAG WIL WINNEN’

“Ik vind het kinderachtig om met modder naar Badr te gaan gooien. Ik ben niet iemand die natrapt als een ander op de grond ligt. Badr mag zijn laatste gevechten dan wel verloren hebben, ik heb mijn laatste partij ook verloren. We bevinden ons allebei in de winter van onze carrière, maar ik weet dat Badr altijd gevaarlijk blijft. Hij is een kickbokslegende, een getalenteerde vechter. Gezien zijn ego verwacht ik dat hij héél graag wil winnen. Dus nee, ik denk niet dat het eenvoudig wordt. Over mijn fysieke gesteldheid hoeven jullie je geen zorgen te maken. Ik ben een oude auto, maar wel eentje in een goede staat.”

(Bron: Persconferentie Glory – Collision 4)

De nieuwe Panorama ligt nu in de winkel en is hier te bestellen.

HARI OVER OVEREEM:

‘ALISTAIR KAN NIET OMGAAN MET DRUK’

“Ik ken Alistair al heel lang. We weten allebei hoe hij omgaat met vechters die druk op hem uitoefenen. Daar kan hij niet mee omgaan. Ons gevecht is dé partij van dit moment, misschien wel de grootste sinds corona. Zelf heb ik een slechte reeks achter de rug, maar ik weet wat daar de oorzaak van is. In mijn vorige partijen was ik te defensief. Dat is niet wie ik van nature ben. Mijn aanval was altijd de beste verdediging. Gelukkig heb ik de agressie weer teruggevonden en doe ik mijn sparringpartners weer pijn. Mijn plan is duidelijk. Alistair weet wat hij kan verwachten en kan zich daarop gaan voorbereiden. Of niet. Maar zo zal het gaan.”

(Bron: Persconferentie Glory – Collision 4)

Benieuwd naar de rest van het artikel? Lees het in de nieuwste Panorama of bekijk het op Blendle.

Sport
  • ANP, GLORY KICKBOXING